«Fake news» τα περί εισαγόμενης ακρίβειας της κυβέρνησης – Ρεκόρ 24ετίας στις ανατιμήσεις απ’ το 2021

Διαψεύδουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», που κυρίως οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ( ΙΝΕ – ΓΣΕΕ ) για την αύξηση του κατώτατου μισθού (με τη Συνομοσπονδία, που σε επίπεδο κινητοποιήσεων δείχνει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, να ζητά την αναπροσαρμογή του κατά 16%, δηλαδή την αύξηση του στα 826 ευρώ τον μήνα, μικτά, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα). Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ, η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των καταδικαστέων πολεμικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2021.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, «η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί την πιο σημαντική εστία αστάθειας για την ελληνική οικονομία την τρέχουσα περίοδο με σοβαρές δημοσιονομικές, μακροοικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ενδογενείς και εξωγενείς αιτίες τροφοδοτούν κύματα ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά αυξάνοντας την αβεβαιότητα των προοπτικών της οικονομίας και επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι πίνακες που παρουσιάζει το ΙΝΕ για τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα, το οποίο καταγράφει τον ρυθμό μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) στην Ελλάδα και του αντίστοιχου Εναρμονισμένου Δείκτη (ΕνΔΤΚ) στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είναι αποκαλυπτικοί. Συγκεκριμένα, από την εξέταση του 1ου διαγράμματος προκύπτουν δύο βασικά στοιχεία:

α) η ραγδαία αύξηση του τιμαρίθμου και του κόστους ζωής στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2021 και μετά, για πρώτη φορά μάλιστα ύστερα από τουλάχιστον 24 χρόνια συνεχούς μεσοσταθμικής αποκλιμάκωσής του και

β) η σχετικά μεγαλύτερη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022.

Σημειώνεται ότι το γεγονός πως το «κύμα» της ακρίβειας άρχισε να μεγαλώνει από τα μέσα του 2021, είχε καταγράψει και ο Συνήγορος του Πολίτη, με τη σχετική έκθεση, όμως, να φαίνεται ότι δε λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση (βλ. «Αποκάλυψη: Έκθεση – «βόμβα» διαψεύδει τον Μητσοτάκη. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ξεκίνησαν στα μέσα του 2021»)

Το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει υποστεί βίαιη μείωση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι το 2022 ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΕνΔΤΚ, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 9,3%, όταν στη διάρκεια των δεκαετιών του 2000 και του 2010 ήταν μόλις 3,2% και 0,8%, αντίστοιχα! «Η εξέλιξη αυτή», σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, «μαρτυρά τη βίαιη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των νοικοκυριών και των εργαζομένων που έχουν συντελεστεί τους τελευταίους μήνες».

Η επίπτωση του πληθωρισμού στο εισόδημα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αποκαλύπτεται και από τα στοιχεία του 2ου Διαγράμματος, το οποίο παρουσιάζει την ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα και στην ΕΕ σε τρεις βασικές κατηγορίες αγαθών, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Ενοίκια – «φωτιά» και απλησίαστες τιμές σε ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα

Από τα στοιχεία του διαγράμματος διαφαίνεται η πολύ μεγάλη αύξηση του ΕνΔΤΚ στη χώρα μας στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει εκείνη του μέσου όρου της ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή αφορά κυρίως στην κατηγορία «Στέγαση», στην οποία ο ρυθμός πληθωρισμού με εξαίρεση τον μήνα Νοέμβριο του 2022 ήταν σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022 σε επίπεδα διπλάσια αυτού.

Όσον αφορά στην κατηγορία «Ένδυση & υπόδηση», η αύξηση του ΕνΔΤΚ στη χώρα μας, αν και πιο ήπια, ήταν επίσης μεγάλη, ειδικά τον Νοέμβριο του 2022, κατά τον οποίο ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη στον μέσο όρο της ΕΕ (11,2% στην Ελλάδα έναντι 4,2% στην ΕΕ).

Στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», η εικόνα παραμένει ίδια, με τον ρυθμό πληθωρισμού στη χώρα μας να αυξάνεται διαρκώς και να διαμορφώνεται τον Νοέμβριο του 2022 στο υψηλό 14,9% (συγκριτικά με 12,5% τον Ιούνιο του ίδιου έτους και 4,3% τον Δεκέμβριο του 2021), αν και ελαφρά χαμηλότερος συγκριτικά με εκείνον στην ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι τα ενοίκια καθώς και οι τιμές στην ένδυση, την υπόδηση και τα τρόφιμα έχουν πάρει «φωτιά» κατακαίγοντας τα εισοδήματα κυρίως της λεγόμενης μεσαίας τάξης και εξοντώνοντας οικονομικά τους μη έχοντες. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει οργή σε ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων, όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης και το ζητούμενο, πλέον, είναι «πώς» αυτή θα εκδηλωθεί την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ρίχ’ το, Ηλία

Στα προηγούμενα άρθρα παρουσιάστηκαν το δόγμα του «κοινωνικού χάους» των Ramsfeld - Cebrowski και η συνεπαγόμενη κοινωνική κατάρρευση μέσω...

Ο Ντράγκι καίει την Ελλάδα!

Στην ακριβοπληρωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκθεση Ντράγκι, 400 σελίδων, για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης...

Γιατί η Moody’s δεν μας έβγαλε από τα «σκουπίδια»

Πολιτικό παρασκήνιο, και μάλιστα ενδιαφέρον, συνοδεύει αυτή τη φορά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας για...

Θηλιά 371 δισ. € στον λαιμό των Ελλήνων!

Τον απόλυτο εφιάλτη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, μια «κρυφή» πληγή που στέκεται σε μια κλωστή...