Μια τελευταία νομική ευκαιρία για τον Ασάνζ

Τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφασίζει οριστικά για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Οι συγγενείς του ανησυχούν για την υγεία του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπελμάρς στο Λονδίνο από το 2019. Το βικτωριανό κτίριο είναι μια από τις πιο σκληρές φυλακές στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει πλέον μια μόνο τελευταία ευκαιρία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά  της δικαστικής απόφασης έκδοσής του που υπογράφηκε από την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση για το εάν τελικά μπορεί να υποβάλλει έφεση αναμένεται τον επόμενο μήνα. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, θα υπάρξει περίοδος τεσσάρων εβδομάδων πριν από την αναγκαστική αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ανησυχίες για την υγεία του Ασάνζ

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, φοβάται τα χειρότερα αν οι δικαστές δεν ανοίξουν τον δρόμο στον σύζυγό της για μια νέα προσφυγή. «Η ζωή του Τζούλιαν εξαρτάται από αυτή την απόφαση για την έκδοσή του. Ο Τζούλιαν είναι κλινικά καταθλιπτικός. Εάν εκδοθεί και τεθεί σε απομόνωση στις ΗΠΑ, θα αυτοκτονήσει», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ στην DW.

Ο πατέρας του Τζον Σίπτον και ο αδελφός του Γκάμπριελ είναι επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι. Η οικογένεια απηύθυνε έκκληση στον νέο Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε να βοηθήσει ώστε να σωθεί ο συμπατριώτης του Τζούλιαν Ασάνζ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει με νόημα «φτάνει πια», εννοώντας πως η δίωξη του ιδρυτή των Wikileaks έπρεπε να σταματήσει.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει προχωρήσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δηλώνουν ο πατέρας και ο αδελφός του Ασάνζ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν ραντεβού με τον Αλμπανέζε, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται αθόρυβα και διπλωματικά.

Αμφιλεγόμενη έκδοση

Σύμφωνα με τη δικηγόρο και σύζυγο του Ασάνζ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να επιτρέψει τη χρήση περαιτέρω ένδικων μέσων κατά της προηγούμενης δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα ήταν η επίσημη ερμηνεία της συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

Σε πρώτο βαθμό πάντως η δικαστής έλαβε υπόψη την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεφάνθη κατά της έκδοσης. Ωστόσο οι ανώτεροι δικαστές δεν θεώρησαν αυτούς τους λόγους καθοριστικούς. Σύμφωνα με την πλευρά του Ασάνζ, σημαντικές πτυχές έχουν αγνοηθεί. Για παράδειγμα, το δικαίωμα του Ασάνζ στην ελευθερία της έκφρασης και η προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την έκδοση. Επίσης θέτουν το ζήτημα εάν οι ΗΠΑ έχουν πολιτικούς λόγους και ζητούν την έκδοσή του.

«Μόλις εξαντλήσουμε τα εγχώρια ένδικα μέσα θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», λέει η Στέλλα Ασάνζ. Είναι όμως αβέβαιο εάν οι Βρετανοί δικαστές θα περιμένουν την ετυμηγορία του. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να μην καλοβλέπει πλέον την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προετοιμάζει νόμο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Για παράδειγμα η διαδικασία ασύλου δεν θα γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στον τόπο της ιθαγένειας.

Τελικά όμως αυτός ο αγώνας, όπως λένε οι υποστηρικτές του Ασάνζ, δεν αφορά μόνο τη ζωή του κατηγορουμένου αλλά και την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.

Πηγή: dw.com

  1. Habeas corpus σε αγγλοσαξωνικη έκδοση τοποθετημένη στην “σωστή πλευρά της ιστορίας”.

    Άλλη μια Ιδέα που την έκαναν καλύτερη…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ύβρεις αντί απαντήσεις από την κυβέρνηση!

Τελικά ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο αποχαυνωμένος, αλλά και… κρυπτόμενος. Ακόμα μια φορά η κριτική φαίνεται πως πέφτει βαριά...

Η «δημοκρατία» δεν ξεχνά την Κύπρο: Επετειακό-τιμητικό φύλλο για την μαύρη...

Αυτό το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 η «δημοκρατία» αφιερώνει ολόκληρο το φύλλο της στην μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Η πολυτελής πόρνη των πλουσίων…

Όλα βαίνουν καλώς, κυρίες και κύριοι! Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε και να σχολιάσετε εδώ! Ο Τζο Μπάιντεν, που...

Περί… δημοσιογραφίας

«Δημοσιογράφος είναι αυτός που εκ των υστέρων ξέρει τα πάντα εκ των προτέρων». (Καρλ Κράους, Αυστριακός συγγραφέας)...