Ανοίγουν πόρτα για δυτικό στρατό στην Ουκρανία

Η ριψοκίνδυνη και βεβιασμένη  πρόταση Μακρόν αντιμετωπίστηκε  με δυσπιστία από τους συμμάχους του, με κοροϊδίες από τη Μόσχα – αλλά και την υπενθύμιση  Πούτιν για χρήση πυρηνικών, αν χώρες του ΝΑΤΟ επιτεθούν στη Ρωσία

Της Κύρας Αδάμ

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία, παρά την τεράστια οικονομική και αμυντική βοήθεια της Δύσης, βρίσκεται στο κατώφλι της κατάρρευσης στο μέτωπο και στην οικονομία, Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρωταγωνιστή τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ανοίγουν την πόρτα για αποστολή  ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας σε αυστηρά διμερές επίπεδο και όχι συλλογικά, ως ΝΑΤΟ ή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε στο Παρίσι την επαύριον της επετείου της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος Μακρόν έριξε την ιδέα να μεταβούν δυνάμεις από ευρωπαϊκές χώρες στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας μια ιδέα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να προτείνει κάτι αντίστοιχο για τις αμερικανικές δυνάμεις, υπό την πυρηνική απειλή του Πούτιν.

Η πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία συζητήθηκε στη διάσκεψη του Παρισιού, δεν απορρίφθηκε κατηγορηματικά, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ορθώς τάχθηκε με την πλευρά των συμμάχων και εταίρων που πετάνε στο μέλλον μια τέτοια προοπτική.

Στην ίδια διάσκεψη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν στα σοβαρά  την αγορά πολεμοφοδίων και οπλικών συστημάτων από τρίτες χώρες, και την αποστολή τους στην Ουκρανία για ενίσχυση, μια και η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει νέα αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ένθερμη οπαδός της ιδέας αυτής είναι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε ευθέως να χρησιμοποιηθούν οι «παγωμένες» ρωσικές  καταθέσεις άνω των 200 δισ. ευρώ για την αγορά αμυντικού υλικού για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Η αναζήτηση «τρίτων χωρών», πρόθυμων να πουλήσουν το αμυντικό υλικό τους που θα φτάσει στην Ουκρανία (με άγνωστο ακόμα τον τρόπο αγοράς από ενδιαφερόμενες δυτικές χώρες προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία), είναι εύκολη και μια χώρα βρίσκεται στην κορυφή. Και αυτή βεβαίως δεν είναι άλλη από την Τουρκία, η οποία πουλάει σε όλο τον κόσμο σαν ζεστό ψωμάκι τα UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη ) που διαθέτει, στα οποία τώρα προστίθενται και τα τζετ UAVs που μπορούν να πετάνε στα 70.000 πόδια. Με άλλα λόγια, η Τουρκία ενδεχομένως να πλουτίζει ολοένα περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο είναι τυπικά αμέτοχη,  με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων του Κιέβου.

Η ριψοκίνδυνη και βεβιασμένη πρόταση Μακρόν αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους δυτικούς συμμάχους του, με κοροϊδίες από τη Μόσχα -αλλά και με την επίσημη υπενθύμιση Πούτιν για χρήση πυρηνικών, αν χώρες του ΝΑΤΟ επιτεθούν στη Ρωσία- και με αυξανόμενη δυσφορία από μεγάλη μερίδα  Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με διάσπαρτες σφυγμομετρήσεις, έχουν χάσει τον ενθουσιασμό και την πίστη τους ότι θα ηττηθεί η Μόσχα στον πόλεμο με την Ουκρανία, τη στιγμή μάλιστα που οι εξεγέρσεις αγροτών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λένε να κοπάσουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για έναν ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο, δείχνουν να ενδιαφέρονται ολοένα περισσότερο για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και λιγότερο για τα εσωτερικά ευρωπαϊκά προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια και από τις βαριές επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, όπως το Αγροτικό. Και είναι ομοίως ανεξήγητο ότι λίγο δείχνουν να ανησυχούν από τη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος απέναντι στην ανικανότητα της Ε.Ε. να δώσει μόνιμες και εμπροσθοβαρείς λύσεις  στα προβλήματα επιβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών.

Εκτός κι αν οι ισχυροί των Βρυξελλών καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι θα ανακτήσουν την -απολεσθείσα προ πολλού-  πολιτική, οικονομική και αμυντική δύναμή τους στη διεθνή σκηνή.

 1. Τα γνωστά οικονομικά κέντρα που δημιούργησαν τους προηγούμενους συρράξεις ονειρεύονται πολέμους, βάζουν μπροστά τους άνους δυτικούς ηγετίσκους και πάνε να μας καταστρέψουν.
  Καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή, τη βιομηχανία και μηδενίζουν τα επίπεδα ευημερίας μας.
  Εμείς τους αφήνουμε, τρώμε το παραμύθι που σερβίρει η προπαγάνδα τους και γινόμαστε καθοδηγούμενοι λαοί, με τους Έλληνες να δίνουν 41% στον κάκιστο για το λαό του Κ. Μητσοτάκη.
  Η πρόεδρος της επιτροπής μίλησε για παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη δοκιμασμένη συνταγή των εμβολίων Covid.
  Άρα, έκαναν το πρώτο βήμα με τον Covid, το δεύτερο με την μούφα κλιματική κρίση. Ενώ τώρα προχωράνε με τη γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία με άμεση εμπλοκή της Δύσης.
  Θα τους αφήσουμε να μας αφανίσουν πατριώτες ;

 2. “Ασε τους νεκρούς να προχωρούν’ τότε, “Αφήστε τους νεκρούς να έρθουν”, τώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...