Σχεδιασμοί… απεγκλωβισμού

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Δύο συν ένα μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης και τα διλήμματα μαζί με τις διεργασίες στα παρασκήνια φουντώνουν ολοένα περισσότερο…

Τα δύο είναι κατεξοχήν κοινωνικά σε αυτή τη φάση, το αγροτικό και το εκπαιδευτικό. Το τρίτο, που έχει να κάνει με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εξελίσσεται περισσότερο πλέον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Από αυτή την άποψη δείχνει να έχει γίνει λιγότερο εύφλεκτο…

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, όντως, το ζήτημα για τα ομόφυλα είναι αυτή στιγμή το πιο διαχειρίσιμο. Και η διαχείριση αυτή έχει καταστεί εφικτή από τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας- δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο, οπότε καλύπτονται οι  διαρροές που θα έχει τον κυβερνών κόμμα. Η ζημιά που γίνεται σε κοινωνική και εκλογική βάση είναι κάτι που θα καταγραφεί μεσοπρόθεσμα πλέον, καθώς ήδη το πρώτο κύμα αντιδράσεων πέρασε.

Χρονικά λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του τα δύο άλλα μέτωπα, τα οποία συμπίπτουν ως προς την εκδήλωσή τους, αν και έχουν διαφορετικές αφετηρίες.

Η αμέσως ερχόμενη εβδομάδα θα είναι επομένως πολύ κρίσιμη και για τα αγροτικά και για τα εκπαιδευτικά. Ύστερα μάλιστα και από το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα υποχωρήσουν εύκολα.

Το δίλημμα λοιπόν που, κατά τις πληροφορίες της στήλης, έχει τεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά την τακτική με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί απέναντι σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Η μία επιλογή είναι να πάει μετωπικά απέναντι και στους δύο «αντιπάλους», αγρότες και φοιτητές. Η δεύτερη εναλλακτική που υπάρχει στο τραπέζι είναι σε ένα εκ των δύο να κάνει κάποια βήματα πίσω.

Εκ των πραγμάτων, αυτή τη στιγμή πιο «εύκολο» είναι το μέτωπο των πανεπιστημίων. Και αυτό γιατί η πρωτοβουλία για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ αποσπά ευρύτερα ποσοστά συναίνεσης μέσα στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς έχουν πιο έντονο το αριστερό πρόσημο.

Αντίθετα, το μέτωπο των αγροτών «καίει» πολύ περισσότερο την κοινωνική και εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί μάλιστα αυτή τη στιγμή να έχουν βγει μπροστά πιο πολύ οι αγροτοσυνδικαλιστές της Αριστεράς, και ειδικά του ΚΚΕ, όμως το πρόβλημα είναι οξύ και στον «γαλάζιο» κόσμο της αγροτιάς, όπου το καζάνι βράζει.

Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τον τακτικισμό και αποφασίσει να κάνει κάποια βήματα πίσω, αυτά αναμένονται στο αγροτικό ζήτημα. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα θα γίνει και η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπία των αγροτών…

  1. Και εκει που φαινόταν οτι θα ειχαμε εναν τετραετη περιπατο με θριαμβους και νικες για την Ν.Δ. του Κ.Μ., φτασαμε να αμφιβαλουμε για το αν θα καταφερει να συμπληρωσει την πρωτη χρονια της δευτερης τετραετιας χωρις τον ολεθρο της πληρης διαλυσης της Συμπολιτευσης και των συνοδοιπορων της…..
    “Μηδενα προ του τελους μακαριζε..”
    Θυμιζει τον Καισαρα που γνωριζοντας την προφητεια “των Ειδων του Μαρτιου”, συναντωντας το μεσημερι της Εορτης τον μαντη ( που του ειχε πει:Φοβού τους Ειδους του Μαρτιου) ειπε ειρωνευόμενος:” Ηλθον αι Ειδοι του Μαρτιου” (και δεν εγινε τιποτε..), ο δε μαντης απαντησε:”Ηλθον αλλα δεν παρηλθον”……Το απογευμα ο Καισαρας δολοφονήθηκε….. Επονται λοιπον πολλα……και αλλα……Κι ας μην ειναι, οχι Καισαρας, αλλα ουτε καν Καισαρίσκος ο μετρίων προσόντων και υψηλων προσδοκιων Κ.Μ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...