Σκάνδαλο Siemens: Έκλεισαν με πρωτοφανείς αθωώσεις το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Μεταπολίτευση

Ταφόπλακα, ουσιαστικά λόγω παραγραφής, στο μέγα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, με την εμπλοκή του κολοσσού της γερμανικής βιομηχανίας, Siemens, μπήκε σήμερα στο Δικαστήριο. Αθώος, λοιπόν, ο Χριστοφοράκος και όσοι έδιναν και έπαιρναν τις μίζες!

Έτσι όπως πάει η χώρα, σε λίγο θα ζητήσει και συγγνώμη από τον Χριστοφοράκο και τους άλλους εμπλεκόμενους στο μέγα σκάνδαλο Siemens, και η κυβέρνηση θα τον υποδεχτεί με κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο. Εξάλλου, ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη είχαν στενές παρτίδες μαζί του.

Ως γνωστόν, σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και τους 22 κατηγορουμένους, οι 20 κατά περίπτωση ομόφωνα και κατά πλειοψηφία. Επίσης, αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης για πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.

Σκάνδαλο Siemens: «Καθάρισαν» Χριστοφοράκο και τους άλλους κατηγορούμενους

Σκάνδαλο διαρκείας

Από το 2007, οπότε αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο οικονομικής – πολιτικής διαπλοκής και οργίου μιζών, προκειμένου να «σαρώνει» τις δημόσιες προμήθειες και έργα η γερμανική Siemens και η Siemens Hellas, με επικεφαλής της τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χύθηκαν τόνοι μελάνης.

Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ο χρηματισμός πολιτικών, κρατικών στελεχών και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις ΗΠΑ, όταν οι Αμερικανοί έπιασαν τη Siemens με τη γίδα στην πλάτη να παραβαίνει βασικούς κανόνες ανταγωνισμού. Το σκάνδαλο, όμως, είχε διεθνείς διαστάσεις, αφού οι πρακτικές της Siemens σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ήταν να παίρνει δουλειές εξαγοράζοντας -και- πολιτικά κόμματα.

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε, μάλιστα, Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία χρηματισμού πολιτικών και παραγόντων κρατικών εταιρειών (μεταξύ των άλλων, και του τότε δημοσίου ΟΤΕ). Η Εξεταστική υπολόγισε τη ζημιά για την Ελλάδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ένα λίαν «περίεργο» ατύχημα.

Παρά τις συμφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας – Siemens, και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού Δημοσίου – Siemens, η γερμανική εταιρεία ουδέποτε, όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί, δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της και ούτε κατά διάνοια έχει καταβάλλει τα ποσά που υπολόγισε η Εξεταστική.

Αρχής γενομένης της κρίσης, το 2010, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, προκειμένου να μη χαλάσουν την… καρδιά της Μέρκελ, ουδέποτε διεκδίκησαν σοβαρά από τη Γερμανία να πληρώσει η Siemens. Τουναντίον, φρόντιζαν να μην «πιεστεί» για το θέμα η Γερμανία.

Αθώος ο «φυγάς» Χριστφοράκος

Έτσι, πέρασαν 15 χρόνια. Ροκανίζοντας τον χρόνο, λοιπόν, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι οι πρωτεργάτες του σκανδάλου, αργά ή γρήγορα, θα έπεφταν στα μαλακά. Να σημειωθεί ότι το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, «δραπέτευσε» από την Ελλάδα ο τότε επικεφαλής της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο πρόθυμα προσέφερε «καταφύγιο» η Γερμανία. Αλίμονο: Τους δικούς της «ανθρώπους» τους προσέχει.

Παρ’ ότι, βέβαια, η Ελλάδα, έστω για τυπικούς λόγους, ζήτησε τον Χριστοφοράκο, η Γερμανία παρίστανε ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο. Στο μεταξύ, οι Μέρκελ – Σόϊμπλε γονάτιζαν την Ελλάδα με τα μνημόνια φτωχοποίησής της, και βέβαια αρνούνταν κάθε συνεννόηση για το σκάνδαλο. Οι Έλληνες, πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, έτριβαν τα χέρια τους, αφού έβλεπαν ότι το θέμα έπεφτε στα μαλακά, καθώς και ότι περνάει ο χρόνος και έρχεται το… πλήρωμα της παραγραφής.

Ακόμα και όσοι «πλήρωσαν», ήταν με ποινές χάδια. Άλλοι μπήκαν για λίγο -προφυλακισμένοι- στον Κορυδαλλό, αλλά βγήκαν για να απολαύσουν στη συνέχεια τα πλούτη της, και κάποιοι «δραπέτευσαν» από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, το πολιτικό, κρατικό και επιχειρηματικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και τα μνημόνια, αν και πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αθωώθηκε πανηγυρικά.

Φιάσκο

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου κακουργημάτων για τη δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens στον ΟΤΕ, καθώς και τα μαύρα ταμεία της Siemens, δεν εξέπληξε, δεδομένου ότι από καιρό φαινόταν ότι και αυτή η υπόθεση, το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο της χώρας μας, θα εξελισσόταν σε φιάσκο.

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, οι εμπλεκόμενοι, τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν καταδικαστεί σε ποινές 15 χρόνων κάθειρξης. Τώρα, όμως, τρία χρόνια μετά, ούτε καν αυτές τις μικρές ποινές δεν έσπευσε να επαναλάβει το Δικαστήριο. Αντίθετα, άπαντες αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Έτσι όπως εξελίχθηκε η «υπόθεση Siemens», από το 2007 έως σήμερα, σε λίγο η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει «συγγνώμη» από τον Χριστοφοράκο και θα του στρώσει χαλί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν αποφασίσει να έλθει στην Ελλάδα. Εξάλλου, ουκ ολίγοι πρωτοκλασάτοι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες και συγγενείς τους διατηρούσαν στενότατες σχέσεις με τον Χριστοφοράκο, όταν η Siemens Hellas ήταν κράτος εν κράτει στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Χριστοφοράκος είχε αναλάβει την προβολή ακόμα και της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν αυτή ήταν ακόμα Δήμαρχος Αθηναίων. Για να μη θυμηθούμε τα «δώρα» με τα τηλεφωνικά κέντρα Siemens για το πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και πολλά άλλα.

Βιαστικά

Πρόσωπα με καλή γνώση της υπόθεσης και δικαστικοί κύκλοι σχολιάζουν με νόημα ότι από καιρό είχε διαφανεί η πρόθεση του προέδρου της έδρας -ο οποίος μάλιστα αναβαθμίστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε αρεοπαγίτη (!)- όταν αποφάσιζε να αποβάλλει τον ΟΤΕ (η δίκη αφορούσε τις προγραμματικές συμφωνίες που είχε συνάψει με τη Siemens και την Intracom με τον ΟΤΕ). Να σημειωθεί, επίσης, πως η δίκη καθυστέρησε για αρκετούς μήνες μέχρι να ξεκινήσει.

Και σήμερα, όμως, ο πρόεδρος φαίνεται πως βιαζόταν να κλείσει το «κεφάλαιο Siemens», ούτως ώστε την άλλη Δευτέρα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στον Άρειο Πάγο. Έτσι, χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση. Κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, όχι μόνο στους κατηγορούμενους αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και στη Γερμανία και την ίδια τη Siemens.

«Πονηρές» ημέρες

Η χρονική στιγμή της απόφασης αυτής είναι ολίγον «πονηρή» αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις μέρες αναμένεται και η απόφαση στο Εφετείο του Μονάχου για την αποζημίωση που έχει ζητήσει με αγωγή του ο Ο.Τ.Ε. από τη Siemens του ποσού των 68 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό φέρεται να διακινήθηκε από τους μέχρι σήμερα κατηγορούμενους υπαλλήλους της Siemens και του ΟΤΕ.

Τι θα συμβεί τελικά; Μετά και την τελευταία απόφαση των ελληνικών Δικαστηρίων, θα παραιτηθεί ο Ο.Τ.Ε. από τη διεκδίκηση των 68 εκατομμυρίων; Θυμίζουμε πως εκκρεμεί μια ακόμα απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την αξίωση του ΟΤΕ του ποσού των 30 εκατομμυρίων από τη Siemens και άλλων τόσων από την Intracom. Και εδώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα αποφασίσουν τελικά τα ελληνικά δικαστήρια. Κι αυτό, δεδομένου ότι οι ίδιες οι εταιρίες έχουν αποδεχτεί στο παρελθόν και έχουν προτείνει από κοινού να καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό.

Ενδιαφέρουν θα έχει, τέλος, να δούμε αν κάποιος εισαγγελέας που σέβεται το λειτούργημά του προβεί σε αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης.

  1. Να δείτε που ο Κυριάκος και η Ντόρα θα υποδεχτούν τον Χριστοφορακο στο αεροδρόμιο με τιμές αρχηγού κράτους.

  2. Αυτό σημαίνει εξουσία.
    Αυτό σημαίνει όλα για τον θρόνο.
    Αυτό σημαίνει πάνω από όλα εμείς.
    Αυτό σημαίνει ελέγχουμε τον κρατικό μηχανισμό.
    Αυτό σημαίνει ο λαός να ετοιμάζεται για ψίχουλα και υποσχέσεις.
    Άντε με το καλό ο Κυριάκος μια επόμενη 4ετία.
    Γιατί εκεί στο Βωμό της Δημοκρατίας άλλα στο προσκήνιο και
    τελείως διαφορετικά στο παρασκήνιο.
    Όσο η χώρα το σηκώνει αυτό το σκηνικό. Γιατί ΟΧΙ!!!!

  3. Τα θέλουμε και τα παθαίνουμε, εκλέξαμε στην ηγεσία της ΝΔ και στη συνέχεια κάναμε πρωθυπουργό, το άτομο που καταδέχθηκε και πήρε μηχανές γραφείου στο βουλευτικό του γραφείο από τη Siemens . Στη συνέχεια πλήρωσε το λογαριασμό, μετά από χρόνια, όταν βγήκε το θέμα της μη πληρωμής στον αέρα.
    Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο , άρα υπάρχει σαφέστατη διασύνδεση οικογένειας Μητσοτάκη και Siemens.
    Αυτό αποδεικνύεται και από το εξοχικό του κ. Μητσοτάκη που είναι μεσοτοιχία με αντίστοιχο του κ Χριστοφοράκου.

  4. Και τι έγινε , είναι κάτι καινούργιο? Έχουμε καταλάβει ότι πολύ σύντομα θα πέσουν τα πρώτα πυρηνικά? Όσοι ξέρουν ετοιμάζονται. Αν χτυπηθεί Ρωσικό έδαφος έχουμε το δικαίωμα να χτυπήσουμε ακόμα και με πυρηνικά!¡!! Να είστε σίγουροι ότι θα απαντήσουμε , οι άλλοι. Που έχουν ήδη ρίξει και έκαψαν δύο πόλεις για να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Απίστευτα πράγματα ζούμε.και μόνο που το ακούς Ανατριχιαζεις. Έχουμε αντιληφθεί ότι θα φάμε και εμείς τον πύραυλο μας? Είμαστε εχθρική χώρα , το υπενθυμίζουν οι Κυβερνώντες συνεχώς. Γιατί? Το ρισκάρεις ? αν ξεκινήσει σίγουρα την έχουμε φάει και θα ορμήσει και ο Τούρκος. Τι μας απαλλάσσει από αυτό το σενάριο?

  5. Συγγνώμη, ΝΔ δεν ψηφίσατε οι περισσότεροι;

    Στα κάγκελα δεν ήσασταν να φύγει ο Τσίπρας που θα σας έφερνε σταλινισμό και ξεπούλησε την πουλημένη δεκαετίες τώρα Μακεδονία;

    Στο φτύσιμο δεν είχατε τον Πάνο Καμμένο ως τσαρλατάνο “ψεκασμένο”;

    Αυτό δεν ήταν το πλάνο των “πατριωτικών δυνάμεων”; Να φύγει ο Τσίπρας πρώτα και μετά θα κρατάμε τα γκέμια εμείς…

    Πάμε λοιπόν στην ολική καταστροφή που μας οδηγήσατε, αγκαλιά με το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, τους πέντε νταβατζήδες, και τα Γερμανικά και Αμερικανικά αφεντικά του προέδρου σας.

    Πάρτε καμια ευθύνη. Ντροπή πια.

  6. Να πως γίνονται οι περιουσίες των άεργων της πολιτικής, όλα συμβαίνουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και του επιπέδου ευημερίας των πολιτών.

  7. Τελικά ένας από τους 22 καταδικασμένους απαλλάχτηκε λόγω θανάτου, Ενας άλλος την έχει κοπανήσει στη Λατινική Αμερική και αγνοείται. Και Όλοι οι υπόλοιποι 21, απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής.
    Καθυστέρηση στην καθυστέρηση πέρασαν τα χρόνια και παραγράφηκαν τα εγκλήματα.
    Μιά ευθύνη όπως και να το κάνουμε την έχει η ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη τυφλή δικαιοσύνη.
    Θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμη προκειμένου να απαλλαγούν λόγω θανάτου όλοι τους.

    Όλοι αυτοί δεν είναι δα και η καθαρίστρια από το Βόλο που πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να συνεχίσει να καθαρίζει σκ@@α. και έφαγε 10 χρόνια χωρίς αναστολή.
    Είναι άνθρωποι με λευκά κολάρα και καθαρά χέρια. Όταν αρπάζουν τις μίζες τα πλένουν και τα απορυπαίνουν σχολαστικά

  8. Ο Ράλλης παραδίδοντας την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της 18/10/81 είχε ευχηθεί να μην ,μετανιώσουν οι Ελληνες την ψήφο τους για την “Αλλαγή”.

    Ο νεοφασισμός όμως είχε δειξει ήδη ότι καταστρέφει τις χώρες που επικρατεί και στη Λατινική Αμερική (Περονισμός) και στις Αραβικές χώρες (Νασερισμός) με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αργεντινή που από 10η πιο πλούσια χώρα πάει από χρεοκοπία σε χρεοκοπία.
    Το ίδιο θα γινόταν και στην Ελλάδα όπου ο απόγονος του φασισμού που είχε εκδιωχθεί από την Ευρώπη θα επέστρεφε σε Ευρωπαικό έδαφος 36 χρόνια μετά ως copy/paste του Περονισμού, με “ηγέτη” τον Αντρέα.

    Υπάρχει η εικόνα του “ηγέτη” με το μαγιό στον Αστέρα και συνοδεία βαλκάνιους βλοσυρούς σωματοφύλακες να μιλάει στο λόμπι στον Kaplan όπως την έχει αποτυπώσει στο βιβλίο του.
    Υπάρχει και ο Θεοφάνης Τόμπρας πρόεδρος του ΟΤΕ με το περίστροφο πάνω στο γραφείο να διδάσκει σύγχρονες μεθόδους management , εθνικοί προμηθευτές, ειδικό πρωτόκολλο επικοινωνίας αντί για το διεθνές! σύζευξη της Siemens με την ανατολικογερμανική τεχνολογία της Intracom και άλλες τέτοιες ομορφιές. Ο φασισμός σε όποια μορφή του, νέος ή παλιός δεν παύει να είναι πάντα γελοίος!

    Θα γινόταν ο ΟΤΕ το “μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης” όπως και το άλλο της Novartis. Και τα δύο δοσμένα και δεμένα από το FBI.
    Πλην όμως το μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν ότι το 81 η νεαρά δημοκρατία διάλεξε το νεοφασισμό.
    Και αυτός τέτοια άνθη βγάζει……Ο Ράλλης ευχόταν το αδύνατο ξέροντας μέσα του την κατάληξη που οι νεοΕλλήνες θα την μάθαιναν έκπληκτοι το 2010.

  9. Τι ειχε πει ο γερος της δημοκρατιας για δικαστες που δεν σεβονται το λειτουργημα τους?
    ΜΙΣΘΡΑΝΑ ΟΡΓΑΝΑ μια διαπιστωση διαχρονικη .Ντροπη τους,τιποτα ποια δεν εμεινε αδιαφθορο, οι διεφθαρμενοι τεινουν να γινουν καθεστος

  10. Καλά μωρέ τι περιμένατε όλοι με την ΝΔ του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση; Άνθρωπος των Γερμανών και των Αμερικανών είναι και θα είναι όπως ήταν και ο πατέρας του και η αδελφές του και όλο τους το σόϊ.
    Αυτοί είναι δεδομένοι. Οι υπόλοιπες κότες της ΝΔ, τι ακριβώς κάνουν; Εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας και της δήθεν κομματικής ενότητας αφήνουν την οικογένεια να κάνει ό,τι της σφυρίξουν οι “σύμμαχοι” , αφήνουν να συμβούν τα χειρότερα στην πατρίδα μας και στον λαό μας; Τελικά δεν υπάρχει έλεος γιά μας τους Έλληνες, καμμία εναλλακτική λύση. Θα πνιγούμε μέσα στην εγχώρια και ανερυθρίαστη πολιτική σαπίλα!

  11. Υπάρχει γενναιότητα από το σώμα των δικαστών που έδωσαν αυτή την γενναία
    λύση και την απονομή δικαιοσύνης να διαφωτίσουν το λαό ποιο το σκεπτικό.
    Ποια τα κριτήρια της αθωότητας.
    Ποιος ζημιώθηκε από όλη αυτή την υπόθεση και σε τι βαθμό?
    Ποιοι πλήρωσαν η και πληρώνουν τα χρέη αυτής της υπόθεσης.
    Ερωτηματικά που πληθαίνουν και τρελαίνουν.
    Μα ζούνε σε ποια χώρα?
    Μα δεν έχουν οικογένειες ?
    Μα τόσο καλά παραμένουν βολεμένοι από κάθε άποψη?
    Μα ουδόλως τους αγγίζει το αύριο αυτής της χώρας?
    Μα έδωσαν όρκο να υπηρετούν την αλήθεια και να απονέμουν δικαιοσύνη!

  12. Κύριε Μαργαρίτη πολύ σωστα τα αναφερετε.Ο Αλεξης κσι ο Πανος φαινεται να ειναι οι μοναδικοι ισως και_ δη _πλεον έντιμοι πολιτικοί που πέρασαν απο αυτον τον τοπο.

  13. Πάνε να τηρήσουν τα προσχήματα:

    “Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά το σάλο για την παραγραφή των αδικημάτων στο σκάνδαλο Siemens”

    https://www.newsbreak.gr/dikaiosyni/379607/paremvasi-areioy-pagoy-paragrafi-adikimaton-skandalo-siemens/

    Η κύρια αιτία τής ηθικής, πολιτικής και οικονομικής εξαθλίωσης τής χώρας μετά την δικτατορία, είναι σίγουρα η ατιμωρησία.

  14. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ, ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ, το αφάν γκατέ της ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η «φιλανθρωπία» κατά τον Ροΐδη

Σαν σήμερα, το 1885, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904). Παρασύρθηκε από δύο (!) άμαξες στην οδό...

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...