«Άχρηστα» τα F-35 – Κουμάντο στο Αιγαίο θα κάνουν οι Τούρκοι

Μπορεί ο Μητσοτάκης να πανηγυρίζει για τα F-35 μοιράζοντας χάντρες στους ιθαγενείς μπας και ξεχάσουν την πείνα τους, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ στη «δημοκρατία του Σαββάτου» επί της ουσίας πρόκειται για άλλη μια πανάκριβη – αχρείαστη επικοινωνιακή πομφόλυγα του παμμέγιστου ηγέτη μας.

Γιατί;

Διότι οι S-400 του Ταγίπ… ευνουχίζουν τα F-35.

Που σημαίνει ότι κουμάντο στο Αιγαίο θα κάνουν οι Τούρκοι.

Αφερίμ Κυριακό! Για μια ακόμη φορά…

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Ανύπαρκτη η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο! 

Της Κύρας Αδάμ

Η επίσημη επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο αναμένεται να αναφέρει την αποδέσμευση πώλησης F-16 Viper στην Τουρκία και την αναβάθμιση των υπαρχόντων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τις πτήσεις στο Αιγαίο, και παράλληλα την αποδέσμευση πώλησης F-35 στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων.

Ωστόσο, καμιά ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο δεν μπορεί να αποκατασταθεί ή διατηρηθεί όσο στις τουρκικές ακτές θα μπορούν να αναπτύσσονται τα ρωσικά συστήματα των πυραύλων S-400, τα οποία -καθ’ ομολογίαν και των Αμερικανών- αποτελούν ένα μη αντιμετωπίσιμο για την ώρα οπλικό σύστημα. Άλλωστε, η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον Τραμπ να μην αποδεσμεύσει τα F-35 στην Τουρκία, που έχει τους S-400, διότι η Τουρκία αυτομάτως θα καθίστατο η υπερδύναμη στην Ευρώπη.

Η πολιτική Μπάιντεν για την αποδέσμευση ή όχι των F-16 στην Τουρκία αποτελεί ένα κλασικό δείγμα γιαλαντζί εσωτερικής πολιτικής, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα του διασκεδαστικού και προβλέψιμου μπρα ντε φερ Ουάσινγκτον – Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατέληξε και πάλι στο Αιγαίο, με τα τουρκικά καινούργια F-16 Viper και παλιά F-16 να κοιτούν τα ελληνικά καινούργια F-16 Viper και να αναμένουν τα ελληνικά F-35, αναζητώντας την «ισορροπία δυνάμεων».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί ματαίω, αλλά με την πλήρη κάλυψη μιας αδιάφορης αντιπολίτευσης, επιχειρεί και πάλι για κομματικούς λόγους να πείσει ότι η Ελλάδα υπερτερεί στον αέρα έναντι της Τουρκίας και λόγω της απόκτησης των F-35.

Όμως, με την απόκτηση F-16 από την Τουρκιά και την αναβάθμιση υπαρχόντων και με την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα δεν υφίσταται ισορροπία δυνάμεων, καθώς το πλεονέκτημα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού παραμένουν στην Τουρκία. Και τούτο διότι με τους S-400 της Τουρκίας τα ελληνικά F-35 καθίστανται αναποτελεσματικά, δεδομένου ότι το ραντάρ των S-400 είναι το μόνο οπλικό σύστημα στον κόσμο που μπορεί να εντοπίζει και αναγνωρίζει τα stealth (αόρατα) F-35.

Από την άλλη πλευρά, για την Ελλάδα τα F-35 καθίστανται προβληματικά, και τούτο διότι τα ελληνικά ραντάρ του συστήματος αεράμυνας δεν μπορούν να τα κατευθύνουν στον στόχο, διότι… δεν θα τα βλέπουν.

Εξάλλου, δεν υπάρχει σύστημα ραντάρ στη Δύση που να μπορεί να εντοπίζει και να αναγνωρίζει stealth αεροσκάφη, όπως τα F-35.

Ήτοι, τα ελληνικά ραντάρ για να κατευθύνουν τα F-35 προς τουρκικά F-16 πρέπει να έχουν σε συντεταγμένες τη θέση των ελληνικών και των τουρκικών αεροσκαφών, ώστε το ραντάρ να βγάλει πορείες, απόσταση και ύψη των ελληνικών F-35 και των τουρκικών F-16, για να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για απόσταση, ύψη, ταχύτητες και πορείες στα F-35, ώστε να βγάλουν σημείο συνάντησης – αναχαίτισης.

Όμως, επειδή τα ελληνικά ραντάρ θα βλέπουν μόνον τα τουρκικά F-16 και όχι τα ελληνικά F-35 που είναι αόρατα, δεν θα μπορούν να βγάλουν σημείο αναχαίτισης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που τα ελληνικά F-35 βρεθούν στο ανατολικό Αιγαίο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες για αναχαίτιση τουρκικών, τα ελληνικά ραντάρ δεν θα μπορούν για επιστροφή να δώσουν στα F-35 πορεία και απόσταση προς το «περιστέρι» -mother base-, διότι δεν θα τα βλέπουν, γεγονός που, πέρα από τις επιχειρήσεις, επηρεάζει αρνητικά και την ασφάλεια των πτήσεων, καθότι αν δεν έχουν γνωστή την απόσταση τα F-35, από τη θέση τους μέχρι τη βάση τους, μπορεί να ξεμείνουν από καύσιμα.

Η κατεύθυνση των ελληνικών F-35 προς εναέριους στόχους στο Αιγαίο μπορεί να γίνει και μέσω ασυρμάτου. Πλην, όμως, η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 20%, είναι χρονοβόρα για τις μεγάλες ταχύτητες των σημερινών αεροσκαφών και επικίνδυνη για την ασφάλεια πτήσεων, διότι μπορεί να προκληθεί σύγκρουση αεροσκαφών στον αέρα, δεδομένου ότι τα ελληνικά ραντάρ θα βλέπουν μόνο τα τουρκικά συμβατικά F-16 και όχι τα ελληνικά F-35, ενώ σε περίπτωση επιχειρήσεων – πολέμου δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί η σιγή ασυρμάτου.

Τυχόν αιτιολογία ότι η κατεύθυνσή των ελληνικών F-35 μπορεί να γίνεται με τη χρήση του φίλιου κωδικού IFF δεν ευσταθεί, καθότι ισχύει μόνον σε καιρό ειρήνης, δεδομένου ότι σε καιρό πολέμου τα αεροσκάφη έχουν το IFF κλειστό, ενώ σε περίπτωση που πετούν με ανοιχτό θα φαίνονται σαν αστακός στο πιάτο των S-400 έτοιμος για φάγωμα.

Θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να είχε απαιτήσει την απομάκρυνση των ρωσικών πυραύλων

Αποδεικνύεται, τελικά, ότι τα εξαιρετικά αυτά αόρατα αεροσκάφη δεν είναι αποτελεσματικά για αναχαίτιση στο Αιγαίο, παρά μόνον για αποστολές αντεπίθεσης, δηλαδή αποστολές Hunter-killer (δολοφόνος κυνηγός) για προσβολή στόχων στην τουρκική επικράτεια.

Όσον αφορά τη χρήση των F-35 σε ρόλο αναχαίτισης, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτόνομες επιχειρήσεις, περιπολίες και καραούλι, όχι όμως για χώρες όπως η Τουρκία, που διαθέτει S-400.

Ωστόσο, και σε αποστολές αντεπίθεσης πάλι τα ελληνικά F-35 δεν θα είναι αποτελεσματικά, δεδομένου ότι η Τουρκία θα έχει αναπτύξει στα μικρασιατικά παράλια τους S-400 και οτιδήποτε περνά ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού θα καταρρίπτεται.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, με την αυξανόμενη ανισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να έχει απαιτήσει την απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία, αντί της υποστήριξης του όρου του γερουσιαστή Μενέντεζ να μην πετούν τα τουρκικά F-16 στην ελληνική επικράτεια του Αιγαίου.

Τέλος, με τη γραμμή παραγωγής των τουρκικών JET αόρατων UAVs, τα οποία μπορούν να επιχειρούν από τουρκικό αεροπλανοφόρο, η ισορροπία δυνάμεων είναι ανύπαρκτη, διότι τα ελληνικά ραντάρ δεν θα βλέπουν ούτε τα ελληνικά F-35 ούτε τα τουρκικά UAVs.

 1. Χωρίς πρόθεση απολογίας των (λανθασμένων) επιλογών με τα F-35, εκτιμώ οτι τα παρατιθέμενα απο την κ. Αδάμ είναι υπερβολικά και ανακριβή.
  Αρχικά να γίνει αντιληπτό οτι τα F-35 δεν είναι “αόρατα”, είναι μειωμένης RCS, ανακλαστικής διατομής ραντάρ. Και αυτό οχι για ΟΛΑ τα ραντάρ, καθώς υπεισέρχεται η περιοχή λειτουργίας και η διαμόρφωση του ραντάρ. Το F-35 εχει σχεδιασθεί για μειωμένο ιχνος στην περιοχή Χ συχνοτήτων δηλαδή 9 εως 10 GHz και τις γειτονικές της οπου λειτουργούν πρωτίστως ΑΑ συστήματα πεδίου μάχης, με σαφείς περιορισμούς εμβέλειας αποκαλύψεως στόχων.
  Στην περιοχή 3 – 4 GHz οπου λειτουργούν τα ραντάρ επιτηρήσεως και GCA (κατευθύνσεως των φιλίωνΑΦ) το ιχνος είναι εντελώς διαφορετικό, πολύ περισσότερο στην περιοχή των UHF οπου λειτουργούν τα ραντάρ CASTA … Εκτός εάν τα στείλαμε στην Ουκρανία !
  Τα ραντάρ ελέγχου περιοχής λοιπόν και κατευθύνσεως απο το εδαφος κάτι θα βλέπουν…Επιπλέον τα συγκεκριμένα ΑΦ εχουν ζεύξεις δεδομένων LINK 16, πολύ υψηλής ατρωσίας σε υποκλοπή – ΗΝ πόλεμο και θα είναι σε συνεχή επαφή με τους σταθμούς ελέγχου που θα τα τροφοδοτούν με δεδομένα θέσεως και στοχοποιήσεως, διακριτικά και χωρίς περιττές ασυρματικές συνομιλίες “κλασσικού τύπου”, δηλαδή στα UHF οπου ακόμη και με κρυπτογράφηση QF η SATURN η φέρουσα είναι αντιληπτή και εντοπίσημη. (οι μονάδες Patriot της ΠΑ διαθέτουν LINK 16 οπως και τα F-16 Block 52 και προφανώς και τα αναβαθμισμένα Viper, τα “ιπτάμενα ραντάρ” Erieye” καθώς και οι ΦΓ του ΠΝ, τουλάχιστον οι νέου τύπου)
  Η ΠΑ σε καμμία περίπτωση δεν θα “χάσει” τα F- 35 της…
  Τώρα για τους S- 400 που “κλειδώνουν” το Αιγαίο και τα βλέπουν ολα…Θα μου επιτραπεί να εχω κάποιες αμφιβολίες. Οι Ισραηλινοί σχεδόν εβδομαδιαίως πλήττουν στόχους στην Συρία, ακόμη και πέριξ της Δαμασκού. Λέτε τα πληρώματα των Ρωσσικών S-400 στην Ταρτούς να… κρύβουν τα ιχνη των επιτιθεμένων απο την Συριακή αεράμυνα ;
  Για να μήν πάμε στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, οπου παρά την πολυστρωματική ΑΑ me S-400 και οχι μόνον, σε Κριμαία και Ντονπάς η Ρωσσική πλευρά εχει υποστεί αρκετές απώλειες απο Ουκρανικές επιθέσεις και μάλιστα ΟΧΙ απο F-35…
  Στον ΗΝ πόλεμο και στις σύγχρονες συνδυασμένες επιχειρήσεις τίποτε δεν είναι απόλυτο, δεν υπάρχουν “αόρατα” αεροσκάφη και “τυφλά” ραντάρ…
  Ολα είναι ρευστά και αβέβαια στην “ομίχλη του πολέμου” , η ορθή χρήση του υλικού, η εκπαίδευση, η επινοητικότητα, η ευέλικτη τακτική επιφέρουν ΑΛΛΑ αποτελέσματα απο αυτά που προκύπτουν απο απλή αντιπαράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών απο φυλλάδια εταιρειών και ανοικτές πηγές. “Τριβή” το ελεγε ο Κλαούζεβιτς !
  Εν κατακλείδι, αλλού πάσχει η επιλογή των F-35 και η “μαγική” πρόσληψη της τεχνολογίας απο την ελληνική πολιτική και (;) στρατιωτική ηγεσία. Αλλά αυτό είναι αντικείμενο αλλης συζητήσεως.

 2. ” Δῶρον ἄδωρον τά F-35 ”

  https://www.estianews.gr/kentriko-thema/d%e1%bf%b6ron-%e1%bc%84doron-ta-f-35/

  ” Οι μίζες του αιώνα: Στην διπλάσια τιμή από τα F-35 Block 4 της Φινλανδίας αγοράζει η Ελλάδα τα μαχητικά από την Lockheed Martin! ”

  https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/oi-mizes-tou-aiona-stin-diplasia-timi-apo-ta-f-35-block-4-tis-finlandias-agorazei-i-ellada-ta-maxitika-apo-tin-lockheed-martin/

  ” ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ”

  https://www.anixneuseis.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84/

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Άγκυρα «στοχοποιεί» τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε...

Πράσινα σχέδια θερινής νυκτός σε γκρίζα εικόνα

Χάρης Δούκας: «Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής - είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23%...

Ο Μητσοτάκης της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, πλην όμως αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε φυσικά τον λαό, ούτε...

Ο κύριος Δούκας και τα καταστατικά των κομμάτων

Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Άρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή...