Έντονο προεκλογικό χρώμα είχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε «για το μέλλον της Ευρώπης».
Οι ενδοελληνικές κόντρες μάλλον επισκίασαν τις όποιες εξαγγελίες για το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το δημοψήφισμα του 2015 που έγινε σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια, στις, 5 Ιουλίου. Έκανε λόγο για «μηνύματα διχαστικού λαϊκισμού», για μία «γκρίζα παρένθεση» και ένα «τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο» που ακολούθησε, για να επισημάνει ότι σε αντιδιαστολή με όλα αυτά, σήμερα «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων, απαλλαγμένη πλέον, από τον Αύγουστο, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».
Εύσημα στην πολιτική του πρωθυπουργού απέδωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. «Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ήρθατε για να βάλετε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο», είπε ο γερμανός πολιτικός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι «η Ελλάδα ακαταπόνητα προστατεύει και υπερασπίζει τα κοινά μας σύνορα». Ανατρέχοντας και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, ο επικεφαλής του ΕΛΚ σημείωσε ότι «ο Τσίπρας νοιαζόταν περισσότερο για τον Μαδούρο, ενώ εσείς βλέπουμε ότι μεριμνάτε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα».
Το φάντασμα του …Τσίπρα στην Ολομέλεια
Όλα αυτά μάλλον εξόργισαν τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Τέτοιες εμμονές δείχνουν ότι μπορεί να τον βλέπετε και στον ύπνο σας τον Τσίπρα», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι «το 2009 το κόμμα της ΝΔ άφησε τη χώρα με έλλειμμα 15,5%, τεράστιο χρέος, πελατειακό κράτος και διαφθορά, ολιγάρχες και κολλητιλίκια». Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπενθύμισε το υψηλό έλλειμμα που είχε συσσωρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. λέγοντας ότι «αυτές οι πολιτικές άνοιξαν το κουτί της πανδώρας για την Ελλάδα». Παράλληλα ο ευρωβουλευτής – και αρχηγός, πλέον – του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την «πράσινη μετάβαση» και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κριτική εφ΄όλης της ύλης
Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση άσκησαν οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (Renew Europe) με έμφαση στην οικονομική ατζέντα, καθώς και τις αιτιάσεις για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών, αλλά και για την καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου. Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν προσπαθούν οι αιτούντες άσυλο να μπουν στην Ευρώπη από τη χώρα σας, τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα, απωθούνται βίαια και μάλιστα χρησιμοποιούνται μετανάστες για να απωθήσουν άλλους μετανάστες. Είναι αυτό Ευρώπη, κ.Μητσοτάκη;» Την ίδια στιγμή πάντως ο Ολλανδέζα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «άλλα κράτη-μέλη έφεραν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, αρνούμενα κοινή ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο».
Από την πλευρά του ο Μαλίκ Ασμάνι, από την ομάδα Renew Europe, δήλωσε ότι «μας προβληματίζει η καθοδική πορεία της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα» και «δεν χρειάζεται να δούμε άλλον έναν ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος καταπατά την ελευθεροτυπία», καλώντας τον πρωθυπουργό να κρατήσει ζωντανή την «ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου». Ασυνήθιστα εκτενής ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, στη δευτερολογία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω εκτυπώσει ενδεικτικά δύο σημερινά πρωτοσέλιδα, που με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης. Σας καλώ να κοιτάξετε με μεγάλη επιφύλαξη αυτά που δημοσιεύουν κάποιες ΜΚΟ. Πιστεύει κανείς εδώ ότι το Τσαντ έχει περισσότερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα;»
Και ολίγη Ευρώπη
Ελάχιστες ήταν οι αναφορές στα ελληνο-τουρκικά, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πάντως στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια». Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (την οποία υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και απηύθυνε μία προειδοποίηση ανάλογη με εκείνη που είχε διατυπώσει κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο: «Προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται όπως επιθυμεί στις εξαγωγές όπλων, πλην όμως θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας».
Για το μέλλον της Ευρώπης δεν ακούστηκαν και πολλά στη συζήτηση της Τρίτης. Ενώ, για παράδειγμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε αντίστοιχη συζήτηση τον Μάιο είχε ζητήσει επιτακτικά την κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αξιοσημείωτη πάντως η υπενθύμισή του, με αφορμή την ενεργειακή κρίση, ότι απαιτείται ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ισχύ να παρεμβαίνουμε στις αγορές, όταν αυτές σταματούν να λειτουργούν» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Πηγή: dw.com