Ευρωζώνη: Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση καθώς συρρικνώνεται απροσδόκητα η δραστηριότητα

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μετά τα lockdown λόγω πανδημίας του κορονοϊού στις αρχές του 2021, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ενδέχεται να έρχεται ύφεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο, πέφτοντας κάτω από το επίπεδο το οποίο σηματοδοτεί τη συρρίκνωση. Η ύφεση οφείλεται στην επιδείνωση της παραγωγής μεταξύ των κατασκευαστών και στη σχεδόν στάσιμη ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ήπια επέκταση.

“Η κατακόρυφη μείωση των νέων παραγγελιών, η μείωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου εργασιών και οι πιο δυσοίωνες επιχειρηματικές προσδοκίες, δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης αποκτά περαιτέρω δυναμική”, δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global. “Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δυσχερής θέση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι ασθενέστερες του αναμενόμενου πωλήσεις έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των απούλητων αποθεμάτων”.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την ευπάθεια της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απόσυρση των μέτρων νομισματικής τόνωσης, μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πρώτη αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να σημαίνουν βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη λόγω ακριβότερων δανείων και, δυστυχώς, λόγω της μη δημιουργίας, και μερικές φορές και της απώλειας, θέσεων εργασίας”, ανέφερε την Παρασκευή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ. “Όμως οι συνέπειες μιας επίμονης υπερβολικά γρήγορης αύξησης των τιμών θα ήταν ακόμη χειρότερες”.

Τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα αυξήσουν τον αριθμό των οικονομολόγων που προβλέπουν ύφεση αργότερα μέσα στο 2022 στην ευρωζώνη. Στο μεταξύ, ο ενεργειακός εφοδιασμός αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η εδραίωση των προσδοκιών για υψηλότερες τιμές, αν και παραδέχθηκε ότι η οικονομία αποδυναμώνεται.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ νωρίτερα αυτόν τον μήνα υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 1,5% από 2,3%, σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Επίσης, αύξησαν την πιο μακροπρόθεσμη εκτίμησή τους για τον πληθωρισμό στο 2,2%.

Οι εταιρείες χαμηλώνουν τον πήχυ των προοπτικών τους, περιορίζουν τις αγορές, αλλά και τις προσλήψεις, σύμφωνα με την έκθεση της Παρασκευής. Ο Williamson προβλέπει ότι η παραγωγή πιθανόν να χρειαστεί να μειωθεί, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στο περιβάλλον ασθενέστερης ζήτησης.

“Με την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια σε μια εποχή που το περιβάλλον ζήτησης είναι τέτοιο που κανονικά θα επέβαλε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα αυξήσει αναπόφευκτα τους κινδύνους ύφεσης”, είπε.

Ενισχύονται οι φόβοι για παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται όλο και πιο πιθανό να οδεύει προς μια σοβαρή επιβράδυνση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιστρέφουν επιθετικά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξουν την ανάπτυξη, σημειώνει από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

“Στην ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ενώ στη Βρετανία η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε χαμηλό 11 μηνών”, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ, τα αυστηρά lockdowns λόγω πανδημίας στην Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν περαιτέρω τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που δεν είχαν ακόμη ανακάμψει από την πανδημία.

“Είχαμε μια μαζική αύξηση των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και αυτό πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τους αναγκάζει να κάνουν περικοπές”, δήλωσε ο Samuel Tombs της Pantheon Macroeconomics. “Ωστόσο, πρόκειται για μια αρκετά σταδιακή επιβράδυνση και δεν οδηγούμαστε σε ύφεση”, πρόσθεσε από τη μεριά του.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, προβλέπεται να προβεί σε άλλη μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Έρευνα του Reuters δίνει μέσες προβλέψεις για 40% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και 50% πιθανότητα ύφεσης εντός δύο ετών, σε μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την έρευνα του Ιουνίου.

Η Κίνα και η Ιαπωνία παραμένουν εξαιρέσεις, διατηρώντας χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους, σε μια ένδειξη ότι οι οικονομίες τους – η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – δεν διαθέτουν δύναμη για να αντισταθμίσουν τις αδυναμίες σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση επισκιάζουν τις προοπτικές ανάκαμψης της Ασίας, καθώς η αύξηση της εργοστασιακής δραστηριότητας επιβραδύνεται στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, διατηρώντας την πίεση στους αξιωματούχους να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενώ παράλληλα συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, την ώρα που η οικονομία της χώρας αγωνίζεται να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε απότομα το β’ τρίμηνο, επιβαρυνόμενη από τα εκτεταμένα lockdowns. Η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς και οι επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών, ανάγκασαν την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της περιοχής την Πέμπτη.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Επιδοτήσεις και δάνεια με «υποθήκη» τη νέα γενιά

«Τα γέλια θα βγουν ξινά» λέει ο θυμόσοφος λαός όταν αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία από τη χαρά μπορεί...

Μυρίζει… αδιαφάνεια το μοίρασμα των κονδυλίων

Ερωτήματα και έντονο προβληματισμό σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργούνται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες επί των...

Έχουμε καταλάβει τι πάθαμε από την Τουρκία;

Συνεχίζονται οι μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία, αφού λίγους μήνες μετά τη συμφωνία με την BYD για κατασκευή εργοστασίου...

Αμαρτωλή η «λίστα» πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Η κυβέρνηση της Κροατίας θα διανοούνταν ποτέ να δώσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εταιρίες συμφερόντων Σερβίας; Η...