Πόσα θα καταπιούν ακόμη οι γαλάζιοι βουλευτές προς χάρη της οικογένειας Μητσοτάκη;

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Δεν πρόλαβαν οι βουλευτές της ΝΔ να συνέλθουν από το σκάνδαλο των υποκλοπών και ήδη απολογούνται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση που εκτυλίχθηκαν εν γνώση και με ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου -δύο χρόνια είχαν αποκαλυφθεί-, αφού προηγουμένως έκαναν αγώνα για να πείσουν ότι ο παιδοβιαστής του Κολωνού δεν είναι ευθύνη του κόμματος.

Γι’ αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν δίκιο (άλλωστε και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπλεγμένο), εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική κάλυψη σε γαλάζιες-καραμπινάτες υποθέσεις παιδοφιλίας.

Με τις υποκλοπές -που μόλις χθες ήλθαν στο φως νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η ηγεσία Μητσοτάκη παρακολουθούσε τους πάντες, ακόμη και δικούς της υπουργούς και στελέχη-, το σύστημα Μητσοτάκη επιχείρησε να δημιουργήσει μία παρακρατική δομή ελέγχου και καταστολής φίλων και αντιπάλων καταστρατηγώντας κάθε συνταγματική πρόβλεψη για τη λειτουργία του πολιτεύματος και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε σημείο που έβγαλε από τα ρούχα του και την παρατεταμένη νιρβάνα του τον Κώστα Καραμανλή, αν και δε συγκίνησε τον Αντώνη Σαμαρά, τουλάχιστον δημοσίως.

Η υπόθεση Πάτση (που έρχεται να προστεθεί στα 7 δισ. απευθείας αναθέσεων και στα 50 δισ. που ξόδεψε την τριετία με ανάλογη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους) επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι η νυν ηγεσία έχει μετατρέψει την κυβέρνηση σε μία ανώνυμη εταιρεία που μοιράζει δουλειές με την περιουσία του δημοσίου και το χρήμα των φορολογουμένων. Αυτός είναι και ο πυρήνας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: ασφυκτικός έλεγχος της εξουσίας για να κάνει μπίζνες με το δημόσιο χρήμα. Έτσι όμως εγκαθιδρύει μία αυταρχική και ανελεύθερη δημοκρατία που έχει αρχίσει και ανησυχεί ακόμη και τους χοντρόπετσους Ευρωπαίους.

Και οι τρεις μείζονες υποθέσεις έχουν δύο βασικούς πρωταγωνιστές: στο επίκεντρο είναι η οικογένεια Μητσοτάκη (ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο ανεψιός του, η αδελφή του που φιγουράρει στις φωτογραφίες με τον Ανδρέα Πάτση αφού τον έβαλε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ) που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ: δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, καταπίνουν τα πάντα, συγκαλύπτουν και στηρίζουν την οικογένεια Μητσοτάκη στη νομή της εξουσίας και του δημοσίου χρήματος. Ειρήσθω εν παρόδω έχουν πλάκα οι σαμαρικοί της ΝΔ οι οποίοι λένε: «καμία έκπληξη, πάντα αυτή ήταν η οικογένεια Μητσοτάκη». Τότε γιατί τη στήριξαν για να πάρει την ηγεσία πρώτα του κόμματος και μετά της κυβέρνησης και τώρα τη στηρίζουν -ακόμη και στην υπόθεση των υποκλοπών που είναι και οι ίδιοι θύματα;

Οι τρεις υποθέσεις απασχολούν την επικαιρότητα και αποκαλύπτουν πτυχές από το ήθος και ύφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά δεν εξαντλούν τα πεπραγμένα της. Υπάρχει ο μεγάλος αριθμός νεκρών της πανδημίας μετά από μία αποτυχημένη και βασισμένη στην καταστολή του πληθυσμού διαχείριση. Όπως και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά που το τελευταίο τους επεισόδιο είναι η μερική αποστρατικοποίηση των νησιών κατ’ απαίτηση του Ερντογάν και η διολίσθηση σε διαπραγματεύσεις με «κόκκινη γραμμή τα έξι μίλια», ως αποτέλεσμα της προσωπικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη (το ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν), με την απόλυτη συμφωνία του Νίκου Δένδια -αν διαφωνούσε ας άφηνε το χαρτοφυλάκιο. Ίσως το σημαντικότερο πολιτικό σκάνδαλο διαρκείας είναι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της ηγεσίας Μητσοτάκη με τα συστημικά ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν χωρίς προσχήματα σαν προπαγανδιστικός μηχανισμός: διαστρεβλώνουν, ψεύδονται, αποκρύπτουν, αποσιωπούν, συγκαλύπτουν, εξωραΐζουν, διαπράττουν δολοφονίες χαρακτήρων. Εν τέλει νοθεύουν τη λειτουργία της δημοκρατίας την οποία έχουν ορκιστεί να προστατεύουν.

Κάπως έτσι το ερώτημα ανακύπτει από μόνο του: πόσα θα ανεχθούν ακόμη οι γαλάζιοι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη και τι θα έχει μείνει από τη ΝΔ στο τέλος της ηγεσίας Μητσοτάκη; Γιατί πλέον είναι συνυπεύθυνοι. Οι ίδιοι, όπως και μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, αποφεύγουν το κρίσιμο ερώτημα καταφεύγοντας στο εξής: δηλαδή να αφήσουμε να  κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τη νομή της εξουσίας από την οικογένεια και λειτουργεί ως άλλοθι που ξεπλένει τη συνείδηση της γαλάζιας παράταξης. Έτσι όμως η άνευ όρων και ορίων άσκηση της εξουσίας αναδεικνύεται σε αυτοσκοπό. Μήπως τελικά αυτά που κάνει η δική τους ηγεσία είναι χειρότερα από αυτά που καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Άλλωστε το αντιμνημονιακό κίνημα (η μία βαριά κατηγορία από το παρελθόν) δεν το έφτιαξε ο Τσίπρας αλλά ο Σαμαράς που έκανε και την πρώτη κωλοτούμπα -το 2012. Ο δε Καμμένος (η δεύτερη κατηγορία) είναι σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ. Και επιπλέον στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής τους δεν τους κατηγόρησαν ούτε για ένα σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενώ άφησαν και 37 δισ. στα ταμεία. (Οι αναφορές δεν είναι για να δικαιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση, αλλά ως στοιχείο προβληματισμού για το σε τι αποσκοπεί η δαιμονοποίησή του από το ανήθικο σύστημα Μητσοτάκη-ΜΜΕ).

Καθώς οι εκλογές είναι μπροστά διαγράφονται δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο η ηγεσία Μητσοτάκη κερδίζει τις εκλογές και ολοκληρώνει τη μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα μητσοτακικό ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση οι δεξιοί θα ψάχνουν πολιτική στέγη. Το δεύτερο είναι να χάσει τις εκλογές και να μπει σε μία περιδίνηση υπαρξιακού χαρακτήρα για το τι κόμμα είναι: νεοφιλελεύθερη δεξιά σε μία διεθνή συγκυρία αποδρομής του νεοφιλελευθερισμού; Κεντροδεξιό που αναζητά έμπνευση στα ιδρυτικά νάματα του καραμανλισμού, και τι αντιστοίχιση έχουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα; Ή θα επιχειρήσει να μεταλλαχθεί σε μία επί τα ελληνικά εκδοχή της ευρωπαϊκής Alt-right; 

  1. Οι άνθρωποι είναι πολιτικά νεκροί και το γνωρίζουν, θα επανεκλεγούν ελάχιστοι, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της επόμενη βουλής θα είναι νέοι. Η πολιτική Μητσοτάκη που στήριξαν στη Βουλή, θα αποτελέσει τεράστιο βαρίδι. Άρα μόνο τους μέλημα, η εξάντληση της τετραετίας με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του βουλευτικού οφέλους.

  2. Γιατί στην μνημονιακή λεηλασία της χώρας πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι ξένοι και τα ξένα κεφάλαια? Οι ντόπιοι αετονύχηδες, τα πατριωτάκια μας, δεν έχουν ψυχή? Δημοκρατία έχουμε… δεν είμαστε ρατσιστές.

  3. Καλά τα έγραψε ο αρθρογράφος.

    Δύο παρατηρήσεις.

    1) Γράφει: Υπάρχει ο μεγάλος αριθμός νεκρών της πανδημίας μετά από μία αποτυχημένη και βασισμένη στην καταστολή του πληθυσμού διαχείριση.

    Δυστυχώς δεν πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή τακτικής. Είχαμε συνειδητά την διάλυση του ΕΣΥ ώστε να έρθουν σε δεύτερο χρόνο οι ΣΔΙΤ και να “κάνουν δουλίτσες” όπως σε όλα τα υπόλοιπα. Την ίδια ώρα επέλεξαν να ιδρύουν αστυνομίες, μέχρι και για αστυνομία ΜΜΜ είχαν πει ώστε να γίνονται ρουσφέτια. Οι 33.500 νεκροί θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότεροι.

    Βέβαια ο κ.Γεραπετριτης μας είχε πει πως περισσότερες ΜΕΘ = περισσότεροι νεκροί και άρα τώρα ο υπουργός αναπτύξεως μπορεί να πανηγυρίσει πως δεν φταιξαμε ΜΕΘ καθώς όπως φώναζε ο πρωθυπουργός στην βουλή δεν είχαν μελέτες που να δείχνουν πως εκτός ΜΕΘ υπάρχει αυξημένη θνητότητα.

    2) ο αρθρογράφος διερωτάται στο κλείσιμο του άρθρου πως θα εξελιχθεί η ΝΔ.

    Η δική μου γνώμη είναι πως το μαγαζί βάζει λουκέτο άμεσα. Τα χρέη είναι μη βιώσιμα και μετά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, την πτώχευση της χώρας από τον Καραμανλή και τα μνημόνια από τον Σαμαρά το trademark έχει χάσει την αίγλη του.

    Πλέον έχει γίνει συνώνυμο του “μαζί τα φάγατε”.

    Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν το νέο σχήμα που θα εμφανιστεί ως παρθενογένεση ή ως παρθενοραφη, θα παρουσιαστεί ως κεντρώο ή ως ντουρο δεξιό. Η “μόδα” δείχνει προς το δεύτερο ενδεχόμενο. Εξάλλου πόσο πιο κεντρώο σχήμα από τον “σοσιαλιστή Κυριάκο “?

  4. Το 17ο, 18ο και 19ο αιώνα κάποιοι γιατροί φορούσαν μια μάσκα που έμοιαζε με ράμφος πουλιού (σαν την εικόνα του άρθρου), ήταν δε γεμάτη με αρωματικά βότανα για να προστατεύουν από τον μολυσματικό αέρα.
    Υπήρχε και το αντίστοιχο κουστούμι, την δε πατρότητα του σχεδιασμού μάσκας και κουστουμιού είχε ο γιατρός του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ, ο κ. Charles de Lorie.
    Δηλαδή, θυμηθήκατε τη μάσκα που εφευρέθηκε από τους επιστήμονες γιατρούς, τους συναδέλφους του κ. Τσιόδρα, της κας Παγώνη, του κ. Βασιλακόπουλου, του κ. Γεροτζιάφα και των λοιπών τηλεμαϊντανών γιατρών της πανδημίας του Covid.
    Αν ζούσαμε στο Μεσαίωνα, αυτή θα ήταν το μόνο φάρμακο για μην κολλήσουμε την πανώλη. Αυτή θα έπρεπε να φοράνε οι υγειονομικοί για να μην χάσουν τις δουλειές τους, την ίδια έπρεπε να χρησιμοποιούν τα γερόντια για να μην τους βάλει ο τότε Πλεύρης πρόστιμο.
    Γιατροί της εποχής την σχεδίασαν σαν μέσο προφύλαξης από την πανώλη, οπότε οποίος την αρνείτο και την έβλεπε γελοία, αυτός πήγαινε αντίθετα με επιστήμη. Έτσι ακριβώς θα έλεγε ο τότε κ. Πλεύρης.
    Σέβομαι την επιστήμη και τους επιστήμονες, μήπως όμως πρέπει να στεκόμαστε και λίγο κριτικά απέναντι τους και να αποφασίζουμε μόνοι μας για επεμβάσεις στο σώμα μας ;
    Μήπως οι υποχρεωτικότητες ιατρικών πράξεων τύπου Πλεύρη και Μέγκελε αποτελούν όνειδος για το ανθρώπινο γένος;
    Μήπως έφτασε ο καιρός να τιμωρήσουμε εκλογικά τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του για τις αθλιότητες που επέβαλαν στους Έλληνες.

  5. Ψηφίζω Τσίπρα….και σας χαρίζω Κυριάκο, Ντόρα, Μπακογιάννη και Δημητριάδη……

  6. Τώρα πια είναι αργά .
    Έχουν τελειώσει πολιτικά και ηθικά γι’αυτό και η παραίτηση. Θα καταπίνουν τα πάντα .Του χρόνου τέτοια μέρα οι μισοί θα είναι σπίτι τους.

  7. Είμαι δεξιός οικογενειάρχης, 44 ετών , με δύο παιδιά 13 και 11 ετών. Έχω μονιμη και σταθερή δουλειά όπως και η γυναίκα μου ενοίκιο δεν πληρωνω. Πείτε μου έναν καλό λόγο που θα με κάνει να να ψηφίσω Μητσοτάκη ατενίζοντας το μέλλον …Όσο και να στιβω το κεφαλι μου δεν μπορώ να βρω. Το επιχείρημα , για να μην βγουν οι κατσαπλιαδες , εμένα προσωπικά δεν με αγγίζει.

  8. @John1el, γράψε στο κόμμα όλη την οικογένεια, ψηφίστε Μητσοτάκη δαγκωτό και σπρώξε δυναμικά τα παιδιά στο κόμμα από μικρά. Θέλεις κι άλλο λόγο?
    Αν πάλι “δεν το ‘χεις”, καλύτερα μην ψηφίζεις τίποτα. Θα απολογηθείς ευκολότερα στα παιδιά σου όταν αργότερα θα σας ρωτήσουν “γιατί κάτσατε εκεί και ψηφίζατε αντί να μας πάρετε και να φύγετε”? “Κάτσαμε για την τροφή και τη στέγη αλλά δεν τους ψηφίσαμε”.
    Θα τους έρθει κάπως πιο γλυκά έτσι…

  9. Άνευ νόου οι σύντροφοι βουλευτές, για τη βουλευτική τους αποζημίωση διέλυσαν την Νέα Δημοκρατία.
    Ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν ουτιδανοί, με ιδεολογία από ΕΛΙΑΜΕΠ έως ΚΝΕ δημιούργησαν χαοτική κατάσταση και μόλυναν την οικονομική ζωή με σκάνδαλα και αναθέσεις..
    Οι κουμπάροι (από σύμπτωση πρώην ΠΑΣΠ) γεμίζουν σακούλες με μαύρα, και αγοράζουν δωρεάν επισφαλείς απαιτήσεις τραπεζών για είσπραξη. Οποίος δεν πληρώνει στο 100% της οφειλής χάνει το ακίνητο του, όμως οι κουμπάροι αγόρασαν με δανεικά στο 1/5 της αξίας του πακέτου από την τράπεζα που τους έδωσαν και το δάνειο (πρακτική Κοσκωτά).
    Γνωστά ήταν αυτά τα καμώματα στο κόμμα, όμως εσείς άβουλοι και μοιραίοι βουλευτές σιωπήσατε και χειροκροτούσατε.
    Το χειρότερο είναι πως θα επικοινωνήσετε μαζί μας για την ψήφο μας, δεν ξέρω τι θα απαντήσετε όταν ερωτηθείτε εάν είσασταν συνένοχοι ή απλά μικρόνοες ;
    Επειδή ο βουλευτής πρέπει να είναι έντιμος και στοιχειωδώς ευφυής, μην τολμήσετε να τηλεφωνήσετε.
    Η ΝΔ πέθανε, πήρε μαζί της και το πολιτικό μέλλον σας.

  10. Τα πάντα θα ανεχτούν. Οι περισσότεροι είναι πιο διεφθαρμένοι από τον Μητσοτάκη.

  11. Οι βουλευτές είναι κυνικοί. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η επανεκλογή τους ή έστω το μέγιστο όφελος από την εξάντληση της τετραετίας. Καθόλου δεν τους απασχολεί η τύχη της ΝΔ. Μόνον η δική τους.
    Θα μπορούσαν, εάν είχαν στ΄αλήθεια πολιτική σκέψη, να υποχρεώσουν τον Κυριάκο σε παραίτηση, αμέσως με την ανακάλυψη των παρακολουθήσεων. Είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν πρωθυπουργό και φυσικά και αρχηγό.
    Θα έμενε η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το καλοκαίρι, θα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις, θα άλλαζε προφίλ και θα αποκαθιστούσε και τις σχέσεις με τον ΚΙΝΑΛ.
    Τότε, ίσως, να είχε κάποιες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές, με άλλον αρχηγό.
    Τώρα οδεύει σε εκλογική σφαγή. Το μισό εκλογικό σώμα είναι ανοιχτό σε τράπεζες και εφορία και βλέπει την κυβέρνηση ως το απόλυτο κακό.

  12. Το κακό που φέρατε στη χώρα με την στηριξή σας στην ΝΔ την τελευταία δεκαπενταετία (υπερχρέωση, μνημόνια, μητσοτακισμός) δεν θα ξεπλυθεί ποτέ.
    Τι χειρότερο εκλογικό σώμα στη χώρα, οι Έλληνες δεξιοί.

  13. Δεξιος μα θα ψηφισω διαφορερετικα μονο και μονο για να μην ξαναβγει ο Λεπρας…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...