Η παγίδα

Του Απόστολου Αποστόλου*

Είμαι μια παγίδα σε μια παγίδα… μια ερώτηση ως απάντηση σε μια ερώτηση.

(Wislawa Szymborska. Πολωνή ποιήτρια και δοκιμιογράφος)

Πριν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, όλοι έσπευσαν να καταθέσουν άποψη και φυσικά να πάρουν θέση. Γλάστρες της πρωϊνής λαϊφστάιλ ζώνης,  φιλόδοξοι δημοσιογράφοι που εκλιπαρούν για μια θέση ως εκπρόσωποι υπουργείων, ή  ως  άτυποι ενδιάμεσοι της πολιτικής εξουσίας.  Παράφωνες τρομπέτες του πάλκου, ηθοποιοί της μούφας και της δηθενιάς.  Αχτινοβόλοι τενεκέδες της σπινθηρίζουσας αβελτηρίας που θεωρούνται συγγραφείς ή μυαλοπώλες. Όλοι τους για να κερδίσουν την παρωθητική εκτίμηση του κυκλώματος της εξουσίας έτρεξαν να πιάσουν στασίδι και να ψάλουν ύμνους, μάλιστα κάποιοι  πέταξαν χαρταετούς και κονφετί.

Το νομοσχέδιο δεν ήρθε, ήρθε όμως η παγίδα.  Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη φορά παγίδευσε πολίτες, ευκαιριακούς θαμώνες του συστήματος, πολιτικούς αντιπάλους κλπ. Όλοι «βεβαρημένοι ύπνω» κατέθεσαν τα αργά ρήματά τους, τις αδρανείς προθέσεις τους, τις ασύστατες εκλογικεύσεις τους, με αφορμή το ανύπαρκτο νομοσχέδιο.

Οι πολιτικοί κυρίως μπέρδεψαν και πάλι τους βηματισμούς τους. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί ζήτημα ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης ενώ δήλωνε εξοργισμένος ότι δε θα δέσει τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο του τα έδεσε, αλλά του καθάρισε και τα  Derby Leather  παπούτσια του.

Και όταν ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε χείρα βοηθείας για να περάσει το ανύπαρκτο ακόμη νομοσχέδιο, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης έσπευσαν να του τη δώσουν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος για μια ακόμη φορά, έκανε το τεστ, μέτρησε τις αντιδράσεις και βολιδοσκόπησε τους κυματισμούς και έτσι θα φέρει το νομοσχέδιο όποτε εκείνος κρίνει μετά βαΐων και κλάδων.

Τώρα ξέρει πως θα κινηθεί. Το πείραμα της κοινωνίας και της πολιτικής έγινε και όταν θελήσει να δράσει θα δράσει με επιτυχία. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δέχτηκαν να γίνουν τα ναυαγοσωστικά της κυβερνητικής ναυαρχίδας, όταν εκείνη άρχιζε να μπάζει από νερά. Έτρεξαν να κλείσουν τις τρύπες. Αρνήθηκαν να ψηφίσουν κάποιοι από τη ΝΔ το νομοσχέδιο! Εδώ είμαστε εμείς είπαν οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης. Ταγμένοι  ειρηνομεσίτες του πολιτικού παιχνιδιού και μαχητές των σκοτεινών χαρακωμάτων του συστήματος με όρκους θυσίας. Και βέβαια να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει στάσεις βουλευτών της ΝΔ και θα αποφασίσει εν καιρώ για εκείνους. Έχει βάλει έναν πήχη 158 βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Όμως υπάρχει πάντα ένα μυστικό πρωτόκολλο συνεργασίας των κομμάτων, αυτό δεν ξέρουν οι φιλήκοοι και φιλοθεάμονες πολίτες. Εξάλλου η  παρασιώπηση και η συνενοχή κάνουν καλή παρέα στην πολιτική γιατί φυλάνε το σύστημα και τα κάστρα της κερδοσκοπίας και εξευγενίζουν την ανομία του πλούτου.  Έτσι μέχρι να φθάσει το νομοσχέδιο που δεν έχει έρθει ακόμη, οι πολιτικοί χαμαιλέοντες και οι κομισάριοι του συστήματος, θα το τραγουδούν για πολύ καιρό. Αφενός θα πρέπει να ωριμάσει σαν σκέψη και σαν συνείδηση στους πολίτες ότι όλα όσα ήξεραν μέχρι χθες δεν ισχύουν, έχουν διαγραφεί από το ολοποιητικό σύστημα. Αφετέρου που είναι πολύ σημαντικό,  το νομοσχέδιο έχει ήδη εργαλειοποιθεί  και καλύπτει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως εκείνο της ακρίβειας και εκείνο της εξωτερικής πολιτικής.

Η αισχροκέρδεια που διαλύει τα νοικοκυριά και κόβει την ανάσα στους πολίτες, και τους κάνει να σκέφτονται να μπουν στους ναούς της κατανάλωσης (σούπερ μάρκετ) καλύπτεται με το υποτιθέμενο νομοσχέδιο.  Η κρίση πλήττει όλους ετερόφυλους και ομόφυλους. Και οι ομόφυλοι  είναι πολίτες ετούτης της χώρας, και φυσικά έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά πρέπει να δανειστούν το όνειρο του γάμου που τους προσφέρει το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση και την ψευδαίσθηση της  ωφελιμοθηριακής δικαιωματοχρησίας.

Βρύα σε καπέλα γυναικεία οι γάμοι μπροστά στην πείνα από την αισχροκέρδεια. Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Ο γάμος των  ομόφυλων ζευγαριών πάει για πουρνάρια με την κερδοσκοπία. Και μαζί θα πάνε για πουρνάρια όλα τα οπερατικά της κυβέρνησης και κάποιων κομμάτων με τα αλαφιασμένα δοξαστικά τους,  προς  άγραν των ανθέων του νέο-κοσμοπολιτισμού.

Άραγε έχουν καταλάβει οι νεοέλληνες (γιατί ακόμη δείχνουν ότι δεν έχουν αποκτήσει κάποιο βίωμα αυτοσυναίσθησης) ότι μετά τα μνημόνια, την πανδημία, την εξωτερική πολιτική (Πρέσπες και αύριο Αιγαίο) και την αμφισβήτηση του πατέρα και της μητέρας που έρχεται, ότι η σύγχρονη κονστρουκτιβιστική πολιτική φτιάχνει μοντέλα και προσπαθεί να τα επαληθεύσει με μια αμείλικτη προσαρμοστικότητα των πολιτών στη φτώχεια, την κοινωνική ανασφάλεια, την ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους;  Και κυρίως μπορεί ο λαός σήμερα να σηκώσει το βάρος των γεγονότων; Μπορεί να δώσει εκείνος λύσεις στα προβλήματά του;

*Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας  

 1. Αυτά δεν είναι τιποτε. Ο Ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα είναι εντελώς παγιδευμένα εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Λίγο πήγε να κουνήσει το πράγμα με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά το σύστημα τελικά επέβαλε την συντριβή τους.

  Ο Κυριάκος παίζει μπαλίτσα μόνος του.

  Εδώ έπεισε σχεδόν τους πάντες ότι για την κρίση χρέους … φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

  Ενώ με τις Πρέσπες κατάφερε να πείσει το πανελλήνιο ότι η ΝΔ είναι κατά της συμφωνίας, ότι η σύμπνοια Αλαφούζου, Μαρινάκη, Εκκλησίας, Σαμαρικών, και … Καϊλή είχε … πατριωτικά κίνητρα!

  Και πήγαν και τον ψήφισαν όλοι οι πατριώτες μανιασμένα. Και πολλοί τον ξαναψήφισαν χωρίς ντροπή.
  Τι να λέμε τώρα; Για τους γάμους;

  Εδώ μιλάμε για λαό για κλάμματα και πατριωτικό χώρο για γέλια. Ό,τι θέλει θα περάσει και θα τον ξαναψηφίσουν.

 2. Ας διατηρούμε επιφυλάξεις για το πως αντιδρά ο λαός σε κάθε ευκαιρία που εμφανίζει η παρούσα κυβέρνηση να εξαπατά η άλλως να ροκανίζει τον χρόνο.
  Η δυναμική της κυβέρνησης δεν κρίνεται από τα σχόλια και από τις απόψεις όσων θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτή την παγίδα.
  Μεγάλη δύναμη του λαού παραμένουν υποψιασμένοι, γνωρίζουν ότι πίσω από αυτό κάτι άλλο υπάρχει που η παρούσα κυβέρνηση θέλει να προσπεράσει χωρίς εντάσεις.
  Δεν έγιναν σχόλια για την αλλαγή ηγεσίας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
  Να έχουμε τουλάχιστον ενημέρωση πόσο εκλεκτοί και υπάκουοι παραμένουν τα νέα πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις.
  Δεν γίνεται αναφορά και πλήρης ενημέρωση πως βαδίζει η οικονομία όχι με τα ευχολόγια από τα ΜΜΕ αλλά από τις διεθνείς εξελίξεις και κατά πόσο αρνητικά επηρεάζουν την χώρα μας.
  Δεν γίνεται ενημέρωση πραγματική με αλήθειες πόσο η χώρα μας μπορεί πλέον να ελέγχεται από αδύναμους συμμάχους, όπως έχουν σήμερα τα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική.
  Ας λάβουμε υπόψη ότι ο Μακρόν δήλωσε πρόσφατα πρώτα η Γαλλία, σύμπτωση το λες.
  Ας λάβουμε υπόψη όσα συμβαίνουν στην Γερμανία.
  Ας παρακολουθήσουμε κάπως πως κινείται η Ισπανία.
  Πως ασκεί πολιτική η Ιταλία, πόσο συμπορεύεται με προ εκλογικές εξαγγελίες.
  Ας μην θέλετε λοιπόν να εμφανίζεται ένα λαό που δεν αντιδρά και υπομένει , αλλά όσοι
  διαθέτουν την γνώση, την ενημέρωση, την διορατικότητα ας την δώσετε στον λαό, υπάρχουν
  τρόποι γραφής να περάσει η κάθε είδηση.
  Πολλές φορές εξαπατήθηκε ο λαός, ουδέποτε πρόδωσε την χώρα του και ας εξαντλήθηκαν
  τερτίπια παραπληροφόρησης – προπαγάνδας – προσανατολισμού – λάθος κατεύθυνση.

  Η Ε.Ε. εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα ως προς την ύπαρξή της, την συνέχειά της, την διατήρηση του Ευρώ ως νόμισμα Ε.Ε. όταν οι αναδυόμενη BRICS έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα που στοχεύουν να εφαρμόσουν.
  Παραμένουμε πολύ στο σκοτάδι ως προς την ενημέρωση και αυτό το χρεώνεται η κυβέρνηση.
  Ο λαός αποδεικνύεται ότι παραμένει εγκρατής, αφουγκράζεται, παρακολουθεί, μάχεται, αλλά δεν έχει δώσει τον τελευταίο λόγο ως προς την μακροημέρευση αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
  Παραμένει αναπάντητο το φαινόμενο 41% πόσο υπήρξε πραγματικό στις εκλογές Ιουνίου 2023.
  Διατηρεί ψυχραιμία ο πρωθυπουργός μας πέρα από τις δυνάμεις του, αλλά γιατί τόσο ενδιαφέρον εάν του προκύψει να φύγει προς την Ε.Ε ?
  Δεδομένη την διατηρεί την θέση του στη Βουλή χωρίς σταυρούς προτίμησης.

 3. Κύριε Αποστόλου, εσεις τι ακριβώς κανετε με το κείμενό σας;
  Κλείνετε τη λέξη ηγήτωρ μήπως;
  Μας τον παρουσιάζετε πανέξυπνο αλλά όχι ραδιούργο και επικίνδυνο και ανήθικο στοιχείο να σκεί πολιτική!
  Αντιθετως η ειλικρινής πρόθεση και η σταθερότητα των άλλων είναι μειονέκτημα, λέτε!
  Τίποτα άλλο.

 4. Το θέμα είναι το εκλογικό σώμα Η καλύτερα τι είδους εκλογικό σώμα έχουμε δηλαδή ποιοι πάνε και ψηφίζουν και με ποιά κίνητρα .Νεολαίοι λελεοι και ανόητοι και δηλ ολοι εκείνοι που προτιμησαν να γλεντάνε αντί να πάνε να ψηφίσουν Καλά τους κάνει ο Μιτσοτάκης Επιλογή τους ήταν αυτός ο ανθρωπος και μάλιστα δυο φορές.
  Καλύτερα να μην εμπιστευόμαστε τους άλλους που συγκροτούν το εκλογικό σώμα Το έχουμε ήδη διαπιστώσει Το ποιο σώφρον είναι η εμπιστοσύνη στην δική μας κρίση και συνειδηση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η δυστοπία της Ν.Δ., η βολική «κλιματική αλλαγή» και η επιβολή...

Με τον νόμο 3475/2023 περί υποχρεωτικής πυρασφάλειας κτισμάτων εντός ή πλησίον δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφενός...

Τα Τέμπη ξεσκεπάζουν την καταβαράθρωση των θεσμών

Στο διάστημα των 14 μηνών που μας χωρίζουν από τα Τέμπη, ο μέσος πολίτης έχει πια πειστεί όχι απλώς...

Η αθανασία της ψυχής

Αθανασία ονομάζεται η θρησκειοφιλοσοφική δοξασία κατά την οποία η ζωή συνεχίζεται μετά τον θάνατο. Αποτελεί μία κλασική απάντηση στο...

Κατς, σικέ, απάτη όλα!

Το «Κατς, σικέ, απάτη όλα!» είναι ένα σύνθημα, που άρχισε να κάνει τη γύρα του, από στόμα σε στόμα...