Ανάπτυξη: Η «χιλιοβιασμένη» από τον Νεομητσοτακισμό έννοια

Του Κώστα Πρώιμου

Όταν η επάρατη νόσος προσβάλει το σώμα λειτουργεί και ουσιαστικά επιδρά αυτοκαταστροφικά. Διότι μόλις τα κύτταρά της καταστρέψουν τα υπάρχοντα υγιή και πεθάνει ο οργανισμός του ανθρώπου νομοτελειακά «τελειώνει» και ο ίδιος ο καρκίνος. Εξυπακούεται ότι δε θα αρχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα στοιχειώδους Ιατρικής για ευνόητους λόγους. Θα αποτολμήσουμε ωστόσο να παρομοιάσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα καρκίνωμα που επετέθη με σφοδρότητα σε έναν ήδη καταπονημένο οργανισμό. Την νεοελληνική κοινωνία. Με την επικοινωνιακή πολιτική της και την επιβολή μιας σκαιάς προπαγάνδας τύπου και επιλογής Γκρίνμπεργκ σε πρώτη φάση καταφέρνει να αποπροσανατολίζει, ενώ διαιρεί αποτελεσματικά και εν τέλει εξοντώνει κάθε μορφή δυνάμενης αντίστασης.

Οι λόγοι είναι απλοί και πλέον ξεκάθαροι μετά από τεσσερισήμισι χρόνια κυβερνητικής παρωδίας, ενώ έχουν να κάνουν με εξοντωτικά  σχέδια τόσο στην οικονομία όσο και στους υπόλοιπους νευραλγικούς τομείς που συνθέτουν την ομαλή λειτουργία ενός κράτους δικαίου και που παρέχουν (ακόμη) στους πολίτες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να διάγουν αν μη τι άλλο βίο αξιοπρεπή.

Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat και όχι κάποιος αντιπολιτευτικός μηχανισμός που στην Ελλάδα η αξία του τείνει να εξαλειφθεί σαν τα δάση της, φέρνουν στο φως την πραγματική εικόνα της καθημερινότητας και όχι τα εμετικά και ομοίως επαναλαμβανόμενα  διαγγέλματα ενός πρωθυπουργού που παραμυθιάζει πρωτίστως τον εαυτό του, ίσως και μερικούς παρατρεχάμενους που με τη σειρά τους ευαγγελίζονται σε όποιο τηλεοπτικό δίκτυο και αν παραστούν την… άκρατη ανάπτυξη.

Τι μας μαρτύρησε τις τελευταίες ώρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία; Πως η χώρα επί Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και επίσης καθήμενη στον στατιστικό βυθό ως προς την ατομική κατανάλωση. Είναι γεγονός πως για τις ανεξάρτητες διεθνείς στατιστικές αρχές δε λαμβάνεται υπόψιν στις μετρήσεις ο «ελιτοκεντρισμός», καθώς στις περιοχές που ζουν και καταναλώνουν οι ολίγοι ευνοούμενοι  ενός αυταρχικού καθεστώτος τα δεδομένα είναι ανατρεπτικά. Ασφαλώς και στο Κολωνάκι, στα Βόρεια και στα Νότια προάστια αλλά και στις αντίστοιχες περιοχές της περιφέρειας θα απαντήσουμε μεμονωμένα μια εικόνα αν όχι μαγική σίγουρα όμως διαφορετική.  Ανάπτυξη εντούτοις, αυτή η «χιλιοβιασμένη» έννοια από τον Νεομητσοτακισμό και τους παρόχους του, δε σημαίνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πρέπει να ζει στο κατώφλι της φτώχειας επειδή μια ισχνή μειοψηφία στον πυρήνα της διάγει βίο υπερπολυτελή, πετώντας μερικά κοκαλάκια με ψαχνό στους ακολούθους της που πλαισιώνουν τις εξωτερικές στοιβάδες μιας δικής τους υφιστάμενης και ιδιότυπης κοινωνικής διαστρωμάτωσης. (Οι ολίγοι και οι  βαστάζοι τους και εξώτερα το πυρ και το χάος.)

Πράγματι, καινούργια  και ακριβά αυτοκίνητα αγοράζονται, αγαθά που καλύπτουν επίπλαστες ανάγκες καταναλώνονται, επενδύσεις ειδικά σε ακίνητα πραγματοποιούνται. Όμως κανείς πολιτικός παρατηρητής δεν αποσαφηνίζει πως σε ένα σημαντικό ποσοστό αποτελούν προϊόντα τραπεζικού δανεισμού ρίχνοντας νερό στον μύλο της ανακύκλωσης χρέους, γιγαντώνοντας συνάμα και την παραοικονομία. Όσοι αφελείς δε, έχαψαν ότι τα νέα φορολογικά ή κατασταλτικά μέτρα θα πατάξουν την τρελή φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών ακόμη και αν αυστηροποιηθεί το τυπικό πλαίσιο στις αγοραπωλησίες, απλώς θα νιώσουν για ακόμη μια φορά εξαπατημένοι. Μια συνήθεια είναι άλλωστε και η κοροϊδία.

Ας σοβαρευτούμε όμως. Με το συνολικό χρέος της χώρας να έχει βάλει πλώρη για τα οκτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, όσα λογιστικά ή χρηματοπιστωτικά τρικ κι αν επικαλεστούν ή εφεύρουν, όσες επενδυτικές βαθμίδες και μπαρούφες κι αν ανακοινώσουν οι λήσταρχοι εταιρικοί  φίλοι τους -μεταμφιεσμένοι σε ακριβοθώρητους οικονομικούς συμβούλους- η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία  είναι μη αναστρέψιμη. Δε χρειάζεται πλέον να καταφύγουμε σε αναλύσεις ή σχετικές αναφορές ανεξάρτητων διεθνών οικονομικών μέσων ή να αναζητήσουμε σάιτ των οποίων η ύπαρξη και το δημοσιογραφικό περιεχόμενο ξεπερνάει την περιορισμένη φαντασία ή τον ορίζοντα της αντίληψης  όσων παρακολουθούν για την καθημερινή τους ενημέρωση (αποβλάκωση) τον Πορτοσάλτε, τον «Ευρωαυτιά» ή τον Λιάγκα με την Καινούργιου. Αρκεί να ρίξουμε μια αντικειμενική ματιά το πρωί που ξυπνάμε στις καθημερινές και μηνιαίες υποχρεώσεις μας αλλά και στους γύρω μας. Πηγαίνετε μια βόλτα στις κατά τόπους λαϊκές αγορές και συνομιλήστε με τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Συγκρίνετε τις εκτιμήσεις τους με όσα ακούτε στην τηλεόραση ή διαβάζετε στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Καλού-κακού πάρτε προληπτικά και το χάπι σας, αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.

Από την άλλη βέβαια, αν στο τέλος του μήνα ανταπεξέρχεστε πλήρως στα έξοδά σας και είστε σε θέση να αποταμιεύσετε έστω και μερικά χρήματα τότε εύγε! Αν δεν κρατάτε στους αγκώνες σας τα καλαθάκια της ντροπής και του κοινωνικού εξευτελισμού, συγχαρητήρια. Αν πάλι δεν καταδέχεστε να λαμβάνετε και τα επιδοματάκια της εξαγοράς που κλείνουν το μάτι στην αποσιώπηση των πολιτικών εγκλημάτων των… αρίστων, τότε είστε καταπληκτικοί!

Προφανώς και καταφανώς η επιλογή σας να ψηφίσετε Μητσοτάκη είναι αυταπόδεικτα για εσάς και την οικογένειά σας η καλύτερη. Απολαύστε τη ζωή σας και αφήστε τους άλλους να πεθάνουν, έτσι και αλλιώς κανείς δεν αναμένεται να ζήσει για πάντα…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...

Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας

Επειδή σε μια ψυχικά υγιή κοινωνία τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει μόνο οι σχιζοφρενείς,...

Βενετία και Ελλάδα, ίδια τύχη;

Το παρελθόν μπορεί να είναι πολιτικό δεδομένο ή ακόμη  εργαλείο στη δρώσα πολιτική ζωή που διαμορφώνει πολλές φορές πολιτικές...

Καλλιστεία πλούτου από Κυριάκο και Στέφανο. Φτώχεια διαρκείας από τους Έλληνες

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο...