Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.
Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.
«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.
Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.
Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.
Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα, όμως οι Ρωσία χαρακτηρίζεται ως εχθρική χώρα από το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, ο Μητσοτάκη θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, ίσως αποδυναμώνοντας και την άμυνα της χώρας.
Είναι σημαντικό να γίνει ο επανεξολισμός της Γερμανίας μετα τον αφοπλισμό που ακολουθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Και προς αυτή τη κατεύθυνση τα 100 δις που ανακοίνωσε είναι απλά ένα πρώτο βήμα.
Με τις ΗΠΑ και το ΗΒ να πρέπει να ασχοληθούν με τη Κίνα η Ευρώπη πρέπει κάτι να προσθέσει στις χώρες που είναι στη πρώτη γραμμή για την ανάσχεση της εισβολής της Ρωσίας στην ήπειρο.
Δεν μπορεί να είναι μόνο η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία ενώ η Σουηδία και η Φιλανδία αν και σημαντική προσθήκη είναι πεπερασμένες.
Αυτή τη στιγμή λείπει η Δυτική Γερμανία με τα χιλιάδες άρματα μάχης και τα εκατονάδες μαχητικά που τόσο αποτρεπτικά λειτούργησαν στον Ψυχρό συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ήττα και στη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Επικίνδυνη κλιμάκωση που φέρνει τη φωτιά κοντά στο φυτίλι.
Και αλοίμονό μας αφού η απροκάλυπτη εμπλοκή μας, καθιστά τη χώρα μας άμεσο στόχο.
Ο Μητσοτάκης μας θυσιάζει προκειμένου να επενδύσει σε μελλοντικούς διορισμούς του σε υπερκείμενες συμμαχικές αρχές.