Αστάθμητος παράγοντας

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Πολλές φορές στον ρουν της Ιστορίας οι κυβερνώντες υποπίπτουν σε σφάλματα, τα οποία βασίζονται στην υπερβολική σιγουριά που έχουν για τις αποφάσεις τους, ενώ με αλαζονική περιφρόνηση δεν υπολογίζουν ότι απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν ταχύτατα τα σχέδιά τους. Ο πρωθυπουργός, όταν έγινε η τραγική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη, αποφάσισε να μην παράσχει βαλβίδα εκτόνωσης του λαϊκού αισθήματος περί δικαίου με την κατάφασή του να ξανακατέβει ως υποψήφιος βουλευτής (και να επανεκλεγεί) ο υπουργός Μεταφορών, που ήταν επικεφαλής κατά το θανατικό. Όλα αυτά, ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές του 2023.

Ενώ, λοιπόν, όλα φαίνονταν ότι πάνε σύμφωνα με τις επιθυμίες όλων όσοι θεωρούσαν ότι πρόκειται περί «ατυχήματος και ανθρώπινου λάθους, που έφερε η κακιά η στιγμή», και μια αποκλιμάκωση συνέβαινε σε σχέση με το τραγικό συμβάν, ένας αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν είχε υπολογίσει εμφανίστηκε και προκάλεσε τσουνάμι μαζικών αντιδράσεων, ευρωπαϊκή συμπόνια και έντονο ενδιαφέρον από όλη την κοινωνία: Η Μαρία Καρυστιανού, μία από τις χαροκαμένες 57 μανάδες, που έχασε σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου λόγω της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης την κόρη της Μάρθη, εκείνο το τραγικό βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Η κυρία Καρυστιανού αποτελεί ένα επικοινωνιακό υπερόπλο. Εντυπωσιακά όμορφη γυναίκα, με μεστό και ιδιαίτερα εύστοχο λόγο, καθαρή άρθρωση, αξιοπρεπή παρουσία, δυναμική αύρα, τιτάνια επιμονή, ατσαλένια θέληση για δικαιοσύνη, στεντόρεια σοβαρότητα και ένα χαρακτηριστικό με το οποίο ταυτίζεται κάθε Έλληνας γονιός: έχασε το παιδί της λόγω κρατικής ανεπάρκειας και το μόνο που ζητάει είναι να αποδοθεί η δίκαιη ποινή για τους πραγματικούς υπαίτιους.

Δεν είναι κομματικοποιημένη, όπως πολλοί θα ήθελαν να έχει ως κίνητρο, ώστε να μειώσουν την αξία της. Με κρυστάλλινη σαφήνεια ζητάει τόσο την άρση της ασυλίας του κ. Σπίρτζη, που ήταν υπουργός Μεταφορών επί Σύριζα, όσο και του αντίστοιχου υπουργού της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλή. Σε κάθε της παρουσία στα ΜΜΕ είναι μετρημένη και με ιδιαίτερα διαλεγμένες λέξεις, ενώ εκφέρει έναν λόγο που επηρεάζει κάθε καρδιά γονέα που την ακούει, αφού η ταύτιση με τον τεράστιο πόνο της χαροκαμένης μάνας είναι άμεση, η συμπόνια που αισθάνεται οποιοσδήποτε ακροατής της είναι ολοκληρωτική.

Πώς το Μαξίμου θα καταφέρει να μετριάσει το θέμα και να αντιμετωπίσει την κυρία Καρυστιανού; Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Ίσως με το να αποφύγουν οι ιθύνοντες να επαναλάβουν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, όταν υποτίμησαν το λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης που, ως μη εκτονωθέν, βρήκε την αντιπροσώπευσή του σε μια άξια αγωνίστρια μάνα.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. …απο καιρο λεω, πως ο κ Μητσοτακης (που δεν εχει “πολιτικο” αντιπαλο) κινδυνευει, -και πιθανοτατα να παθει αυτο. που που αυτος και οι..αυλικοι του φοβουνται, απο την κ΄Καρυστιανου!!
    -Το οτι ηδη το σκεφτονται, το αποδεικνυουν τα..τρολς (των..0.60ε).. που -και με χυδαιο τροπο (φυσικα..-0.60ε εινάυτα..)-προσπαθουν να την μειωσουν..

  2. Απουσιάζουν οι ηγέτες, μόνο άχρωμα ανθρωπάκια προσπαθούν να ορθώσουν πολιτικό.
    Τέλμα στην πολιτική, χαβούζα το αξιακό σύστημα της πολιτικής σκηνής της χώρας.
    Εκεί που είχαν πεθάνει οι ελπίδες, νάσου η μορφή της κας Καρυστιανού, ήταν λες και βγήκε από αρχαία ελληνική τραγωδία, με ξεκάθαρο λόγο της και την ένταση του προσωπικού της δράματος.
    Η χώρα έμεινε άναυδη, πρώτη φορά ακούει για αξίες και δικαιοσύνη, κόντρα στον ξύλινο λόγο των πολιτικών και των καταχραστών δημοσίου χρήματος.
    Οι απελπισμένοι πολίτες ένιωσαν ενοχές για τις πράξεις και παραλήψεις τους που εξέθρεψαν την κοινοβουλευτική δικτατορία που ζούμε.
    Οι κακοί μάγειροι της διαπλοκής προσπαθούν να της προσάψουν πολιτική σκοπιμότητα, απέτυχαν όμως, δεν ενδιαφέρεται για βουλευτιλίκι.
    Όπως απέτυχε και ο Κρέοντας να κατηγορήσει την Αντιγόνης στην τραγωδία του Σοφοκλή, έτσι αποτυγχάνουν τώρα οι φαιδροί, και οι δήθεν γνώστες της ελληνικής γραμματείας.
    Φουντώνει η συγκίνηση και η αγάπη του λαού για τη φωνή της συνείδησης και του αξιακού μας συστήματος, αυτό δηλαδή που εκφράζει η κ Καρυστιανού, ταυτόχρονα κρημνίζεται ο ψεύτικος κόσμος της πολιτικής, μαζί με τα οφθαλμοφανή ψέματα του.
    Δεν αντέχει το σκοτάδι μπροστά στο φως, ούτε το ψέμα μπροστά στο άπλετο φως.

  3. Απουσιάζουν οι ηγέτες από την πολιτική σκηνή, μόνο άχρωμα ανθρωπάκια προσπαθούν να ορθώσουν πολιτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση.
    Τέλμα στην πολιτική, χαβούζα το αξιακό σύστημα της πολιτικής σκηνής της χώρας.
    Εκεί που είχαν πεθάνει οι ελπίδες, νάσου η μορφή της κας Καρυστιανού, ήταν λες και βγήκε από αρχαία ελληνική τραγωδία, με τον ξεκάθαρο λόγο της και την ένταση του προσωπικού της δράματος.
    Η χώρα έμεινε άναυδη, πρώτη φορά ακούει για αξίες και δικαιοσύνη, κόντρα στον ξύλινο λόγο των πολιτικών και των καταχραστών δημοσίου χρήματος.
    Οι απελπισμένοι πολίτες ένιωσαν ενοχές για τις πράξεις και παραλήψεις τους που εξέθρεψαν την κοινοβουλευτική δικτατορία που ζούμε.
    Οι κακοί μάγειροι της διαπλοκής προσπαθούν να της προσάψουν πολιτική σκοπιμότητα, απέτυχαν όμως, δεν ενδιαφέρεται για βουλευτιλίκι.
    Όπως απέτυχε και ο Κρέοντας να κατηγορήσει την Αντιγόνης στην τραγωδία του Σοφοκλή, έτσι αποτυγχάνουν τώρα οι φαιδροί, οι δήθεν γνώστες της ελληνικής γραμματείας.
    Φουντώνει η συγκίνηση και αγάπη του λαού για τη φωνή της συνείδησης και του αξιακού μας συστήματος που εκφράζει η κ Καρυστιανού, ταυτόχρονα κρεμνίζετσι ο ψεύτικος κόσμος της πολιτικής, μαζί με τα οφθαλμοφανή ψέματα του.
    Δεν αντέχει το σκοτάδι μπροστά στο φως, ούτε το ψέμα μπροστά στην αλήθεια.

  4. Ας μην κάνει το λάθος να κατέβει υποψήφια με κάποιο κόμμα. Αν θέλει, ας φτιάξουν ένα κόμμα οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη να κατέβουν στις Ευρωεκλογές, θα τους ψηφίσω με τα δύο μου χέρια. Όχι όμως σε υπάρχον κόμμα.

  5. Είναι λίγο άδικο αυτό όμως. Αν η κα. Καρυστιανού δεν ήταν όμορφη, με ωραίο λόγο και άρθρωση κλπ κλπ. αν ήταν μία φτωχή γυναίκα, ταλαιπωρημένη, “άσχημη”, που δε μιλούσε καλά τη γλώσσα, που δεν είχε τη μόρφωση κλπ κλπ δε θα είχε λογικά την ίδια αντιμετώπιση. Βέβαια, κατά την προσφιλή μας κοινωνική συνήθεια, όταν πλέον θα κουραστούμε να ακούμε, θα την αποκαθηλώσουμε και την κα. Καρυστιανού, θα την αποδομήσουμε, μέχρι τη λήθη.

  6. freehugz 4/04/2024 – 17:26 At 17:26

    Κάποιος κάποτε πρέπει να κάνει μία αρχή να αλλάξει αυτή η ασυδοσία των πολιτικών, που είναι όνειδος για την χώρα μας. Ευτυχώς που βρέθηκε αυτή η γυναίκα και για να μην ξεχαστεί, πρέπει όλοι όσοι θέλουμε πραγματικά να αλλάξει αυτό το αίσχος να τής συμπαρασταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Τότε δεν θα ξεχαστεί.

    Πολίτης 3/04/2024 – 17:42 At 17:42

    Δήλωσε από την αρχή ότι δεν έχει σκοπό να πολιτευτεί. Αν το κάμει, θα χάσει το κύρος του όλος αυτός ο αγώνας που κάνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...

Διάτρητες οι εκλογές και η επιστολική ψήφος!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που γεννά την καχυποψία των πολιτών για τις κινήσεις της. Η διαφθορά αποτελεί τη...

Ο Δούκας «έκοψε» την Καρυστιανού από εκδήλωση για τα Τέμπη!

Μία διπλή πρωτοφανής αθλιότητα εις βάρος των συγγενών των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της μνήμης των 57 θυμάτων βρίσκεται...

Κίνδυνος – θάνατος τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Η συνεδρίαση των αντιπροσωπιών Ελλάδας - Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα για τη διαμόρφωση και τη σύνταξη στρατιωτικών...