Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για το ουκρανικό σιτάρι – Ανησυχία Ουκρανίας για “δούρειο ίππο” επίθεσης στην Οδησσό

Η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τη Ρωσία να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια για την εκκαθάριση των ναρκών στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού, ωστόσο η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δώσει τη συναίνεσή της στο σχέδιο, φοβούμενη ότι μπορεί να αποδυναμωθεί η άμυνα της πόλης και να μείνει η τελευταία έκθετη σε μια ρωσική επίθεση, σύμφωνα με πηγές με γνώση της κατάστασης τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Άγκυρα την Τετάρτη για το θέμα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν σε αυτές θα λάβει μέρος και εκπρόσωπος της Ουκρανίας.

“Θεωρώ ότι οι στρατοί μας μπορούν να συμφωνήσουν στον βέλτιστο τρόπο να το οργανώσουμε, ώστε τα πλοία να μπορούν να διασχίσουν αυτά τα ναρκοπέδια, τα οποία θα πρέπει να καθαριστούν”, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολίασε μέσω Twitter:

“Ο Πούτιν λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις εμπορικές διαδρομές για να επιτεθεί στην Οδησσό. Πρόκειται για τον ίδιο Πούτιν που είχε πει στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία – ημέρες πριν εξαπολύσει γενική εισβολή στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν, τα λόγια του δεν έχουν καμιά αξία”.

Κάνοντας σχόλια πριν την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα, η Ρωσία προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην Ουκρανία”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα.

Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία έχει αποκόψει τις εξαγωγές σιταριού, αλλά και άλλων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες – πελάτες της σε ελλείψεις τροφίμων.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη της για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και “παζαρεύει” άρση κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ, προκειμένου να μπορέσει να εξαγάγει περισσότερα λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.