Τσίπρας για Συρίγο: Ή ανακαλεί ή τον διώχνει ο Μητσοτάκης από τη ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την αποπομπή του μετά την δήλωση για το Πολυτεχνείο

Την αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου από τη ΝΔ εφόσον δεν παραιτηθεί από μόνος του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Αφορμή ήταν η ομιλία Συρίγου στη Βουλή όπου αμφισβήτησε το Πολυτεχνείο και ο ισχυρισμός του ότι δεν υπήρξε λαϊκή αντίδραση στη χούντα.

«Ή να ανακαλέσει ο Αγγ. Συρίγος ή ο αρχηγός σας να πάρει θέση και να τον αποβάλει από την ΚΟ της ΝΔ. Άλλη λύση δεν βλέπω. Αυτή είναι η μετάλλαξη του Κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ: «είναι μία πρωτοφανής αναθεώρηση της ιστορίας. Είναι αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ; Είναι αυτή η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Σας εκφράζουν αυτά; Αυτά που είπε εκφράζουν την ΝΔ ή μήπως είναι θέση της ΝΔ αυτό που είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια «λαός», ίσως γιατί έχει ερωτευτεί το αρτικόλεκτο ΛΑΟΣ».

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τους ρώτησε: «αλήθεια, με αυτούς θα κάνετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Πάρτε θέση. Όχι γενικά, αν έχει δίκιο ο Αγγ. Συρίγος, αλλά αν θα συγκυβερνήσετε μαζί τους».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αγγ. Συρίγο ο Αλ. Τσίπρας του επεσήμανε πως «μένω έκπληκτος για αυτή την παρέμβασή σας. Την παρέμβαση αναθεώρησης της ιστορίας σας. Τοποθετηθήκατε όχι εν τη ρύμη του λόγου σας, ήταν προαποφασισμένη και προετοιμασμένη ομιλία. Είστε βουλευτής της ΝΔ, έτσι; Όχι του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής».

Δείτε επίσης: Συρίγος: «Άρωμα το Πολυτεχνείο! Δεν έριξε τη χούντα!» – Την παραίτησή του θα ζητήσει ο Τσίπρας

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Γνωρίζει άραγε ο κ. Τσίπρας τι έγινε στο Πολυτεχνείο ; Υπερεκτίμησαν τότε, αλλά κυρίως μετέπειτα τη συμβολή του. Από τα γεγονότα της Νομικής, έως τα ίδια τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πολλά συνέβησαν στη Σόλωνος και στους γύρο δρόμους. Άγνωστες φάτσες, περίεργα ντυμένες, όλοι νεαρής ηλικίας, έτρεχαν αμίλητοι προκαλώντας τους αστυνομικούς. Δεν ήταν φοιτητές ή μαθητές, θα τους γνωρίζαμε. Δεν ήταν φαντάροι, ούτε καν εσατζήδες, δεν έμοιαζαν και θα το μαθαίναμε από γνωστούς που υπηρετούσαν εκεί, άσε που κανένας Έλληνας φαντάρος δεν φορούσε ξενικά ρούχα. Η ιστορία επαναλαμβανόταν κάθε βράδυ, εμείς τους βλέπαμε από τα φροντιστήρια της περιοχής. Έγινε η εξέγερση, επιβλήθηκε η σκληρή δικτατορία του Ιωαννίδη, έγινε η εισβολή στην Κύπρο και τελικά ζήσαμε την πολιτική αποθέωση μερικών από τους πρωταγωνιστές. Όσο για εμάς, ακόμη πληρώνουμε τις αφροσύνες εκείνης της εποχής και αυτών των πρωταγωνιστών. Δεν μας έφτασαν τα τρία μνημόνια, τώρα μας φεσώνουν με την απολιγνιτοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Αν αυτή είναι η δημοκρατία, δηλώνω πως χόρτασα, δεν θέλω άλλο. Άσε που τώρα μου λένε πως το πρόστιμο για άρνηση ιατρικής πράξης είναι συνταγματικώς αποδεκτό. Σιχάθηκα ακόμη και τις αναφορές σε αυτή την περίοδο και τους πολιτικούς πρωταγωνιστές που την χαρακτηρίζει.

  2. Θα ήταν παράδοξο αν ο Τσίπρας ήξερε Ιστορία ή οτιδήποτε άλλο καλύτερα από τα Αγγλικά.
    Και καλά να μην ξέρει ότι το Πολυτεχνείο έφερε τη χούντα του Ιωαννίδη.
    Το πρόβλημα θα είναι όταν μάθει ότι το ΚΚΕ ήταν εναντίον και δεν κατέβηκε γιατί θεωρούσε ότι θα λειτουργήσει ως προβοκάτσια για να σταματήσει η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος με τον Μαρκεζίνη. Και σε αυτό το κόμμα είχε δίκιο μια και έτσι εξελίχτηκε.
    Η όταν μάθει οτι ο “λαός” ήταν οι αριστεριστές και οι Μεγαρείς που δεν ήθελαν να γίνει διυλιστήριο στη Πάχη για να πουλήσουν οικόπεδα στους Αθηναίους!

  3. @George N

    Και η πρώτη φορά αριστερά έφερε τον Μητσοτάκη. Τι να κάνουμε, όταν το σύστημα καταρρέει γίνεται επικίνδυνο και επιβάλλει την χειρότερη εκδοχή του ως κύκνειο άσμα.

    Μέχρι την επόμενη.

    Τουλάχιστον ο Μητσοτάκης δεν έχει άνοια σαν τον Μπάιντεν, το προϊόν της βέλτιστης μορφής δημοκρατίας.

  4. 1) Η χούντα ΔΕΝ έπεσε λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου.
    2) Η “γενιά του Πολυτεχνείου” το μόνο που “κατάφερε” είναι να “εξαργυρώσει” την (όποια) συμμετοχή της στα γεγονότα και να “χαντακώσει” την Ελλάδα.
    Υ.Γ. Ο κ. Συρίγος μάλλον έχει αγωνία. Για πιο λόγο άραγε;

  5. Υπήρξε λαϊκή αντίδραση, αλλά και ανοχή τού τότε καθεστώτος από ένα σημαντικό μέρος τής κοινωνίας…

  6. @Λυμπέρης

    Φυσικά και έφερε το Κυριάκο ο Τσίπρας και η Ελληνική Αριστερά.
    Λόγω της πλήρους αδυναμίας ανάγνωσης της πραγματικότητας -το συγκεκεκριμένο πριστατικό είναι άλλη μια επιβεβαιώση- και της απουσίας οποιασδήποτε πρότασης διακυβέρνησης.
    Και ήταν τόσο μεγάλη η αποτυχία της που όχι μόνο τον έφερε αλλά θα τον κρατήσει εκεί και δεύτερη τετραετία. Εναν τόσο μέτριο πρωθυπουργό και ένα κόμμα χωρίς νέες ιδέες όπως η ΝΔ.
    Και σε μια περίοδο που η Ευρωπαική Αριστερά γίνεται κυβερνώσα η αποτυχία του Αλέξη αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμη πιο φανερή. Ελπίζω σε κάτι καλύτερο μετά την/τις επερχόμενες ήττες της.
    Γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει αριστερή πρόταση (όπως και δεξιά)

  7. Περίεργη αντίληψη ορισμένων για τη δημοκρατία. Μην αγωνίζεστε για τα δίκαια γιατί το σύστημα είναι έτοιμο για πιο σκληρή δικτατορία.! Μα η δημοκρατία δεν είναι κάτι σταθερό αλλά ένας συνεχής αγώνας για ισότητα ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.Δεν μπορεί ο μπαμπούλας του Ιωαννιδη και της ΧΑ να διαφεντεύουν κάθε ελεύθερο πολίτη και να λοιδορούνται οι αγώνες του εκ του ασφαλούς από υποστηρικτές του πλιάτσικου ή νοσταλγούς φασιστικών εμπειριών που έχουν βέβαια σήμα κατατεθέν το ..παντα οι άλλοι φταίνε ..από τη μικρασιατική καταστροφή και τη Κύπρο εως τα μνημόνια και την πανδημία ενώ είναι οι κύριοι υπαίτιοι.

  8. @ George N

    Το Πολυτεχνείο έφερε τον Ιωαννίδη, ο Ιωαννίδης την εισβολή στην Κύπρο, άρα το Πολυτεχνείο έφερε την εισβολή στην Κύπρο.

    Ο Τσίπρας έφερε τον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης θα μας οδηγήσει σε εθνική ήττα, άρα την εθνική ήττα θα την φέρει ο Τσίπρας.

    Ωραίοι συλλογισμοί.

    Εγώ θα κάνω έναν άλλο.
    Οι Αμερικάνοι έφεραν την χούντα, οι Αμερικάνοι έπεισαν να φύγει η μεραρχία.
    Οι Αμερικάνοι οδήγησαν στην διχοτόμηση της Κύπρου.

    Αντίστοιχα

    Οι Αμερικάνοι έφεραν τον Μητσοτάκη
    Οι Αμερικάνοι θέλουν μειωμένο στρατιωτικό αποτύπωμα στο Αιγαίο
    Οι Αμερικάνοι θα φέρουν την διχοτόμηση στο Αιγαίο.

    Πάντως είναι αστείο να κατηγορείς τους ηττημένους για την κατάντια του νικητή και την ίδια ώρα να παραβλέπεις πως για τις πράξεις των εντολοδόχων βασικός υπεύθυνος είναι ο εντολέας.

  9. Σχετικά τους ηττημένους για την κατάντια του νικητή,
    και την ίδια ώρα να παραβλέπεις πως για τις πράξεις των εντολοδόχων
    βασικός υπεύθυνος είναι ο εντολέας.
    Βασικός υπεύθυνος παραμένει ο λαός και μόνο αυτός.
    Επιμένω στην άποψή μου.
    Όταν ο πολιτικός αποτυγχάνει στο έργο του τον στέλνεις στο σπίτι του.
    Όταν του εξασφαλίζεις θέση στα έδρανα της βουλής να περιμένεις τα ανάλογα.
    Όταν του εξασφαλίζεις επαγγελματική δραστηριότητα πολιτικός εσαεί
    η χώρα στο βούρκο και ο λαός στη πείνα.
    Οι εντολοδόχοι ουδέποτε κατάφεραν από μόνοι τους να έχουν
    επιθυμητά αποτελέσματα.
    Όταν η πολιτική ωριμότητα, η πολιτική επιλογή, επισκιάσει τα συμφέροντα αμφότερων
    παραγόντων εσωτερικά και εξωτερικά της χώρας τότε και μόνο τότε η χώρα έχει ελπίδες να εμφανίσει ανοδική πορεία πολύπλευρη- πολύ-επίπεδη όπως της αρμόζει με βάσει τα δεδομένα της.
    Ένας λαός που διακατέχεται από πνεύμα, που διψάει για διερεύνηση, για δημιουργία,
    μας όρισαν, μας επέβαλλαν μοίρα εντολοδόχων, κατευθυνόμενη υποταγή, ξεριζωμό από τον τόπο μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
    Από το 1940-1945 σμίλεψαν την χώρα μας, έτσι ώστε να ζούμε αυτό το μεγαλείο του σήμερα.
    Δεν το έκανα από αγάπη, δεν το έκαναν από πόνο ψυχής.
    Μας θεώρησαν και το αποδείξαμε, δεδομένους.
    Μας ρήμαξαν εσωτερικά ως τόπο, ως παραγωγή, ως ανθρώπινο δυναμικό.
    Έως εκεί μας εξαθλίωσαν, εκεί που ήθελαν να μας έχουν.
    Όσο λοιπόν ο λαός δεν θέλει να γνωρίζει την ιστορία του το πλιάτσικο δεδομένο.
    Επιβάλλεται στροφή πολιτικής αντίληψης, νέα τάξη πραγμάτων στην βουλή των Ελλήνων.
    Απαλλαγή από το γνώριμο κατεστημένο.
    Η αποδυνάμωσή τους αποτελεί το όπλο του λαού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...