Το «δόγμα» που έγινε «επιστήμη» και οι «συνωμοσιολόγοι» που δικαιώνονται

Υπάρχουν δύο ειδών ιστορίες: η επίσημη και η αληθινή

Του Παναγιώτη Λιάκου  

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χρωστάνε μισό δισ. ευρώ και κυβέρνησαν την Ελλάδα που χρεοκόπησε, θέλουν στ’ αλήθεια να μας σώσουν. Από τους πολιτικούς μόνο ο Γιάννος και ο Ακης άξιζαν να πάνε φυλακή. Έτσι απεφάνθη η «Δικαιοσύνη». Φέτος η Ελλάδα κάηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπήκε κι ανθρώπινο χέρι και δημιουργήθηκε… πυρονέφος. Αυτό ισχυρίστηκε επισήμως ο πρωθυπουργός. Τα εμβόλια του κορονοϊού δεν έχουν παρενέργειες, μας ενημέρωσε η επιτροπή των επιστημόνων, την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση και της έδωσε και το ακαταδίωκτο μην τυχόν και βρουν μπελά τα μέλη της. 

Ένα ενδιαφέρον διαχρονικό φαινόμενο είναι αυτό της απόπειρας ελέγχου της πραγματικότητας από τις εκάστοτε εξουσίες. Προσπαθούν, με την ισχύ των όπλων, του χρήματος και του ελέγχου των μηχανισμών παραγωγής εντυπώσεων (κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, ΜΜΕ, «διανοούμενοι»), να ορίσουν το καλό και το κακό, το ορθό από το εσφαλμένο, το σοβαρό από το ασόβαρο. Για παράδειγμα: Σύμφωνα με τους «σοβαρούς», η Γη δεν περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο αλλά ήταν καρφιτσωμένη στον ουρανό και περιστρεφόταν το σύμπαν γύρω της. Τελικά, μάθαμε ότι η Γη γυρίζει…

Είναι γνωστό, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, ότι όποιος διαφωνούσε ή διαφωνεί με την επίσημη «γραμμή» της εξουσίας λαμβάνει λογιών λογιών «περιποιήσεις»: από κάψιμο στην πυρά μέχρι φυλάκιση ή κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό αποκλεισμό και χλευασμό από θλιβερούς, ολιγογράμματους κλόουν που υποδύονται τους «έγκυρους» στην τηλεόραση. 

Η στρατηγική επιλογή της εξουσίας δεν αλλάζει. Οι τακτικές μεταβάλλονται. Αυτό που αποκαλούμε «επιστήμη», ουσιαστικά, αποτελεί την αμφισβήτηση των υπαρχόντων δεδομένων και την απόπειρα εξεύρεσης της αλήθειας με τη διεξαγωγή πειραμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν μία θεωρία. Κάποτε όλο τούτο ταυτιζόταν με τη μαγεία και διωκόταν απηνώς. Τώρα, η εξουσία διαλέγει τμήμα πληροφοριών, που την εξυπηρετεί, λέει σε όλους ότι «αυτό είναι η επιστήμη αυτοπροσώπως» και διώκει όποιον το αμφισβητεί. Δηλαδή, η εξουσία άλλαξε τη λέξη «δόγμα» και στη θέση του έβαλε την «επιστήμη» για να κάνει τις βρομοδουλίτσες της – κι εκείνοι που τελικά δικαιώνονται από τις εξελίξεις είναι οι δαχτυλοδειχτούμενοι ως «συνωμοσιολόγοι». 

  1. Η σύνοδος κορυφής των χωρών BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη προσοχή στην εκδήλωση, χαιρετίζοντάς την ως την αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Και εδώ έγκειται η πραγματική παραπληροφόρηση. Είναι όντως η αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, αλλά της κατεστημένης και παλαιάς με ένα νέο «αλλαγμένο» προσωπείο. Είναι το νέο «φιλάνθρωπο» προσωπείο, πού θα επιβάλλει τόν απόλυτο έλεγχο στο δικαίωμα ζωής και θανάτου των ανθρώπινων «μονάδων» του πλανήτη και αυτό μέσω υγιειονομικής-κλιματικής-βιολογικής-πυρηνικής και οποιασδήποτε -ικής τρομοκρατίας τούς βολεύει.

    Οι χώρες BRICS, που σύντομα θα ενισχυθούν με την ένταξη της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγεται ότι προανήγγειλαν το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και προκάλεσαν ή θα προκαλέσουν το θανατηφόρο χτύπημα στο δολάριο και με την αποδυνάμωσή του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα ανοίξουν την πόρτα σε έναν πολυπολικό κόσμο.

    Εν όψει της ευφορίας, η οποία υποστηρίχθηκε επίσης και από πολλά εναλλακτικά μέσα, είναι χρήσιμο να αναδειχθούν ορισμένες διασυνδέσεις που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστές στο παγκόσμιο κοινό.

    Ας ξεκινήσουμε με το όνομα. Η λέξη BRIC για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα επινοήθηκε το 2001 από τον Jim O’Neill, πρώην Πρόεδρο της Goldman Sachs Asset Management και πρώην Υπουργό Εμπορίου της βρεττανικής διεύθυνσης Οικονομικών. Ο O’Neill, νύν Λόρδος -χρίσθηκε ευγενής πιά-, είναι ένας αναδυόμενος εμπειρογνώμονας στις επενδύσεις της αγοράς και συνεισφέρει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο έχει δημοσιεύσει πολλά από τα άρθρα του.(1)

    Οι χώρες BRIC ιδρύθηκαν το 2009. Η Νότια Αφρική προσχώρησε στα τέλη του 2010. Το πραγματικό οικονομικό βάρος είναι η Κίνα, της οποίας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της τάξης των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ είναι δυόμισι φορές το οικονομικό προϊόν όλων των άλλων χωρών BRICS.

    Η Κίνα είναι στενά συνδεδεμένη με το WEF εδώ και δεκαετίες και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα νέων παγκόσμιων ηγετών μετά τις ΗΠΑ. Εκτός από την ετήσια συνάντηση στο Νταβός, οι σημαντικότερες συναντήσεις του WEF πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στις κινεζικές πόλεις Τιαντζίν και Νταλιάν. Ο ισχυρός άνδρας της Κίνας Xi Jinping αναφέρεται επίσης ως “συνεισφέρων” από το WEF.(2) Το ίδιο ισχύει για τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi(3), τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva (4) και τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa.(5).

    Όλες οι χώρες BRICS είναι επίσης μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου η επικεφαλής Kristalina Georgiewa(6), όπως και η προκάτοχός της Christine Lagarde(7), βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του WEF μαζί με τον Klaus Schwab και το αφεντικό της BlackRock, Larry Fink. Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία ανήκουν όλες οι χώρες BRICS, διοικείται επίσης από έναν συνεισφέροντα στο WEF(8). Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, της κεντρικής τράπεζας όλων των κεντρικών τραπεζών, πρώην υπουργό Οικονομικών του Μεξικού Agustin Carstens.(9)

    Αν κοιτάξετε τους υποψηφίους για ένταξη BRICS, η εικόνα μοιάζει παρόμοια: ο Πρόεδρος της Αιγύπτου as-Sisi (10) και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Fernandez (11) αναφέρονται ως συνεισφέροντες στο WEF, η αρχηγός κράτους της Αιθιοπίας Sahle-Work Zewde στις διασκέψεις της Αφρικής του WEF είναι πάντοτε ένας ευπρόσδεκτος προσκεκλημένος και τα Ηνωμένα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι μέλη του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο επί μακρόν σύμβουλος Hazem Beblawi(12) είναι επίσης συνεισφέρων στο WEF.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2019 το WEF συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στην Κοινοπραξία Διακυβέρνησης Ψηφιακών Νομισμάτων(13) – την κοινοπραξία που διέπει τα ψηφιακά νομίσματα – ότι το ΔΝΤ και η BIS εργάζονται άψογα για την ανάπτυξη και την παγκόσμια διασύνδεση των CBDCs και ότι το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο είναι μέλος της Συμμαχίας Better Than Cash, στόχος της οποίας είναι η παγκόσμια κατάργηση των μετρητών (εδώ υπεισέρχεται και το θέμα των ψηφιακών ταυτοτήτων, ως μέρος των αναγκαίων προαπαιτούμενων ενεργειών), τότε μπορεί κανείς να καταλήξει μόνο σε ένα συμπέρασμα:

    Οι χώρες BRICS δεν αποτελούν απειλή για το ψηφιακό-οικονομικό σύμπλεγμα. Οι κυβερνήσεις τους παίζουν ολόψυχα το παιχνίδι του συμπλέγματος και τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δείχνουν για άλλη μια φορά ποιος τους ελέγχει και για τι χρειάζονται στην εποχή μας. Στην συστηματική σύγχυση του διεθνούς κοινού, έτσι ώστε να τους αποσπάσει από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τις μελλοντικές επιχειρήσεις των διεθνών -στην κυριολεξία πραγματικών- εξουσιαστών.

    ΠΗΓΕΣ:
     
    (1) https://www.weforum.org/agenda/authors/jim-oneill-09c056e5-7bea-4657-a1be-91b3cdc0d568
    (2) https://www.weforum.org/agenda/authors/xi-jinping
    (3) https://www.weforum.org/people/narendra-modi
    (4) https://www.weforum.org/people/luiz-inacio-lula-da-silva
    (5) https://www.weforum.org/people/cyril-m-ramaphosa
    (6) https://www.weforum.org/about/leadership-and-governance
    (7) https://www.weforum.org/about/leadership-and-governance
    (8) https://www.weforum.org/agenda/authors/ajay-banga
    (9) https://www.weforum.org/people/agustin-carstens
    (10) https://www.weforum.org/people/abdelfattah-said-hussein-alsisi
    (11) https://www.weforum.org/people/alberto-fernandez
    (12) https://www.weforum.org/people/hazem-beblawi
    (13) https://www.weforum.org/communities/digital-currency-governance-consortium

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Απορίες που -δυστυχώς- θα μείνουν απορίες

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη απορίες και ερωτήματα. Προσωπικώς, δύο είναι αυτά που με βασανίζουν τις μέρες αυτές: Ο...

… Προτάσεις για τα μπάνια του λαού

«Μπάνια του λαού δεν μπορεί να γίνονται μόνο από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου. Έτσι όπως πάμε,...

Τα κουμπιά του Βορίδη…

Μάρθα Βούρτση και Νίκο Ξανθόπουλο θύμισε η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο Action 24. «Κουμπί που να το πατάμε...

«Δεν με χτύπησε» 2

Στις 13 Ιουλίου, δηλαδή μόλις πριν από εννέα ημέρες, γράφαμε την κατά την άποψή μας πορεία που θα είχε...