Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Μαρινάκη: Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν τους ρόλους τους -Δε δέχομαι πιέσεις και εκβιασμούς από προέδρους ΠΑΕ και επιχειρηματίες ΜΜΕ

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού και εκδότη των εφημερίδων Βήμα και ΝΕΑ είναι πλέον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 είπε ότι «κάποιοι θα πρέπει να κατανοήσουν τους ρόλους τους, η κυβέρνηση δεν πιέζεται και δε δέχεται εκβιασμούς».

Στριμωγμένος από τις εξελίξεις των ημερών και ενώ στο παρασκήνιο της ΝΔ έχουν εμφανιστεί ξανά τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις και ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μία κανονική  συνέντευξη. Θέλησε να  καθορίσει την πολιτική ατζέντα με τους δικούς του όρους, έδωσε πολιτικές διαστάσεις στη νέα τροπή που πήρε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, απέρριψε τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων, αλλά απάντησε και με σκληρό τρόπο στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και εκδότη των εφημερίδων Βήμα και ΝΕΑ. Συνολικά θέλησε να εμφανίσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως προσπάθεια κάποιων κέντρων να πιέσουν την κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον εκδότη του Documento και στον Αλέξη Τσίπρα που όπως είπε τον κατευθύνει. Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε την υπόθεση με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να σύρει τη χώρα στον βούρκο», ενώ απαντώντας στις δηλώσεις Βρέντζου και φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ομάδας είπε ότι «δε δέχεται πιέσεις». Αμφισβήτησε δε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία των εφημερίδων. Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής για να πάρει εκκωφαντική απάντηση ενώ εμμέσως απάντησε και στα σενάρια πολιτικών εξελίξεων διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση που θα εξαντλήσει την τετραετία. Άρα ότι δε θα υπάρξει αλλαγή πρωθυπουργού, σενάριο που διακινείται ξανά τις τελευταίες ημέρες σε κομματικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη λειτουργία παράνομου λογισμικού στη χώρα ο αλλά διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ο ίδιος ή η ΕΥΠ. Παράλληλα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι κατευθύνει τον εκδότη της εφημερίδας Documento και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Για το δημοσίευμα του Documento ανέφερε: «Πρόκειται περί απίστευτου ψέματος, ένα δημοσίευμα δίχως κανένα αποδεικτικό στοιχείο και δίχως καμία σύνδεση με εμένα που με παρουσιάζει ότι ήμουν ιθύνων νους. Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά δίχως κανένα αποδεικτικό στοιχείο; Είναι ντροπή και αίσχος να υπονοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Δε θα προσφύγω κατά του κ. Βαξεβάνη  αλλά ζητώ από τη δικαιοσύνη να ζητήσει τα στοιχεία και να διερευνήσει. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και είναι επιλογή του να βουλιάξει τον τόπο στον βούρκο. Ο κ. Βαξεβάνης σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, εμπλέκεται στη ροή 10 εκ. δολαρίων Ρώσου ολιγάρχη για δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα.  Δε γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Είναι προσωπικά υπεύθυνος ο κ. Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει».

Για την ουσία της υπόθεσης είπε: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator, αλλά δεν έχει καμία σχέση ο πρωθυπουργός. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δε νοείται σε μία δημοκρατία». Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, γιατί στόχος της άθλιας προσπάθειας είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ, και τότε θα πάρει εκκωφαντική απάντηση».

Συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του ότι εάν κάτι έχει αποδείξει είναι ότι είναι ικανός να δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας, παραπέμποντας στην περίοδο 2012-2015.

Δίνοντας απάντηση στα σενάρια που κυκλοφορούν για πολιτικές εξελίξεις: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δε θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές που ακριβώς αυτό επιθυμούν. Η χώρα έχει κυβέρνηση που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και όποιος το αμφισβητεί μπορεί να πάει στη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε πάντως ικανοποιητική απάντηση γιατί τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης δεν έχει γίνει τίποτε για τις εταιρείες που εμπλέκονται.

Για τις δηλώσεις του συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη κ. Βρέντζου είπε: «Μιλάει για εγκληματική οργάνωση ο εκπρόσωπος της ομάδας, τα τρία τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, δεν υπήρχε τότε εγκληματική οργάνωση;». Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ομάδας είπε: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους επειδή έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες και Μέσα Ενημέρωσης. Νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν να υπαγορεύουν να υπονομεύουν. Οι ρόλοι του καθενός είναι καθορισμένοι. Εκλεγόμαστε και δε δεχόμαστε υποβολείς. Oύτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε γινόμαστε αντικείμενο εκβιασμού». Αμφισβήτησε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία των εφημερίδων ΝΕΑ και Βήμα λέγοντας ότι «δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητα τα Μέσα όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τον ιδιοκτήτη. Αυτή δεν είναι ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

Για τις εκλογές και τις συνεργασίες είπε ότι είναι κατά της απλής αναλογικής και στόχος του είναι πάντα η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όσο για το πρόβλημα των συνεργασιών μετά τη ρήξη των σχέσεών του με το Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Η κάλπη που θα καθορίσει τους κυβερνητικούς συσχετισμούς θα είναι η δεύτερη και όχι η πρώτη με την απλή αναλογική. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε αυτοδύναμοι, αλλά αυτοδύναμη ΝΔ δε σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση». Για τη σχέση του με τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά μπορεί και όχι, αλλά τελικά ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: «Δε θα μπω σε καθημερινή αντιπαράθεση δηλώσεων με τον κ. Ερντογάν. Υπάρχει μία εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής και η ανάγκη του Ερντογάν να αλλάξει τη δική του ατζέντα. Υπάρχει όμως και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός που παίρνει από τη χώρα μας την απάντηση που πρέπει».  Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα νοτιοανατολικά της Κρήτης είπε: «Επέκταση των χωρικών υδάτων θα κάνουμε όπως και όπου το κρίνουμε στη στιγμή που θα το κρίνουμε. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πάτση λέγοντας ότι η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν αστοχίες στην επιλογή προσώπων που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε πρωθυπουργό: Μην περιμένει σωσίβιο από εμάς με πρόταση μομφής

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Ant1, με ανακοίνωσή του στην οποία χαρακτηρίζει τη συνέντευξη «ένα παραλήρημα ενοχής, πανικού και ύβρεων» και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα του προσφέρει σωσίβιο με πρόταση μομφής».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε. Όλη η συνέντευξη που έδωσε, άρον άρον μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση των υπουργών του και επιχειρηματιών με το Predator, ήταν ένα παραλήρημα ενοχής, πανικού και ύβρεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου του αλλά και αξιοθρήνητο το γεγονός, ότι σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί. Αν ψάχνει σωσίβιο, δε θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης».

Κλείνοντας ζητά από τον πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις στην ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Μέχρι τότε οφείλει να κατανοήσει ότι είναι Πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και όχι ελέω Θεού μονάρχης και οφείλει να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τον περιμένουμε να έρθει την Παρασκευή για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, εάν οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator ή κάποιοι εξ’ αυτών, ήταν και σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.