Σολτς: «Αποστολή της γενιάς μας» η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ως «αποστολή της γενιάς μας» περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα», κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιείται γι’ αυτό τον σκοπό σήμερα στο Βερολίνο.

Ο κ. Σολτς τόνισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια τόσο από τη Δύση όσο και από τους ίδιους τους Ουκρανούς και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Επικαλούμενος την εμπειρία της Γερμανίας με την επανένωση, ο καγκελάριος επισήμανε ότι «δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς». Αντιθέτως, υπογράμμισε, «τώρα είναι η ώρα!», ενώ αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, «μιας ανεπτυγμένης, σταθερής και ανθεκτικής Ουκρανίας». Η ανοικοδόμηση και ο εκσυγχρονισμός της χώρας θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία και για τις μελλοντικές γενιές της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες διαδικτυακά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον καγκελάριο Σολτς για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του και, αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του Όλαφ Σολτς, ότι οι επενδύσεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις σε ένα μελλοντικό κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Ελπίζω αυτά τα λόγια να τα άκουσαν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι αρμόδιοι της οικονομίας. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι ένα και αυτό δεν θα αλλάξει».

Από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα απαιτηθεί δε ευρεία συμμαχία προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα. «Κάθε ευρώ, κάθε δολάριο, κάθε γιεν και κάθε λίρα είναι επένδυση στην Ουκρανία, αλλά και επένδυση στις δημοκρατικές αξίες παγκοσμίως», δήλωσε.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, η υπουργός για την Αναπτυξιακή Συνεργασία Σβένγια Σούλτσε τόνισε ότι η Γερμανία θα επιδιώξει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, καθώς έχει μεγάλο συμφέρον από την ενίσχυση της ανατολικής εταιρικής σχέσης. Σημείωσε μάλιστα ότι και η Ρωσία θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στο εγχείρημα. Σύμφωνα πάντως με τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι, τον Αλεξάντρ Ροντνιάνσκι, η Ουκρανία χρειάζεται 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια θα μπορούσε να αναλάβει η Γερμανία, ιδίως το 2023. Επιπλέον, δήλωσε ο ίδιος, το Κίεβο ελπίζει ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει με δύο δισεκατομμύρια μηνιαίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Την ανοικοδόμηση θα αναλάβουν μόνο γερμανικές εταιρίες;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...

Η ιδιοφυΐα πίσω από το «σωματίδιο του Θεού»

Χάρη σ’ αυτόν ανακαλύψαμε κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που πέθανε τη Δευτέρα, θεωρούνταν...