Eτοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση των κατεχόμενων ο Ερντογάν;

Σε δύο εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει (εάν η υγεία του το επιτρέψει) να βρεθεί στα κατεχόμενα για να γιορτάσει μαζί με το εγκάθετο καθεστώς την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Αυτό που συζητείται ευρέως σε κατεχόμενα και Τουρκία είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις στο θέμα της προσάρτησης, σύμφωνα με το philenews.com

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά ενεργειών της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν από τον πολιτικό έλεγχο που ασκεί στα κατεχόμενα η Τουρκία, το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε με το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιας μορφής οδικό χάρτη προς την προσάρτηση. 

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί (πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου) εμφανίζεται το θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Η εφημερίδα επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. 

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφονται και κινήσεις που γίνονται επί του εδάφους από πλευράς Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για προσάρτηση. Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του “πρωτοκόλλου” που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δεν θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό και η επόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπόταν θα φανούν οι προθέσεις του. Γιατί εξ αρχής, όταν έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 του Ιούλη, κανείς δεν πίστεψε ότι θα έμενε μόνο σε τελετές για έναρξη εργασιών για την ανέγερση ενός νέου “προεδρικού μεγάρου”. Αντίθετα η συζήτηση είχε να κάνει με ενδεχόμενες ανακοινώσεις που θα είχαν να κάνουν και πάλι με την Αμμόχωστο. 

Στο συγκριμένο άρθρο του Γκιουβέν αναφέρεται πως οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται σε συνεννόηση με τη Βρετανία. Ο Τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει πως μια προσάρτηση των κατεχομένων βολεύει το Λονδίνο που δεν θέλει να δει ολόκληρη την Κύπρο μέλος της ΕΕ. 

Σε ό,τι αφορά τις επιστολές Ερσίν Τατάρ προς Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα δημοσιεύματα στα κατεχόμενα αναφέρουν πως αυτές ετοιμάζονται στην Άγκυρα και μετά αποστέλλονται στο γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί (άρθρο Χασάν Καχβετζίογλου/πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου) μετά από μήνες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας “ετοίμασε μια επιστολή την οποία παρήγγειλε ο Ερσίν Τατάρ” και με την οποία “απαντά με αντιπροτάσεις στις προτάσεις που υπέβαλε πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα ο Αναστασιάδης”. Σημειώνεται πως η επιστολή Τατάρ “δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις Αναστασιάδη” και “δεν χρησιμοποιεί την έκφραση ‘μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης’”. Τονίζεται δε και το ότι ο Τατάρ προτείνει μια “ανέφικτη συνεργασία” σε τέσσερα θέματα. Και φαίνεται, μέσα από το δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί, ένας από τους λόγους που ακόμα δεν έφτασε η επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη είναι γιατί αυτή θα ταξιδέψει μέσω Νέας Υόρκης πριν επιστρέψει στην Κύπρο. 

Πηγή: philnews.com, capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...