Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο – Κόντρα ελληνικού-τουρκικού υπουργείων Άμυνας για αμερικανικά Β-52 στην Κάρπαθο

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι στις 22 Αυγούστου τουρκικά F-16 «παρεμβλήθηκαν στο δρομολόγιο» αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, Β-52, κοντά σε Κάρπαθο-Κρήτη. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, από τη μεριά του, διαφημίζει τις κοινές ασκήσεις με τα B-52

Βροχή τουρκικών παραβιάσεων, αναχαιτίσεων και αερομαχιών ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο. Μια ημέρα πριν, τουρκικά F-16, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας «παρεμβλήθησαν στο δρομολόγιο» των αμερικανικών Β-52, των ονομαζομένων «ιπτάμενων φρουρίων», κοντά στην Κάρπαθο.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά παρουσιάζει φωτογραφίες με τα τουρκικά F-16 να συνοδεύουν τα αμερικανικά Β-52, και η Άγκυρα διαφημίζει την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας της με τους Αμερικανούς. Ειδικότερα, με χτεσινή ανάρτησή του στο twitter του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για «πτητικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του NATO».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όταν εμφανίστηκαν τα τουρκικά F-16 «ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52», ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Το υπουργείο, επίσης, αφήνει να εννοηθεί σαφώς ότι η τουρκική πλευρά ψεύδεται και σημειώνει ότι για το συμβάν έχουν ενημερωθεί τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ.

Κατά πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην γείτονα, η Άγκυρα φέρεται να κάλεσε τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί για την αναχαίτιση, ενώ παραπονέθηκε και στο ΝΑΤΟ. Κατά τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αναντολού, «τα ελληνικά F-16 «κλείδωσαν» (σ.σ. στα ραντάρ τους) τα τουρκικά F-16, ενώ τα δεύτερα εκτελούσαν μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως, πάντως, φαίνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας γίνεται λόγος για εμφάνιση των τουρκικών μαχητικών ανατολικά της Καρπάθου, για «παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας» και «μη υποβολή σχεδίων πτήσης». Όχι για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ).

Τα αμερικανικά Β-52, όπως υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο, θα έπρεπε να βγουν δυτικά του Καστελόριζου. Κάτι που δείχνει ότι κατευθύνονταν προς την Τουρκία για κοινή «άσκηση».

Το γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά εμφανίστηκαν ανατολικά της Καρπάθου, χωρίς μάλιστα σχέδια πτήσης, γεννά εύλογα ερωτηματικά ως προς το ποιους στόχους είχαν. Εάν, δηλαδή, με πρόσχημα να συνοδεύσουν τα αμερικανικά Β-52, θα εισέβαλαν με τσαμπουκά εντός του ΕΕΧ, προσβάλλοντας ουσιαστικά Κάρπαθο και Κρήτη, όπου βρίσκονται νευραλγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις, ή θα έμεναν εκτός του εύρους των 10 ναυτικών μιλίων.

Όπως και να’ χει, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου αφήνει να αιωρούνται ερωτήματα, ενώ οι τουρκικές αναρτήσεις ελάχιστα «φωτίζουν» το συμβάν.

Να σημειωθεί ότι χτες επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Κάτι που σε συνδυασμό με την «συνοδεία» των αμερικανικών Β-52 από την τουρκική ΠΑ δείχνει μια ατμόσφαιρα … καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, οπότε και συζήτησαν θέματα του ΝΑΤΟ, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, το Ουκρανικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και βέβαια το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα. Ως γνωστόν, το Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει τον «τουρκικό φάκελο F-16».

Μια ημέρα μετά το συμβάν με τα B-52, χτες, εκδηλώθηκε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Κάτι που εκτιμάται ότι αποτελεί «απάντηση» της Τουρκίας στο περιστατικό της 22ας Αυγούστου στην Κάρπαθο με τα αμερικανικά «ιπτάμενα φρούρια», την «αναγνώριση» και «αναχαίτιση» των τουρκικών F-16.

Χτες, σημειώθηκαν 78 παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι 36 από αυτές έγιναν από 11 σχηματισμούς, συνολικά από 23 τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4 και 42 από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Επίσης, κατεγράφησαν οκτώ αερομαχίες («εμπλοκές») όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Επιπλέον, έγιναν δύο τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, σε αρκετά μεγάλο ύψος. Στη νησίδα, Διβούνια (27.000 πόδια) και τη νήσο Καμηλονήσι (27.000 πόδια). Και τα δύο νησιά βρίσκονται δυτικά της Καρπάθου.

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι πολλάκις αμερικανικά αεροσκάφη Β-52 έχουν εκτελέσει πτήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ουδέποτε είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό με αυτό που περιγράφει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα, σε αυτές τις πτήσεις τους, τα Β-52 συνοδεύονταν σχεδόν πάντα από ελληνικά ή μαχητικά άλλων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας έχει ως εξής:

«Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...