Η Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και απέρριψε εμμέσως τα σενάρια συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας ότι “δεν μπορείς να κυβερνήσεις με κάποιον όταν εμείς κοιτάμε στη Δύση και αυτός στην Ανατολή”.
Όπως είπε “με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, μας χωρίζουν πολλά πράγματα και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών. Μας χωρίζουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά στον προσανατολισμό της χώρας σε μείζονα ζητήματα. Έχουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, η ελληνική Κεντροδεξιά, με τις θέσεις του κ. Βελόπουλου”.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εντόπισε τις διαφορές “στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πώς θα έπρεπε να τη διαχειριστούμε, τον τρόπο με τον οποίο αποδεχόμαστε την επιστήμη και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Η πάγια θέση μας είναι ότι, όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική συγκυρία και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας, αυτό θα πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό”.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι αυτές φέρουν τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας.
“Δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία, αυτήν την ώρα που δεν έχουμε προεκλογική περίοδο, που είναι γνωστά, βεβαίως, τα διακυβεύματα και τα διλήμματα, αλλά ο κόσμος δεν είναι ευθέως αντιμέτωπος με αυτά, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εκτός τροχιάς αυτοδυναμίας. Έχουμε αποδείξει αυτό το διάστημα, που είμαστε αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ότι αξιοποιούμε και ενσωματώνουμε ανθρώπους και από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις”.
Αρχικά να πούμε είναι θετικό πως ο κ. Τσίπρας, λίγο πολύ, αυτό που είπε στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να γίνει Κυβέρνηση. Να συμφωνήσουμε σε αυτό και να το δεχτούμε ως μία κοινή αντίληψη. Δηλαδή, ο πρώτος πρέπει να είναι αυτός που θα είναι στην Κυβέρνηση. Εμείς λέμε αυτοδύναμοι και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Είναι στα χέρια και την επιλογή του ελληνικού λαού να το κάνει” είπε ο κ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η θέση της ΝΔ είναι πολύ καθαρή αναφορικά με τις συνεργασίες, όπου το μείζον είναι ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής και μια ισχυρή κυβέρνηση:
“Είναι πολύ καθαρή η δική μας θέση: Να προκύπτει μία Κυβέρνηση η οποία να είναι συμπαγής και να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής ότι πάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αν ο ένας πάει προς την Ανατολή και εμείς προς τη Δύση, αυτό δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που ο κόσμος στη σκέψη του, στην επιλογή του κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα τα λάβει υπόψη του και θα διαμορφώσει τις συνθήκες της αυτοδύναμης Ελλάδος.
Βλέπουμε πιθανό και αναγκαίο η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη. Μια ισχυρή Κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα ακόμα πιο μπροστά. Αυτό είναι η επιδίωξή μας και αυτό είναι και η εθνική αναγκαιότητα στη συγκυρία που ζούμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει χάσμα που μας χωρίζει με το κόμμα του κ. Βελόπουλου σε κεφαλαιώδη, σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την πολιτική και την κατεύθυνση της χώρας”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική τις δεσμεύσεις της ΝΔ και τους συνταξιούχους, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας.
“Οι συνταξιούχοι είναι μια κοινωνική ομάδα η οποία πλήττεται πολύ από την ακρίβεια. Η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα πάρουν τα αναδρομικά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις όλοι, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου, κάνουν ή δεν κάνουν προσφυγή. Η δέσμευση αυτή ίσχυε για τις κύριες συντάξεις και απέναντι στη δέσμευση αυτή η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν με περαιτέρω αύξηση οι συνταξιούχοι; Χωρίς αμφιβολία. Όμως, είναι ένα ζήτημα αντοχών της οικονομίας, περιθωρίων δημοσιονομικού χώρου.
Υπάρχουν ακόμη λίγες ρυθμίσεις των εξοντωτικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη και προς συνταξιούχους που είναι σε ισχύ. Όταν η οικονομία το επιτρέψει -και αυτό δεν πάει στο πολύ μακρινό μέλλον- θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Να δούμε και τι έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους. Τη διεύρυνση της περιμέτρου για συνταξιούχους που θα πάρουν το επίδομα τα Χριστούγεννα, την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους. Μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις που κι αυτές ενισχύουν το εισόδημά τους παραπάνω.
Κάθε δυνατότητα καινούρια που υπάρχει, διότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες -και το λέμε με ειλικρίνεια στον κόσμο και με σεβασμό στα προβλήματά του, στις αγωνίες του και στις ανάγκες που έχει- αξιοποιείται για να περιλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο”.
Σημείωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης πολύ σύντομα και οι όροι που θα ισχύουν είναι αυτοί οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν και από το οικονομικό επιτελείο την περασμένη εβδομάδα, και ότι “δεν εξαιρείται κανείς από τη στήριξη”.
“Δεν συζητάμε ότι θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή οι συμπολίτες μας και δεν θα έχουν καμία έκπτωση ή καμία στήριξη στον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας ή οπουδήποτε αλλού. Ίσα-ίσα, για καταναλώσεις αρκετά υψηλές, 500 κιλοβατώρες -θα εξειδικευτεί μέσα στην εβδομάδα, αλλά γι’ αυτής της τάξης μεγέθους ύψους μιλάμε- δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχει εξοικονόμηση ή όχι. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δηλαδή πάνω από το 75% σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα εξακολουθεί να παίρνει την ίδια ενίσχυση. Μιλάμε για μία κλιμακωτή ενίσχυση που θα ευνοεί κάποιους που εξοικονομούν ενέργεια, σε σχέση με κάποιους άλλους. Δεν θα υπάρχει κανείς που θα εξαιρείται της ενίσχυσης.
Ήδη, επιχειρήσεις, όπως οι φούρνοι και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε από τον περασμένο Ιούλιο, βλέπουν μια επιδότηση των αυξήσεων της τάξης του 80-85%. Αυτός ο μηχανισμός τιμολόγησης ο ίδιος είναι που επιστρέφει τα υπερκέρδη από εναλλακτικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και από το φυσικό αέριο, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στον καταναλωτή”.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα είπε σχετικά με τον μηχανισμό τιομολόγησης της ενέργειας στη ΔΕΘ:
“Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, διότι ακούστηκαν, στη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, φοβερές ανακρίβειες είτε από άγνοια είτε από την ανάγκη δημαγωγικής αντιπολιτευτικής τακτικής. Λέει ο κ. Τσίπρας: «Αν έρθουμε εμείς θα υπερφορολογήσουμε τους παρόχους, που εσείς τους επιδοτείτε με αισχροκέρδεια και θα εξοικονομήσουμε 2,5 δισ. από τα υπερβάλλοντα κέρδη». Μα ήδη από τον μηχανισμό που έχουμε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, έχουμε ανακτήσει μέχρι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη από άλλες πηγές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και τα επιστρέφουμε για να επιδοτούμε την κατανάλωση στον πολίτη, σε έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Αυτό μας έχει οδηγήσει στο να έχουμε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης στον καταναλωτή. Μας έχει οδηγήσει στο να επιδοτούμε το 90-95% των αυξήσεων. Και μέχρι τέλος του έτους, θα έχει αποδώσει 5 δισ.. Η έκτακτη φορολόγηση με 90%, είναι ψηφισμένη από την Ελληνική Κυβέρνηση, με εισήγηση του Πρωθυπουργού.
Το μείζον είναι ότι το μοντέλο τιμολόγησης που έχουμε -και που υιοθετείται σήμερα κι από άλλες χώρες- μας έχει επιτρέψει να επιδοτούμε τις αυξήσεις σε ένα ποσοστό 90-94% οριζόντια σε όλους.
Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη εισαγόμενη κρίση, σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου. Το αντιλαμβάνεται κανείς, βλέποντας τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό που μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης” είπε.
Τέλος ο κ.Οικονόμου προσέθεσε:
“Η εικόνα της χώρας, εν μέσω αυτών των φοβερών κρίσεων που εισάγονται και διαχειριζόμαστε, δεν είναι μιας χώρας με κατεστραμμένη οικονομία. Ναι υπάρχουν προβλήματα, ναι υπάρχει κόσμος που ζορίζεται. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι υπάρχουν δυσκολίες και δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση. Τη διαχείριση αυτής της κρίσης την καταφέρνουμε με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε ο κόσμος να βρίσκει δουλειές. Η ανεργία δεν αυξάνεται”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ