Το υπουργείο Εξωτερικών, οι Πρέσπες και η «ειδική απεσταλμένη» για τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι φόβοι της μετάδοσης της ουκρανικής φωτιάς στα Βαλκάνια κάνουν την Αθήνα, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, να ορίσει ειδική απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια διπλωμάτη, η οποία μετείχε ενεργά στη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Βαλκανική. Οι φόβοι για μετάδοση της «ουκρανικής φωτιάς» στη βαλκανική «μπαρουταποθήκη» αυξάνονται. Η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας ουδόλως αποκλείεται να μεταφερθεί στην περιοχή μας, όπου συντρέχουν όλες οι αντικειμενικές συνθήκες αντιπαράθεσης των δύο στρατοπέδων.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης για την Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσία και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στην προ εβδομάδος σοβαρή εμπλοκή, με βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σκόπια) να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για να μην περάσει το αεροσκάφος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στη Σερβία, και στην κινητικότητα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των Δ.Βαλκανίων προς την ΕΕ, τώρα ήλθε να προστεθεί η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ορίζει «ειδικό απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Κυβερνητικές πηγές: Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής της SEECP

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η πρέσβης στο Βουκουρέστι, Σοφία Γραμματά, ορίστηκε ως ειδική απεσταλμένη, καθήκοντα τα οποία θα εκτελεί παράλληλα με τα τωρινά της καθήκοντα. Προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών».

Η Σ.Γραμματά εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν, ως πρέσβης στη Ρουμανία, υποδεχόταν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στα ταξίδια του στην Ουκρανία, και μετείχε στους «απεγκλωβισμούς» Ελλήνων διπλωματών και ελληνικής καταγωγής πολίτες από την Ουκρανία.

Ωστόσο, η ίδια, ως επικεφαλής της Α3 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών στο παρελθόν, φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2018.

Στη συνέχεια, με την κυβερνητική αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019, αν και είχε αποφασιστεί ότι θα αναλάβει το πόστο της πρέσβεως στην Αλβανία, θέση που αρκετοί διπλωμάτες εποφθαλμιούν, τελικώς εστάλη στο Βουκουρέστι.

Η Ελληνίδα πρέσβης στο Βουκουρέστι, Σ.Γραμματά, με τον Γεν.Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη

Διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην -τότε- αρνητική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στο πρόσωπό της, λόγω της εμπλοκής της, ως επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Να σημειωθεί πάντως πως ο Ν.Δένδιας στην τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίστηκε ως ο «θεματοφύλακας» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο ίδιος «θα μεταβεί στην Αχρίδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022» το οποίο έχει θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας». Στο περιθώριο, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Miroslav Lajčák, καθώς και με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Rosemary DiCarlo».

Όπως και να’ χει, ο ορισμός «ειδικού απεσταλμένου» για τα Δυτικά Βαλκάνια γίνεται με καθυστέρηση ετών. Ήδη, στην περιοχή μας έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, τα μεγάλα «αγκάθια» του Κοσόβου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης διογκώνονται, ενώ υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στις βαλκανικές κοινωνίες εξαιτίας της μη υλοποίησης των υποσχέσεων για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας ορισμένων χωρών (Σκόπια, Αλβανία) στην ΕΕ.

Γενικότερα, πάντως, οι ορισμοί «ειδικών απεσταλμένων» εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν αποδώσει τα πρέποντα. Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ορίστηκαν «ειδικοί απεσταλμένοι», όπως για χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, περισσότερο συμβολικό, παρά ουσιαστικό, χαρακτήρα είχαν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την ειδική απεσταλμένη στα Δ.Βαλκάνια έχει ως εξής: «Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την εμπέδωση των διμερών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέβη τις προηγούμενες εβδομάδες διαδοχικά σε Τίρανα, Σκόπια, Σεράγεβο, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα και Πρίστινα αποφάσισε τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρέσβης στο Βουκουρέστι, Σοφία Γραμματά, ορίστηκε ως ειδική απεσταλμένη, καθήκοντα τα οποία θα εκτελεί παράλληλα με τα τωρινά της καθήκοντα. H κυρία Γραμματά ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία το 2019. Προηγουμένως είχε διατελέσει Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών».

 1. Τεχνιτά κράτη δεν μπορούν να επιβιώσουν, κανένας δεν μπορεί να ζει με ο όνομα, την ιστορία και τις αξίες ξένου λαού. Ο Κύριλλος που τους έδωσε το αλφάβητο, έζησε πάνω από μια χιλιετία από την εποχή που έζησε ο Αλεξάνδρος. Ο δε Αλέξανδρος, Έλληνας ήταν, ελληνικά μιλούσε, ενώ δεν φαντάστηκε ποτέ πως θα γινόταν άγαλμα καβάλα στο Βουκεφάλα και στη βάση θα υπήρχε η άγνωστη σε αυτόν κυριλλική γραφή. Άρα, το αφήγημα τους, ούτε σαν παραμύθι δεν στέκεται. Όσο για τους Έλληνες, έχουν μεγάλη ιστορία, δεν μπορούν να τη χειριστούν οι ηγέτες τους και ως εκ τούτου, εύκολα την μοιράζουν σε ανιστόρητους γείτονες.

 2. Το Υπουργειο Εξωτερικων, ειναι σαν τις Ρωσικες κουκλες Ματριοσκες, τις γνωστες και ως Μπαμπουσκες
  Αν η πρωτη ειναι ο πρωθυπουργος, και λεω αν, γιατι ενδεχεται η πρωτη να ειναι… Η…Αμερικανικη πρεσβεια…
  Η δευτερη ειναι ο Υπουργος Εξωτερικων, η τριτη, τεταρτη κ.ο.κ διαφορες παρεες με υπογεια διαδρομη, που κατα περισταση, αλληλουποβλεπονται, συμμαχουν η´ μαχονται η μια την αλλη με παγιδες, τρικλοποδιες, χτυπηματα καρατε, σπρωξιματα και πισωπλατα μαχαιρωματα
  Οποιος,α καπατσος υπουργος περασε απο εκει, αφησε πισω του τους δικους του cronies και στο τελος ολους και την Ελλαδα μαζι, μας πηρε ο δι@@@ος και μας σηκωσε…
  Δεν περιμενω τιποτα ιδιαιτερο απο την κυρια
  Μια απο τα ιδια…

 3. Οποίος γνωρίζει την κυρία που ανέλαβε και τις θεωρίες της για το σκοπιανό προσεύχεται στο θεό για άνωθεν επέμβαση … Δυστυχώς και η πολιτική Δένδια φαίνεται ,ότι προς τα εκεί πάει . Είθε να προστατέψει για μια άλλη φορά την Ελλάδα ο Θεός και να βγει αληθινή η Πυθία στο « Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος» Νέα Δημοκρατία ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ μας βγήκε .

 4. Σωτήρη, δεν υπάρχει σωτηρία !
  Όλοι μας οι κυβερνήτες, δεν έδωσαν, ούτε και πρόκειται να δώσουν λόγο στο λαό που τους ψήφισε. Υπηρετούν άλλους άρχοντες και άλλες αξίες, εμείς όμως πέφτουμε στη «λούμπα» να επιλέξουμε αυτόν με τα λιγότερα προβλήματα. Αυτό είναι και το λάθος μας, αναπαράγουμε συνεχώς τη μπόχα. ΥΓ. Κάπως έτσι όλες οι κεντρικές τράπεζες ελέγχονται από μια οικογένεια τραπεζιτών, οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 5. Τα Βαλκάνια πλέον διοικούνται στρατιωτικά από τη Λάρισα.

  Ο Τσαβούσογλου έφυγε τσατισμένος επειδή η πήλινη αυτοκρατορία του (που έλυνε κι έδενε στα Σκόπια) δεν ήταν στον χάρτη του Φόρουμ.

  Οι Πρέσπες έδωσαν τεράστια γεωπολιτική δυναμική στην Ελλάδα που ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί.

  Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση από λαμόγια και προδότες που παραμυθιαζε τον κόσμο στο Μακεδονικό και κάνει τα πάντα να αναιρεί τα κέρδη από τη συμφωνία.

  Μεγάλη συγγνώμη στον Τσίπρα οφείλει ο πατριωτικός χώρος. Η ιστορία είναι μάλλον με το μέρος του.

 6. @Κωσταντινος Μονομαχος
  Η μεγαλη ενσταση εγκειται στην αναγνωριση της Μακεδονικης γλωσσας, που προοιωνιζει μονο προβληματα
  Με ευθυνη και των δυο…ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
  Δωσαμε την γλωσσα που ειναι το πιο βασικο κλειδι σε Σλαβους, Αλβανους και Βουλγαρους. Ευγε και με τα δυο χερια
  Καμια συγγνωμη λοιπον για την εγκληματικη επιπολαιοτητα τους, που φτανει στα ορια της βλακειας αν οχι της προδοσιας…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...

Εις το όνομα της αμερικανικής σταθερότητας

Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν μια μαριονέτα των Αμερικανών. Κι ο Αλέξης Τσίπρας ένας πρόθυμος αχθοφόρος. Οι δύο αυτοί ηγέτες,...

Τρώγεται η ιδεολογία;

Όταν ο Μαυρουδής Βορίδης διατύπωνε το περιβόητο «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς (…) διότι είναι...