Τέμπη: Γιατί ο ρόλος του Αγοραστού θεωρείται καθοριστικός;

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Με την προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέσω και της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και της πλειοψηφίας της Ν.Δ., οι προβολείς έχουν απομακρυνθεί από τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ωστόσο παραμένει πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση…

Επί του παρόντος το ενδιαφέρον στρέφεται προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, την προκαταβολική απαλλαγή του οποίου από κάθε ευθύνη επιχείρησε με το δικό της πόρισμα η κυβερνητική πτέρυγα, «φορτώνοντας» τα πάντα στο «ανθρώπινο λάθος».

Βέβαια, ακόμη κι έτσι θα μπορούσε, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, να υπάρξει μια χαραμάδα εάν τα επιμέρους πορίσματα της Επιτροπής, Ν.Δ. και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποσταλούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείριση των πολιτικών προσώπων. Είναι μια λύση που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν.

Γιατί όμως ο ρόλος του κ. Αγοραστού εξακολουθεί να θεωρείται καθοριστικός; Διότι είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο το οποίο έχει αποδεδειγμένα εμπλοκή, τουλάχιστον ως προς το σκέλος του μπαζώματος του χώρου της τραγωδίας.

Μπορεί μάλιστα λόγω των νεότερων εξελίξεων ο τ. περιφερειάρχης  να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αλλά, όπως πληροφορείται και η στήλη, η αγωνία για την τύχη του δεν τον έχει εγκαταλείψει.

Σε βάρος του άλλωστε έχει ασκηθεί η πρώτη ποινική δίωξη ύστερα από τη μήνυση συγγενών των θυμάτων. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στο απολογητικό του υπόμνημα φέρεται ότι αναφέρει  «εκτελούσα εντολές» ως προς τις ενέργειες του μπαζώματος, αποφεύγοντας να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Αν και είχε προσπαθήσει να διαψεύσει τη Μαρία Καρυστιανού…

Με αυτή τη στάση πρέπει να συνδυαστεί και το «δικαίωμα της σιωπής», το οποίο είχε επικαλεστεί, ως ήδη κατηγορούμενος, όταν κλήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή. Ήδη όπως είχε αποκαλύψει από τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε σοβαρό δίλημμα για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει, αντιλαμβανόμενος ότι εύκολα μπορεί να αποτελέσει στο τέλος όλης αυτής της ιστορίας τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Κι επειδή τα πράγματα ως προς το σκέλος αυτό τουλάχιστον αναμένεται να ζορίσουν κι άλλο, δεν είναι τυχαίο ότι… χώθηκε και στην υπόθεση αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας να προπαγανδίσει το νέο «αφήγημα» ότι δήθεν δεν ευσταθούν τα περί μπαζώματος…

Κάποιοι καχύποπτοι το θεωρούν αυτό ήδη μια έμμεση, συγκεκαλυμμένη προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη κι ένα μήνυμα για να «καθησυχαστεί» ο κ. Αγοραστός ότι δεν θα κινδυνέψει τελικά.

Όλα αυτά βεβαίως είναι απολύτως σχετικά και μεταβαλλόμενα. Διότι την ίδια ώρα υπάρχει και το ενδεχόμενο να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες για το μπάζωμα και από πλημμέλημα οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν κακουργήματα. Να γιατί ο κ. Αγοραστός μπορεί να αποτελεί την άκρη του νήματος για τα πολιτικά πρόσωπα…

  1. Αλήθεια ποιος ενέκρινε το έργο του μπαζώματος, αυτός είναι ο κύριος του έργου. Φυσικά ο ίδιος έκανε την επίβλεψη μέσω των υπηρεσιών του, παρέλαβε το έργο και τελικά πλήρωσε και τη δαπάνη. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν έγγραφα στη διαύγεια, εάν τήρησαν κατ ελάχιστον τη νομιμότητα.
    Ενδιαφέρον θα έχει να διαβάσουμε την προμελέτη, υπάρχει σίγουρα γιατί έτσι κοστολογείται κάθε έργο. Εκεί θα δούμε δράσεις, ενέργειες και προϋπολογισμούς, οπότε θα σχηματίσουμε ακριβή εικόνα για αυτά που έγιναν εκεί.

  2. Οδυσσέα, η “εταιρία” που έφερε εις πέρας τις εργασίες, ιδρύθηκε 10 μέρες μετά τις εργασίες. Ποιά ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Σε παρακαλώ, ψάξε και μάθε, δεν υπάρχει καμία διαύγεια, απευθείας αναθέσεις για όλα στους γνωστούς αγνώστους ολιγάρχες φεουδάρχες μαφιόζους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αμέρικαν μπαρ η Βουλή

Ας είμαστε ειλικρινείς: Καμιά φορά η υπερδημοσιότητα ενός μεμονωμένου καβγά πραγματικά αποπροσανατολίζει από τα σημαντικά πολιτικά θέματα. Ας σκεφτούμε...

«Πέτα τον στο δάσος»

- Και πού είπαμε ότι τον πάω φέτος τον πυρσό;- Πέτα τον στο δάσος, όπως θα βγαίνεις από εδώ!

Είμαι Αλβανός…

Προ ημερών μπήκα σε ένα ταξί. Οφείλω να ομολογήσω ότι και το αυτοκίνητο και ο οδηγός έλαμπαν. Ως είθισται,...

Δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε!

Η παροιμία είναι σαφής: «Όποιος γυρίζει μυρίζει». Γυρίζοντας, λοιπόν, βρήκα κάπου αφημένο το «Ημερολόγιο 2023 - Έλλη Αλεξίου», που...