Διαπραγματεύσεις κάνει ο Ακάρ με τους Αμερικάνους για F-16, «εγκλωβισμούς» από ελληνικούς S-300 φαντασιώνεται

Και βαλτός να ήταν ο Χ.Ακάρ, δε θα μπορούσε να δώσει καλύτερη χείρα βοηθείας στον Κ.Μητσοτάκη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά, εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών. Και άλλο που δε θέλουν στο μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Άμυνας να φουσκώνουν τις φαντασιώσεις Ακάρ

Πάει μια εβδομάδα τώρα που το γαϊτανάκι των παραβιάσεων, υπερπτήσεων και αερομαχιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από δηλώσεις και ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν, ξαναέκανε την εμφάνισή του με ιδιαίτερη ένταση.

Κάτι που μένει να φανεί εάν σηματοδοτεί μια νέα φάση έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Στη μεν Τουρκία, το παζάρι Ουάσιγκτον – Άγκυρας για να αγοράσει η δεύτερη F-16, στη δε Ελλάδα για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια και το ρεύμα.

Σήμερα, πάντως, συνεχίστηκε ο υψηλός αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα. Σημειώθηκαν, μάλιστα, τέσσερις αερομαχίες («εμπλοκές»), όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16. Συνολικά, κατεγράφησαν 31 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 31 (25 από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος -UAV- και έξι από δέκα μαχητικά). Έγινε και μια υπέρπτηση UAV πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 19.000 πόδια.

Μεθόδευση

Το γαϊτανάκι ξαναέκανε την εμφάνισή του με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο κατήγγειλε την Τουρκία ότι μαχητικά αεροσκάφη της, στις 22 Αυγούστου, εμφανίστηκαν, δίχως να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης, ανατολικά της Καρπάθου, οπότε και αναχαιτίστηκαν.

Η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη της επρόκειτο να συνοδεύσουν δύο αμερικανικά «ιπτάμενα φρούρια», Β-52, μέσω της Τουρκίας στην Ανατολική Ευρώπη για άσκηση. Όπως και έγινε.

Τότε, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες «διαρροές» στα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά εγκλώβισε («κλείδωσε») αυτά τα τουρκικά αεροσκάφη. Δεν διευκρίνιζε, πάντως, εάν τα τουρκικά μαχητικά εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών που απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τα πρώτα ή από άλλα ραντάρ – μέσα που διαθέτει η Ελλάδα στην Κρήτη και αλλού.

Μια ημέρα μετά, στις 23 Αυγούστου, τουρκικά μαχητικά, αφού παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ), εμφανίστηκαν δυτικά της Καρπάθου, κάνοντας υπερπτήσεις (στο μεγάλο ύψος, πάντως, των 27.000 ποδών) πάνω από τις νήσους Διβούνια και Καμηλονήσι.

Ακολούθησαν νέες τουρκικές «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά εγκλώβισε τα τουρκικά μαχητικά που έκαναν υπερπτήσεις με τα ραντάρ των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-300, τα οποία αναγκάστηκε να δώσει η Κύπρος στην Ελλάδα και αυτά βρίσκονται στην Κρήτη.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ελληνικοί S-300 “κλείδωσαν” τουρκικά F-16

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο – Κόντρα ελληνικού-τουρκικού υπουργείων Άμυνας για αμερικανικά Β-52 στην Κάρπαθο

Μετά από όλα αυτά, τώρα, εμφανίζεται -έξαλλος δήθεν- ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, και καταγγέλλει την Ελλάδα για εγκλωβισμό των «συμμαχικών» (τουρκικών) αεροσκαφών από τους ρωσικούς S-300. Δίχως, βέβαια, να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ως συνήθως.

Κι αυτό παρ’ ότι ξέρει πολύ καλά ότι οι S-300 δεν χρησιμοποιούνται στην Κρήτη χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, ότι στην πραγματικότητα είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας, καθώς και ότι χρησιμοποιούνται μόνο για ασκήσεις ως επί το πλείστον Αμερικανών και Ισραηλινών.

Φαντασιώσεις εν μέσω παζαριού

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ουδέποτε αυτές τις ημέρες «κλειδώθηκαν» τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από τους ελληνικούς S-300. Αντίθετα, «κλειδώθηκαν» από τα συστήματα ραντάρ στον Ζήρο, στον Νομό Λασιθίου, στην Ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για ισραηλινής κατασκευής ραντάρ, για τα οποία το 2019, όταν συζητείτο η απόκτησή τους, η τουρκική πλευρά είχε αντιδράσει (!).

Προφανώς, ο Χ.Ακάρ αναζητούσε ένα βολικό αφήγημα στο πλαίσιο του παζαριού της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, προκειμένου η πρώτη να αγοράσει νέα F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα. Ένα ντηλ ύψους έξι δισ. δολαρίων.

Ως γνωστόν, παρ’ ότι η κυβέρνηση Μπάϊντεν εμφανίζεται στον ρόλο του «καλού» και … συστήνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, το Κογκρέσο, στον ρόλο του «κακού», αρνείται. Ο γερουσιαστής, Μενέντεζ, μάλιστα, βασικός μοχλός κατά της πώλησης, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας.

Μενέντεζ: Η Τουρκία η μεγαλύτερη απειλή για την Αν. Μεσόγειο – Όχι στην αναβάθμιση των F-16

Ο Χουλουσί Ακάρ, λοιπόν, φέρεται να «ανακάλυψε» εγκλωβισμούς τουρκικών αεροσκαφών από τους ελληνικούς S-300, μόνο και μόνο για να κατηγορήσει το Κογκρέσο και για να δείξει -κυρίως για εσωτερική κατανάλωση- ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Κοντολογίς, ότι η Ουάσιγκτον «χαϊδεύει» την Ελλάδα, παρ’ ότι και αυτή έχει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, S-300, ενώ «μαλώνει» την Τουρκία επειδή αυτή αγόρασε τους ρωσικούς S-400. Στο βάθος, πάντως, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά η διαπραγμάτευση ΗΠΑ – Τουρκίας για τα F-16 και βέβαια ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος που διεκδικεί η γείτων χάρις στην εμπλοκή της στο Ουκρανικό.

Οι S-300 και οι S-400

Να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις των S-300 και των S-400 είναι παντελώς διαφορετικές. Η μεν Ελλάδα πήρε τους κυπριακούς S-300, εξαιτίας των αντιδράσεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας που δεν ήθελαν την ανάπτυξη τους στην Κύπρο. Τους μετέφερε στην Κρήτη, όπου ουσιαστικά είναι αποθηκευμένοι.

Αντίθετα, η Άγκυρα έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναπτύξει και να λειτουργήσει επιχειρησιακά τους S-400. Αν δεν το’ χει κάνει, κιόλας, όπως φημολογείται, στη νοτιοδυτική και βορειοδυτική Τουρκία. Τυπικώς, ωστόσο, έχει δεσμευθεί στις ΗΠΑ ότι δε θα το κάνει. Ως γνωστόν, η απόκτηση των S-400 ήταν ο λόγος που οι ΗΠΑ, με βασικό και πάλι ρόλο του Κογκρέσου, έθεσαν εκτός προγράμματος του μαχητικού πέμπτης γενιάς, F-35, την Τουρκία.

«Παγίδες»

Η τουρκική πλευρά είναι φυσικό να αναζητά -έστω και φανταστικά- αφηγήματα, όπως αυτά του Ακάρ, σε βάρος της Ελλάδας. Η Αθήνα ποιον λόγο έχει, όμως, να σύρεται πίσω από τους εκ του πονηρού τουρκικούς τακτικισμούς;

Με «διαρροές» του στα ελληνικά ΜΜΕ, το υπουργείο Άμυνας σιγόνταρε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί S-300. Γιατί, άραγε, χρειάζεται να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της τουρκικής προπαγάνδας, μόνο και μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από τις υποκλοπές και τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Τα «κλειδώματα»

Οι εγκλωβισμοί (τα «κλειδώματα») τουρκικών αεροσκαφών από τα ελληνικά μαχητικά ή άλλα συστήματα ραντάρ, αποτελεί μια συνηθισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, πρακτική. Και γι’ αυτό το λόγο, μονίμως εδώ και χρόνια η τουρκική πλευρά … παραπονείται στην ελληνική ότι άλλοτε κρατούν «κλειδωμένα» για ένα δύο λεπτά, άλλοτε μέχρι και τρία και πάνω λεπτά, τα τουρκικά. Ως αντιλαμβάνεται κανείς, όταν γίνεται λόγος για … λεπτά «κλειδωμένης» πτήσης στο μικρό Αιγαίο, πρόκειται για πάρα πολύ μεγάλο χρόνο (!).

Είναι λογικό. Είναι «ενοχλητικό» να νιώθει ο πιλότος του τουρκικού F-16 ότι έχει χάσει την «αερομαχία», ότι το αεροσκάφος του είναι «κλειδωμένο» από το ραντάρ του ελληνικού F-16, και ότι το επόμενο βήμα (θεωρητικά) είναι η κατάρριψη.

Εδώ και χρόνια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, όποτε πάει Έλληνας διπλωμάτης για να καταθέσει «φάκελο» με τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις, του δίνει έναν «τουρκικό φάκελο» με ελληνικές «παραβιάσεις». Και αυτές οι «παραβιάσεις» αφορούν στην πλειονότητά τους εγκλωβισμούς τουρκικών μαχητικών από ελληνικά.

Δεν είναι καινούργια, λοιπόν, αυτή η τουρκική «κολόνια». Απλά, τώρα, για δικούς της λόγους (για τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), η Άγκυρα αποφάσισε να αναδείξει δημόσια το θέμα των εγκλωβισμών των αεροσκαφών της. Προσθέτοντας, βέβαια, στην «τούρτα» το κερασάκι των S-300.

Ενδύεται, δε, τον μανδύα του «καλού παιδιού» που οι «κακοί Έλληνες», αν και «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ, φτάνουν στο σημείο να εγκλωβίζουν τα μαχητικά του. Προφανώς, κανείς δεν έχει κοντή μνήμη και δεν ξεχνάει τη «δολοφονία» Ηλιάκη. Πολύ περισσότερο, εάν ο εγκλωβισμός τουρκικών μαχητικών από ελληνικά είναι «εχθρική» ενέργεια, τότε τι είναι οι υπερπτήσεις τσαμπουκά πάνω από ελληνικά νησιά;

Ο «λαγός» και η αλήθεια

Στην πραγματικότητα, αυτό που δεν είπε (αυτή τη φορά, ακόμα) ανοικτά η Άγκυρα, το είπε ο «λαγός» της. Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και εταίρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τις ΗΠΑ, που αντέδρασαν στο σύστημα αεράμυνας S-400 της Τουρκίας και εφάρμοσαν κυρώσεις, ενώ παραμένουν σιωπηλές απέναντι στο σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας», ανέφερε.

Από τη μεριά του, ο Χ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη «κλειδώθηκαν» από τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300, κάτι που αποτελεί «κραυγαλέα αυθάδεια και απερισκεψία που είναι απαράδεκτη».

Και πρόσθεσε: «Αγοράσαμε τους S-400. Σηκώθηκε κουρνιαχτός και είπαν, “πώς μπορείς να αγοράσεις ένα τέτοιο σύστημα;”. Τώρα, στις 23 Αυγούστου, ένα προηγούμενο μοντέλο των S-400, οι S-300, «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τουρκικά F-16, την ώρα που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. Αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να καταγγελθεί».

«Κακός γείτονας»

Όσον αφορά το συμβάν της 22ας Αυγούστου, και τις κατηγορίες της ελληνικής πλευράς ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν είχαν υποβάλει σχέδια πτήσης, ο «καλός γείτονας», Χουλουσί Ακάρ, είπε για τον «κακό γείτονα», την Ελλάδα:

«Τα σχέδια πτήσης είχαν δημοσιευτεί παντού, τα προγράμματα είχαν γίνει γνωστά ότι στις 22 Αυγούστου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνοδεύσουν αμερικανικά αεροπλάνα. Λίγες μέρες αργότερα θα τα συνόδευαν οι Έλληνες, αλλά αυτός ο κακός γείτονας κατέφυγε σε ψέματα και αρνήσεις του τύπου “δεν τα αναγνωρίζουμε”, όταν ήταν τόσο ξεκάθαρο».

  1. Αυτός τη δουλειά του κάνει, ο Μητσοτάκης είναι αυτός που δεν κάνει τη δίκη του.

  2. Και γινεται ξαφνικα πολεμος μετην τουρκια. Βλεπω διπλα μου το αφεντικο μου που ζηταει να του δωσω πισω τα δωρα αλλιως θα με απολυσει. Πιο κει το αλλο αφεντικο που μεαπελυσε γιατι ζητουσα υπερωριες. Και απο αριστερα το αφεντικο της γυναικας μου, που εβαζε ΙΚΑ για τετραωρο ενω δουλευε 9ωρο. Και κανω διαφορους σκεψεις εγω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...