Η Τουρκία βγάζει το νέο πλωτό γεωτρύπανό της στη Μεσόγειο – Σε ποια θαλάσσια περιοχή θα «κτυπήσει»;

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο που παρέλαβε σύντομα στη Μεσόγειο. Σε ποια θαλάσσια περιοχή θα είναι; Στη Λευκωσία εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι κοντά στην Κύπρο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια πρόκληση έναντι της Ελλάδας, δεδομένου μάλιστα ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

«Το πρώτο σημείο που θα “κτυπήσει” το γεωτρύπανο, Abdulhamid Khan, αναμένεται να είναι η Μεσόγειος», και αυτό θα γίνει πιθανώς εντός του Αυγούστου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ (Fatih Dönmez) δήλωσε σχετικά με το πλωτό γεωτρύπανο, Abdülhamid Han: «Είμαστε τώρα κοντά στο τέλος των εργασιών για να ετοιμάσουμε το τελευταίο μας πλοίο για την πρώτη του αποστολή. Το πλοίο θα εκτελέσει την πρώτη αποστολή του στο πρώτο ήμισυ του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές εκδοχές. Ας κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα. Το σημείο θα είναι πιθανότατα η Μεσόγειος».

Γεωτρύπανο και «Γαλάζια πατρίδα»

Ο Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι της Μερσίνας, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο, σημειώνοντας ότι «το σκάφος είναι ένα από τα πέντε πλοία στον κόσμο που θεωρούνται 7ης γενιάς» και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

«Στο πλαίσιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές γεωτρήσεων στις δικές μας θαλάσσιες περιοχές εδώ και τέσσερα χρόνια», είπε.  Και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλωτά γεωτρύπανα βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το Fatih, μετά το Yavuz και τέλος το γεωτρύπανο Kanuni εντάχθηκαν στον στόλο μας».

Άξιον προσοχής είναι ότι ο Ντονμέζ κάνει λόγο για «δικές μας θαλάσσιες περιοχές», όταν είναι γνωστό ότι επανειλημμένως τουρκικά ερευνητικά σκάφη, συνοδεία του πολεμικού στόλου, έχουν εισβάλλει τόσο σε περιοχές της ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ. Το 2020, μάλιστα, εισέβαλαν ακόμα και εντός των χωρικών υδάτων, στα έξι ναυτικά μίλια, στο Καστελόριζο.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου που χρησιμοποιείται για ενεργειακά σχέδια της χώρας συνεχίζει στη Μαύρη Θάλασσα.

  1. Ο πατέρας μου έλεγε, βραδυνή δουλειά μην αφήσεις για την επόμενη μέρα, μόνο μπουκιά μπορείς να αφήσεις για να τη βρεις το πρωί. Άφησαν αναπάντητο το ΤουρκοΛυβικό μνημόνιο, μας παραμύθιασαν πως πρόκειται για ανοησία που δεν χρήζει απάντησης. Τώρα, θα δούμε πως αυτό εξυπηρετεί τα δικαιώματα των Τούρκων, ενώ η οποία «πρακτική» αμφισβήτηση του, μας βάζει στην κατηγορία του «άρξεσται χειρών αδίκων». Άρα, αυτό ήταν το «εργαλείο» για τις Πρέσπες του Αιγαίου του κ. Μητσοτάκη και του μπουλουκιού του. Είδαμε και τον «καμένο της αριστεράς», πολιτικό συνεργάτη της κυβέρνησης να μιλά για ΤουρκΑιγαίο, ως γνωστόν, οι αριστεροί δεν έχουν εθνικό φιλότιμο και αισθήματα προς μια πατρίδα – έθνος, γιαυτό και επελέγησαν ως έμμισθοι υποστηρικτές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια δεν θα την τολμήσει ο πρωθυπουργός που συνεχίζει με το ΕΛΙΑΜΕΠ το έργο Σημίτη, οπότε ξεκίνησε ήδη η τελευταία φάση των «Πρεσπών του Αιγαίου».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...