Μετατρέπει την Αλβανία σε «ναρκοκράτος»

Μπλεγμένος σε μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης ο αδελφός του Ράμα. Στη φυλακή ο εκλεκτός του δήμαρχος, που αρπάζει ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα

Του Βασίλη Γαλούπη

«Πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση για μια διεφθαρμένη Αλβανία» τόνιζε εμφατικά από το ηθικά… άμεμπτο βάθρο του «μεταρρυθμιστή» ο Έντι Ράμα στο Euronews το 2016.

Προχθές τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αδελφός του, Όλσι Ράμα, φέρεται ότι είναι ύποπτος συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι το ένα από τα μέλη του κυκλώματος που είχαν στήσει εργοστάσιο παρασκευής κοκαΐνης στην περιοχή Τζιμπράκα, 68 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

Την αποκάλυψη έκανε ο Γκασμέτ Μπάρτι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος διαβίβασε επίσημα στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK) το αίτημα για τη διερεύνηση ποινικών ερευνών σε βάρος του Όλσι Ράμα. Το SPAK είναι το Ειδικό Δικαστήριο που παράνομα έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών.

Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Μπερίσα κατήγγειλε προχθές την «εγκατάσταση του ναρκοκράτους από τον Έντι Ράμα, που σημαίνει την αντικατάσταση των νόμων από τον κώδικα της μαφίας». Προσθέτοντας πως «τον Ιανουάριο 2015, πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης ανακαλύφθηκε στην Τζιμπράκα με το ισχυρότερο εργαστήριο στα Βαλκάνια. Το φορτίο υπολογίστηκε σε περίπου 300.000.000 ευρώ. Τέτοιες ποσότητες δεν κινούνται ποτέ χωρίς μεγάλη πολιτική εγγύηση. Ο μεγάλος εγγυητής αυτού του ποσού ήταν ο Έντι Ράμα με τον αδελφό του, άμεσα εμπλεκόμενο στη συμμορία της Τζιμπράκα».

Το τεράστιο εργαστήριο κοκαΐνης ανακαλύφθηκε σε ειδική επιχείρηση από τη γερμανική αστυνομία το 2014. Τότε, ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν δύο Κολομβιανοί ειδικοί και ο Ερμάλ Χότζα, εγγονός του πρώην δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Όμως τώρα έμαθε η κοινή γνώμη στην Αλβανία ότι στους τέσσερις κατηγορουμένους, τα ονόματα των οποίων δεν δίνονταν στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνεται τελικά κι ο αδελφός του Ράμα.

Ο Ράμα πλασαριζόταν ως η cool βιτρίνα της Αλβανίας από μεγάλα δυτικά ΜΜΕ: «Αντισυμβατικός», «παλεύει να βάλει την Αλβανία στο μονοπάτι για ένταξη στην Ε.Ε.», «ο καλλιτέχνης και πρώην μπασκετμπολίστας» που δεχόταν για συνεντεύξεις τα δυτικά ΜΜΕ «ντυμένος, όπως συνηθίζει, με μπλουζάκι και αθλητικά παπούτσια».

«Ο Ράμα είναι ό,τι πιο σπάνιο πράγμα: όχι ένας πολιτικός με καλλιτεχνικές τάσεις, αλλά ένας πραγματικός, καλόπιστος καλλιτέχνης στην εξουσία», έκανε την αγιογραφία του ο «Guardian» το 2016.

Ο Άλεξ Σόρος, γιος του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος και νέο αφεντικό των ιδρυμάτων Open Society, είναι θαυμαστής του Ράμα: «Από τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου», τον αποθέωνε το 2023, αποκαλώντας τον «αδελφό». Η Αλβανία είναι «σπουδαίος σύμμαχος και μία από τις πλέον φιλοαμερικανικές χώρες στον κόσμο χάρη στην ηγεσία του Έντι Ράμα» έγραφε ο υιός.

Το 2017 ο Έντι Ράμα, που πουλάει… νομιμοφροσύνη στη στημένη δίκη του Μπελέρη, ενεπλάκη σε εκλογική νοθεία. Σε κασέτες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική «Bild» ο Ράμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταγράφηκαν σε συνομιλίες με την αστυνομία και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Στις ηχογραφήσεις γίνονταν συνεννοήσεις για μπράβους, δωροδοκίες ψηφοφόρων, συνομιλίες με διακινητές ναρκωτικών.

Αν τυχόν δημοσιογράφοι τον «ζορίσουν», ο… καλλιτέχνης αλλάζει ύφος. «Σύμφωνα με τους Ιταλούς εισαγγελείς κατά της μαφίας και τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, περίπου το 1/3 της αλβανικής οικονομίας κυριαρχείται από εγκλήματα όλων των τύπων», του είπε η δημοσιογράφος του Euronews το 2016, με τον Ράμα να αρνείται κατηγορηματικά τα στοιχεία: «Αυτό είναι αηδιαστικό! Δεν έχει υπάρξει ποτέ αναφορά, πουθενά, που να λέει ότι το 1/3 της αλβανικής οικονομίας ασχολείται με όλα αυτά». Ο αδελφός του, πάντως, μάλλον έχει διαφορετική γνώμη.

Το χαϊδεμένο παιδί της Ουάσινγκτον ενεπλάκη τον Φεβρουάριο 2023 και στο σκάνδαλο ΜακΓκόνιγκαλ. Ο κορυφαίος πράκτορας του FBI πουλούσε τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό. Ενώ ήταν ακόμη στο FΒΙ, ανέπτυξε σχέση με τον Έντι Ράμα και έλαβε μέτρα προς όφελος του Αλβανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον.

Ακόμα και τότε, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο, τον Μάρτιο 2023 ο Μητσοτάκης έσπευδε να προσφέρει service στον Έντι Ράμα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ διοργάνωσε στο Ζάππειο έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών του Ράμα. Ο Μητσοτάκης, αφότου επισκέφτηκε με κάθε επισημότητα την έκθεση με τις ατάλαντες καλλιτεχνικές δημιουργίες του Ράμα, του παρέθεσε έπειτα δείπνο στο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, βέβαια, οι μπίζνες του «καλόπιστου καλλιτέχνη» Ράμα συνεχίζονταν αδηφάγες. Λίγο αφότου έκανε τη φιγούρα του με τις πλάτες του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ράμα συνέλαβε τον Μπελέρη, βάζοντας στην τελική ευθεία το σχέδιό του να υφαρπάξει τις ελληνικές περιουσίες-φιλέτα με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου της Χειμάρρας από κυκλώματα που συνδέονται στενά με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Όπως είδε το φως της δημοσιότητας, μετά τη μήνυση του Φρέντι Μπελέρη σχετικά με την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών, οδηγήθηκε στη φυλακή ο εκλεκτός δήμαρχος του Ράμα.

Η μεγάλη κλίση του Ράμα, πάντως, δεν είναι η τέχνη. Είναι η εμπλοκή σε τεράστια επιχειρηματικά ντιλ. Μέσα στον Μάρτιο μαθεύτηκε ότι επίκειται να οριστικοποιηθούν οι δουλειές του με τον γαμπρό του Τραμπ, Κούσνερ, για πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές βίλες στη χερσόνησο Zvërnec, μια παράκτια περιοχή 1.000 στρεμμάτων στη νότια Αλβανία, αλλά και τη μεταμόρφωση ενός νησιού σε τουριστικό θέρετρο. Όλα αυτά θα χτιστούν σε εδάφη που ελέγχονται από την αλβανική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Αλβανίας κατά της διαφθοράς Ράμα είναι συχνές. Αλλά ο «μεταρρυθμιστής» συνεχίζει ακάθεκτος τις μπίζνες. Πάντα με το σπρώξιμο της Δύσης…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan και Trump

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...