Aκρίβεια: Η κοροϊδία του Μητσοτάκη έπιασε… ταβάνι!

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη  σε βασικά προϊόντα, παρότι οι μισθοί είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ε.Ε.

Του Πάνου Σώκου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή και απαξίωση του λαού από το να είσαι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, να ξέρεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η ακρίβεια, την οποία έχεις αποτύχει να ελέγξεις, και να συνεχίζεις να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι… άμοιρος ευθυνών, σαν να μην κυβερνάς εσύ, αλλά κάποιος άλλος. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι ανερυθρίαστα συμπεριφέρεται κάθε φορά που μιλά σε πολίτες στις περιοδείες που έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει και των ευρωεκλογών.

– Στις 23 Νοεμβρίου από τα Καμμένα Βούρλα είχε πει: «Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας προκειμένου να πολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας με εξαντλητικούς ελέγχους και με σκληρά πρόστιμα, όσο μεγάλες και αν είναι οι εταιρίες που θα χρειαστεί να τα καταβάλουν. Διότι εδώ -πρέπει να το γνωρίζουν όλοι- είμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία και, αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία για να αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές, θα βρουν απέναντί τους το κράτος». 

Εύλογο το οργισμένο ερώτημα: «Και γιατί, κ. πρωθυπουργέ, μέχρι τώρα δεν εξάντλησες τις δυνατότητές σου να πολεμήσεις το «τέρας» της ακρίβειας, γιατί άφησες τις εταιρίες να κάνουν κερδοσκοπικό πάρτι στις πλάτες και τις τσέπες των καταναλωτών; Ποιος σε εμπόδισε να κάνεις όσα έπρεπε;» Κανείς δεν τον εμπόδισε! Πολιτική βούληση δεν είχε η κυβέρνηση να τα βάλει με τους κερδοσκόπους που τώρα καταγγέλλει!

-Στις 13 Ιανουαρίου 2024 πήγε στο Γαλάτσι, επανέλαβε τη γνωστή δικαιολογία, ότι η ακρίβεια είναι… εισαγόμενη και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, ενώ ανακάλυψε τον πληθωρισμό της απληστίας! Είπε σε πολίτες: «Θα πολεμήσουμε εκείνους που, πατώντας πάνω σε ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα, εκμεταλλεύονται χρόνιες αδυναμίες της αγοράς και υπερχρεώνουν τους καταναλωτές. Δεν θα ανεχτώ τον πληθωρισμό της απληστίας. Και έχω πει πολλές φορές ότι το κράτος έχει τη δύναμη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλει την αγορά σε τάξη».

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για εισαγόμενη ακρίβεια, εννοεί ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Όμως, άλλη είναι η πραγματικότητα: πρώτον, η ακρίβεια στην Ελλάδα άρχισε το φθινόπωρο του 2021, αρκετούς μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, πράγματι ο πόλεμος επηρέασε, όμως σε όλη την Ευρώπη οι τιμές έχουν μειωθεί και έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, και μόνο στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνονται. Είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε βασικά προϊόντα, παρότι οι μισθοί είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη. Αυτό το αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Eurostat τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα οποία το κόστος διατροφής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,9%, και είναι ο δεύτερος ταχύτερος ρυθμός στην Ε.Ε. μετά τη Μάλτα, που έφτασε το 10,2%.

Επίσης, από τη σύγκριση της χώρας μας με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ανήκουν στην ευρωζώνη (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία) προκύπτει ότι είναι ακριβότερη στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγονται εδώ (φρούτα, τυριά, κρέατα, ελαιόλαδο, λαχανικά).

Κι όμως, ο πρωθυπουργός, παρότι τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και τον εκθέτουν, συνεχίζει την κοροϊδία. Πριν από τρεις μέρες συνομίλησε με πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητας στην Αγία Παρασκευή και, όταν κάτοικοι έθιξαν το ζήτημα της ακρίβειας, τους απάντησε αδιάφορα -σχεδόν κυνικά- ότι ξέρει πως η ακρίβεια δημιουργεί ακόμα πολλές δυσκολίες στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους…

«Δεν περιγράφω άλλο…» που έλεγε και ο Γ. Χελάκης. Η κοροϊδία του πρωθυπουργού έπιασε… ταβάνι!

 1. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΕΙ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΕ SUPER MΑΡΚΕT ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ , ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΤΣΟΝ

 2. Η ενέργεια συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό στο κόστος όλων των τομέων της οικονομίας, ο Μητσοτάκης την εκτόξευσε με τις αποφάσεις που πήρε για το ηλεκτρικό ρεύμα και τους υδρογονάνθρακες. Οι παραγωγοί, οι διακινητές και οι έμποροι μετακυλύουν τα κόστη στον επόμενο της αλυσίδας και καταλήγουν στον καταναλωτή. Αυξάνει δηλαδή η τιμή σε όλες τις φάσεις, ενώ στο τέλος προστίθενται και οι φόροι που είναι αναλογικοί της αξίας. Άρα, για την ίδια ποσότητα προϊόντος πληρώνουμε μεγαλύτερο ποσό και υψηλότερο φόρο.
  Το τι έκανε με την ηλεκτρική ενέργεια είναι χιλιοειπωμένο, χάρισε τη ΔΕΗ, έκλεισε τους λιγνίτες και επέβαλε στους Έλληνες να πληρώσουν τις επενδύσεις των ολιγαρχών. Όσα πλήρωσαν οι πατεράδες μας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας πήγαν περίπατο με μια υπογραφή Μητσοτάκη.
  Δημιούργησαν και το χρηματιστήριο ενέργειας για πέντε ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις, σημαδεμένη δηλαδή η τράπουλα, ενώ η ενέργεια πέταξε στα ύψη και η ανταγωνιστικότητα έπεσε στα βάραθρα.
  Στα υγρά καύσιμα απαγόρευσε τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου πολλαπλασιάζοντας το κόστος για την οικονομία.
  Κάνει λέει πόλεμο με τον Πούτιν και φροντίζει την κλιματική κρίση.
  Μούφα και τα δυο πατριώτες, η Ρωσία πλούτισε με το εμπάργκο της Δύσης και το κλίμα μεταβάλλεται σε κύκλους, όπως έκανε από τότε που δημιουργήθηκε το πλανητικό μας σύστημα. Το τμήμα παλαιοντολογίας του Παν Αθηνών διαθέτει μελέτες για Κορινθιακό, Ιθάκη, Αντίρριο και Αιγαίο, ενώ γνωστά είναι τα στοιχεία για τους παγετώνες.
  Μην μας παραμυθιάζουν λοιπόν, ας προσαρμοστούμε λοιπόν στις μακροχρόνιες αλλαγές κλίματος, άλλωστε το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας είναι το 0,05 του παγκόσμιου.
  Μας λένε για το διοξείδιο του άνθρακα, όμως αυτό είναι βαρύτερο του αέρος, μένει στο κάτω μέρος και διασπάται από τα φυτά με τη φωτοσύνθεση, δεν υπερίπταται, το ίδιο και το μονοξείδιο, προφανώς θα έχετε ακούσει για θανάτους στα πηγάδια.
  Ως βαρύτερο και αυτό του αέρα καταλαμβάνει τη μικρότερη στάθμη ενέργειας που είναι το χαμηλότερο σημείο.
  Βέβαια δεν πρέπει να καίμε τα δάση και να φυτεύουμε ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.
  Με μπούρδες και ψέματα χρεοκόπησαν τη χώρα, ως πότε θα τους αφήνουμε να το κάνουν;
  Οποίος διαφωνεί, με ενδιαφέρον θα διαβάσω την άποψη του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...

Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας

Επειδή σε μια ψυχικά υγιή κοινωνία τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει μόνο οι σχιζοφρενείς,...

Βενετία και Ελλάδα, ίδια τύχη;

Το παρελθόν μπορεί να είναι πολιτικό δεδομένο ή ακόμη  εργαλείο στη δρώσα πολιτική ζωή που διαμορφώνει πολλές φορές πολιτικές...

Καλλιστεία πλούτου από Κυριάκο και Στέφανο. Φτώχεια διαρκείας από τους Έλληνες

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο...