Νέα έρευνα-κόλαφος για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

Το Media Freedom Rapid Response αναφέρει περαιτέρω κατάρρευση της ελευθερίας του Τύπου και καταγράφει 17 παραβιάσεις!

Νέο ηχηρό ράπισμα από την Ευρώπη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζει να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας με την ανελευθερία του Τύπου, αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών που εξακολουθεί να συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό. Μετά τα δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, νέα έρευνα-κόλαφος του Media Freedom Rapid Response, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τραγικά στοιχεία για τη χώρα μας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πρόκειται για τη σύμπραξη επτά διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων MFRR, η οποία περιγράφει αναλυτικώς το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τι λέει για την Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022 συνεχίστηκε η κατάρρευση της ελευθερίας του Τύπου, που έχει ήδη επισημανθεί» αναφέρεται στην επίμαχη έκθεση, στην οποία μάλιστα καταγράφονται συνολικά 17 παραβιάσεις! Πρόκειται για συγκεκριμένες επιθέσεις σε 19 διαφορετικά πρόσωπα ή φορείς που σχετίζονται με τα μίντια. Γίνεται ειδική μνεία μάλιστα στις διώξεις δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, κατά τη διάρκεια των οποίων στοχοποιήθηκε και η εφημερίδα «δημοκρατία».

«Οι κατηγορίες ενάντια στους Κώστα ΒαξεβάνηΓιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα επικρίθηκαν σχετικά με πολιτικά κίνητρα. Τον Ιούνιο του 2022, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι όλες οι κατηγορίες που έγιναν εναντίον των δημοσιογράφων και των εκδοτών ήταν αβάσιμες και αρνήθηκαν να τους παραπέμψουν στην πλήρη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, οι στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) παρέμειναν απειλή για την ερευνητική δημοσιογραφία» αναφέρεται στην έκθεση-καταπέλτη.

Ειδικό κεφάλαιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση περιλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ εκτενής είναι η ανάλυση για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών. Με αφορμή την περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, στην οποία εστιάζει η έκθεση, που εξάλλου αφορά την ελευθεροτυπία, «η αποκάλυψη για τη χρήση ψηφιακών μέσων παρακολούθησης προσέθεσε μια νέα διάσταση στις εν εξελίξει έρευνες στην Ε.Ε. και ατσάλωσε την προσπάθεια για καλύτερη ρύθμιση των “μισθοφορικών” εργαλείων παρακολούθησης σε όλη την Ε.Ε.», ενώ επισημαίνεται πως ο μέχρι σέμερα γνωστός «αριθμός δημοσιογράφων που στοχοποιήθηκαν με τέτοια εργαλεία μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση υποστήριξε ότι πίσω από την παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου βρίσκεται ιδιώτης, ωστόσο, εφόσον το κόστος για ένα τέτοιο εξειδικευμένο λογισμικό είναι 14.000.000 ευρώ, «φυσιολογικά πωλείται σε κρατικές υπηρεσίες». Η έκθεση αναφέρει δε πως «τα ρεπορτάζ θέλουν τον τέως γενικό γραμματέα και ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη να έχει συναλλαγές με την Intellexa».

Πηγή: newsbreak.gr

 1. Σταλινική η προπαγάνδα, αντίστοιχη και υποδούλωση του τύπου. Καημένη Ελλάδα, ασχημονούν επάνω σου οι εκλεγμένοι γόνοι και στερούν την ευημερία στους Έλληνες.

 2. Νοσηροί εγκέφαλοι υπάρχουν στο Μαξίμου, με κάθε πρόβλημα που δημιουργεί ο Κυριάκος στους Έλληνες βρίσκουν και μια ευκαιρία για το μπούκωμα των ΜΜΕ.
  Τώρα θα πέσει χρήμα για τη στημένη κλιματική αλλαγή, όπως είχε συμβεί με τον κορονοϊό του οποίου τα μέτρα ρήμαξαν οικονομία και υγεία των Ελλήνων.
  Διαβάζω πως ο κ. Σκρέκας θα μοιράσει επτάμισι εκ. για να λιβανίζουν τα ΜΜΕ τον Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές.
  Πρώτα δημιουργούν το πρόβλημα ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιδιώξεις των ΜΚΟ των πολυεθνικών, οπότε φτάνουν οι λογαριασμοί ενέργειας στα ύψη και κλείνουν οι επιχειρήσεις των Ελλήνων.
  Αμέσως μετά, παίρνουν τους φόρους μας και πληρώνουν τα κανάλια για να μας μάθουν τους κανόνες της οικονομίας.
  Στόχος τους, η προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, πάλι όμως πληρώνουν οι Έλληνες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

ΜΜΕ: Η μπάλα στην κερκίδα…

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από τον εκλογικό καταποντισμό της Νέας Δημοκρατίας, και τι είδαμε στα ΜΜΕ; Τη μπάλα στην...

Βραβείο σπάτουλας στον Λιάγκα!

Ο Γιώργος Λιάγκας το πρωί δεν νιώθει πλέον την ανάσα του Γιώργη του Αυτιά στον σβέρκο του και έχει...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

Ο Ζούλας ανταποδίδει

Αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι, ευγενικά θα έλεγα, με ποια ιδιότητα πήγε ο Ζούλας στη Σουηδία, να παρακολουθήσει τη Eurovision -...