Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.

Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. “Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές”, αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε την εργασίας μας σε όλα τα μέτωπα”, ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών. 

Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

“Θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση”, πρόσθεσε. 

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι “τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού της συζήτησης”.

“Εξετάζουμε όμως και άλλους τρόπους να μειώσουμε τις τιμές, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον ρωσικό εφοδιασμό με εναλλακτικές προμήθειες από αξιόπιστους εταίρους, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους”, ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Μόσχα να κόψει τελείως τις προμήθειες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Κάποιες χώρες αντέδρασαν στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των ανησυχιών για τα αντίποινα από τη Μόσχα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στο πλήρες πάγωμα των ροών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Με φόντο τις ανησυχίες αυτές, οι υπουργοί κατέληξαν ότι “χρειάζεται περαιτέρω δουλειά” για να δρομολογηθεί ένα τέτοιο μέτρο.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίκελα.

“Δεκαπέντε χώρες τάχθηκαν σαφώς υπέρ ενός γενικευμένου ανώτατου ορίου τιμών, για κάθε εισαγωγή φυσικού αερίου, όχι μόνο ενός φορέα ή μιας χώρας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας. “Υπήρχαν τρεις χώρες που υποστήριξαν να υπάρξει ανώτατο όριο τιμών μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο”. “Υπάρχουν 27 κράτη με εντελώς διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις που σημαίνουν και διαφορετικό κλίμα το καλοκαίρι και τον χειμώνα”, δήλωσε ο Τσινγκολάνι. “Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γρήγορα η χρυσή τομή, μια λύση που να ικανοποιεί τους πάντες”.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο είναι ένας από τους υποστηρικτές της ιδέας. Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι προσωρινό, προσφέροντας μια προσαύξηση στις ασιατικές τιμές, οι οποίες σήμερα είναι μόνο οι μισές από αυτές που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του. Αυτό θα δώσει χρόνο για να σκεφτούμε πώς θα αναδιαρθρώσουμε τον μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον, πρόσθεσε.

Ορισμένοι υπουργοί προειδοποίησαν ότι το μπλοκ θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις διάφορες προτάσεις.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας 

Οι υπουργοί ζήτησαν από τις Κομισιόν να καταλήξει και σε έκτακτα μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά. Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας.

“Σε αυτό το τρέχον, πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή δημοσιονομικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις της αγοράς ενέργειας,  ιδίως σε εταιρείες κοινής ωφέλειας”, είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου,  σήμερα στην Πράγα.

“Όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι σε εταιρείες ενέργειας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα εξάλλου με άτυπη ενημέρωση για όσα έλαβαν χώρα στη σύνοδο:

–      Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

–      Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία (υπό προϋποθέσεις). Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

–      Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

–      Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

–      Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή

–      Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία

–      Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

Πηγή: capital.gr

  1. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η πίεση επί των ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση του κόστους διαβίωσης «θα θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε μετριέται σε χρήμα, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί μετριέται σε ζωές, ζωές που χάνονται κάθε μέρα», τόνισε.
    Ποιος είναι αυτός που μιλάει εκ μέρους μας. Θα παγώσω και θα πεινάσω εγώ για τους Ουκρανούς? Θα τρελλαθούμε τελείως !!!!

  2. Γιατί πρέπει εμείς να υποφέρουμε για τους διεφθαρμένους και ναζιαριδες Ουκρανούς? Η απάντηση είναι γιατί έτσι διέταξαν τα αφεντικά μας και ο πολυχρονεμενος μας Αγάς συμφωνησε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Απειλεί, αλλά γνωρίζει πως έχει μόνο μία επιλογή

Ήταν το 2006 όταν και το ελληνικό κοινό ερχόταν σε τηλεοπτική «επαφή» με τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ....

H δεύτερη απόπειρα δολοφονίας και το μέλλον…

Με μόλις 64 μέρες απόσταση από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του τέως προέδρου και νυν υποψηφίου για την...

Τραμπ, ο πρόεδρος της ειρήνης

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έβαλαν τη χώρα τους σε πόλεμο. Ακόμα και ο πολυτραγουδισμένος και...

Ο Ερντογάν «παίζει» με τη Δύση

Η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας, η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, η επέκταση της επιρροής της Άγκυρας σε...