Δημογραφικό και επιχειρήσεις

Η Optima bank προχώρησε στην παροχή επιδόματος 1.000 ευρώ ανά μήνα σε υπαλλήλους του τραπεζικού ιδρύματος που γίνονται νέοι γονείς

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου* 

Με μια άκρως σημαντική κίνηση ο πρόεδρος της Optima bank, ο κ. Τανισκίδης, και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Κυπαρίσσης προχώρησαν στην παροχή επιδόματος 1.000 ευρώ ανά μήνα σε υπαλλήλους του τραπεζικού ιδρύματος που γίνονται νέοι γονείς. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση τάραξε τα νερά της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, αφού ήταν αναμφισβήτητα μία ενέργεια η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, ανάμεσα σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Το κράτος οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τέτοιες κινήσεις, προς όποιες επιχειρήσεις συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ουσιαστικά, παίρνοντας πρωτοβουλία οι επιχειρηματίες να στηρίξουν οικονομικά τις νέες γέννες, επωμίζονται και άτυπα έναν ρόλο του κυβερνητικού μηχανισμού που έχει δραστηριοποιηθεί για αυτό το ζήτημα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει άμεσα η κυβέρνηση, και να στηρίξει με ισχυρές φοροαπαλλαγές τέτοιου είδους φιλοοικογενειακές ενέργειες.

Παροχές όπως η ενισχυμένη ασφαλιστική κάλυψη των τέκνων της οικογένειας του υπαλλήλου μέσω ιδιωτικής ασφάλειας, επίδομα στη μισθοδοσία για ανατροφή τέκνων παραπάνω από ό,τι ορίζει η κλαδική ή η συλλογική σύμβαση, έκτακτα βραβεία που αποδίδονται σε αριστούχους μαθητές που ανήκουν σε οικογένειες εργαζομένων, εποχιακά δώρα Χριστουγέννων, Λαμπρής ή θέρους που δίνονται ειδικά σε παιδιά, επιπλέον βοηθήματα όπως κατασκηνώσεις για καλοκαιρινές διακοπές και παιδική ενασχόληση, αλλά και ευρύτερου είδος βοήθεια, όπως προαγωγή της μητρότητας με οποιαδήποτε στήριξη σε εργαζόμενες μητέρες (άδεια, μειωμένο ωράριο, κουπόνια σίτισης) ή σε συζύγους υπαλλήλων που είναι πατέρες, όλες οι παραπάνω παροχές που ανέφερα θα έπρεπε όχι μόνο να εκπίπτουν με αφορολόγητο τρόπο -τόσο προς την εταιρία, αλλά και προς τον φορολογούμενο που θα λάμβανε το βοήθημα-, αλλά και να υπήρχε ειδικό καθεστώς επιπλέον οικονομικής επιβράβευσης από το κράτος προς κάθε επιχείρηση που προχωρούσε εμπράκτως στη στήριξη της οικογένειας.

Το δημογραφικό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα, και έχει βαθιές ρίζες στον μοντέρνο τρόπο ζωής, τον ταχύτατο ρυθμό που ζούμε πλέον, τις απαιτήσεις που υπάρχουν προς τα νέα άτομα της κοινωνίας μας, τα οποία παλεύουν για τη βιοπάλη και την κοινωνική εξέλιξη σε άκρως παραγωγικά χρόνια τους, βάζοντας στην άκρη πολλές φορές την οικογένεια και την τεκνοποίηση. Κάθε, μα κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός τόσο απειλητικού προς τη συλλογική ύπαρξή μας προβλήματος πρέπει να στηρίζεται δυναμικά από την κοινωνία και το κράτος. Συγχαρητήρια στην Optima bank και σε κάθε επιχείρηση που ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

  1. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν λύνεται με επιδόματα, δεν λύνεται με παροχές ορισμένου χρόνου.
    Οι κοινωνίες αναπτύσσονται, ανασυντάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν στους νέους και τις νέες όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που συντελούν στην δημιουργία οικογένειας, παιδιά και ανατροφή αυτών.
    Χωρίς κίνητρα επιβίωσης, επιβίωσης με αξιοπρέπεια πως γίνεται να αγαπάς από την μία μιζέρια σε μια επόμενη μιζέρια με παιδιά μαζί.
    Μη θέλουμε να ξεφεύγουμε από την πραγματική εικόνα του προβλήματος, μη θέλουμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δεν γίνονται θαύματα.
    Η φτώχεια αποτελεί φαινόμενο των ημερών που ζούμε, η βία έχει πάρει διαστάσεις που δεν ελέγχονται, η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν εφιάλτης σε κάθε μέρα ζωής μας, ασφαλής η επιβίωσή μας δεν υπάρχει ούτε στη φαντασία μας και από την άλλη η ακρίβεια τρέχει με ρυθμούς ξέφρενους.
    Πως γίνεται λοιπόν να υπάρξει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα?
    Ασφαλώς οι εισαγόμενοι, ροές μεταναστών από ποιες χώρες παρακαλώ, τρίτες χώρες.
    Γιατί αυτή η επιλογή, υπάρχουν ειδικοί που γνωρίζουν το θέμα σε πλήρη ανάλυση, ας τολμήσουν να γράψουν τα πράγματα με το όνομά τους. Τυχαία δεν γίνεται τίποτα.
    Το όραμα και ο σχεδιασμός αποβλέπουν σε ορίζοντα αρκετά χρόνια μετά, πέρα από το προσδόκιμο της δική μας ζωής.

  2. Εδω τι σχολιο να κανεις, μονο ενα Μπραβο, και να ακολουθησουν γρηγορα αλλες επιχειρησεις, αλλα και το ιδιο το κρατος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σαν την Κούβα επί Μπατίστα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτύχει ρεκόρ φτώχειας για τους Έλληνες και η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε...

Κατέρρευσε το «οικονομικό θαύμα Μητσοτάκη»

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας...

Η κυβέρνηση πάλι ισοπεδώνει το ταξί

Από την αρχή της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της. Έκλεισε το μάτι στις πολυεθνικές...

Νέα οικονομική κρίση προ των πυλών: Πόσο «θωρακισμένοι» είμαστε;

Θυμάμαι ακόμη την κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τη χρεοκοπία της τεράστιας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που είχε...