Η Ιταλία προσκαλεί την Τουρκία, αλλά αποκλείει την Ελλάδα από Διάσκεψη για τη Λιβύη

Παρ’ ότι προ ετών, κατόπιν συνεννοήσεων της Αθήνας με τη Ρώμη, η Ιταλία είχε δεχθεί τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Διάσκεψη που είχε οργανώσει για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, τώρα δεν έχει στείλει πρόσκληση συμμετοχής στη χώρα μας, αν και έχει προσκληθεί η Τουρκία

Η Ιταλία προσκαλεί την Τουρκία, αλλά αποκλείει την Ελλάδα από Διάσκεψη για τη Λιβύη. Με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σχεδιάζει η Ιταλία να πραγματοποιήσει Διάσκεψη για το Λιβυκό. Η Ρώμη θα οργανώσει διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη πριν από τις 22 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Nova, η Ρώμη προετοιμάζεται για μια διεθνή συνάντηση, στην οποία θα μετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση, η οποία εσχάτως αναζωπυρώθηκε.

Παρ’ ότι η Ελλάδα, γεωγραφικά, γεωπολιτικά και οικονομικά είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μακρές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό και τον λιβυκό λαούς, η ιταλική κυβέρνηση την απέκλεισε. Το ίδιο, ως γνωστόν, είχε κάνει προ ετών και η Γερμανία, με την πρωτοβουλία της ονομαζόμενης «διαδικασίας του Βερολίνου». Τόσο η στάση της Γερμανίας, όσο και της Ιταλίας -μέλη και οι δύο της ΕΕ- έναντι της χώρας μας δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά. 

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η Ιταλία, αλλά και η Γαλλία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει εξαιρετικά μεγάλη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική κινητικότητα στη Λιβύη, ενώ προσδοκούν ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη από την -πλούσια σε ενεργειακούς πόρους- χώρα της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Nova, η συνάντηση για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 22 Ιουνίου, δηλαδή πριν από το τέλος του οδικού χάρτη του πολιτικού διαλόγου που είχε λάβει χώρα στη Γενεύη. Ο «οδικός χάρτης», ουσιαστικά, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού αναζωπυρώθηκαν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Λιβύης, η οποία έχει χωριστεί σε πολιτικο-στρατιωτικά «βιλαέτια» στη Δυτική, Ανατολική και Νότιο Λιβύη.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, αναφέρει το Nova, σημείωναν ότι η συγκεκριμένη ιταλική πρωτοβουλία για νέα Διάσκεψη αποσκοπούν στο να εντάξουν την Αίγυπτο και την Τουρκία σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει από αυτή τη διεθνή συνάντηση, προσθέτοντας παράλληλα πως το λιγότερο που πρέπει να επιτευχθεί, είναι να μειωθούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν στη Λιβύη εξαιτίας των παρεμβάσεων της Τουρκίας και της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί πως, αν και ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη πέρυσι στο τέλος του έτους, δεν έγιναν, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πότε θα γίνουν. Στη χώρα έχει προκύψει, πλέον, μια «διαρχία». Από τη μια η «κυβέρνηση Μπασάγκα» (Φάτι Μπασάγκα) και από την άλλη ο «πόλος εξουσίας» με επικεφαλής τον πρώην «πρωθυπουργό», Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα. Πρόσφατα, οι δυνάμεις του Ντμπέϊμπα δεν επέτρεψαν στον Μπασάγκα να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

«Η Τουρκία διατήρησε τις επαφές της και με τις δύο κυβερνήσεις, χωρίς πάντως να αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση του Μπασάγκα», δήλωσαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Nova.

Η Ιταλία δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Το «αγκάθι» της Λιβύης, άλλωστε, την αφορά άμεσα, ενώ η Ρώμη θεωρεί τη χώρα της βόρειας Αφρικής -ιστορικά- ως εγγύς ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της.

Εκτός της Ιταλίας, πρωτοβουλίες έχουν αναπτύξει η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Το Παρίσι είχε προσκαλέσει την Ελλάδα να μετάσχει στη σχετική Διάσκεψη. Το Βερολίνο, αντίθετα, όχι. Τον Νοέμβριο του 2018, πάντως, η τότε ιταλική κυβέρνηση είχε καλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο. Τώρα, όμως, η Ρώμη δεν κάνει το ίδιο.

Η Ελλάδα ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην Τρίπολη της Λιβύης, τοποθετώντας επιτετραμμένο. Ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί πρέσβης. Πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών προκήρυξε θέση πρέσβη στην Τρίπολη και ζήτησε από τους διπλωμάτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αντίθετα, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες χώρες έχουν αναπτύξει μια θεαματική διπλωματική και επιχειρηματική κινητικότητα στη Λιβύη. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει και η Ρωσία, η οποία φέρεται έτοιμη να ενισχύσει θεαματικά το διπλωματικό προσωπικό της στην Τρίπολη.

  1. Καλύτερα θα ήταν να καλέσουμε εμείς την Ιταλία να μας συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εφέτος άρχισαν νωρίς νωρίς και μέσα στον αστικό ιστό. Τη συμμετοχή σε διασκεψεις την αναλαμβάνουν κυρίαρχα κράτη και όχι θλιβερά προτεκτοράτα που κυβερνώνται από φαιδρους πολιτικούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

H Μελόνι και o «δυτικός εθνικισμός»

Τι να πεις, ζούμε σε τέτοιες εποχές που η τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατά...

Ένα έθνος λεόντων και όχι καρπαζοεισπρακτόρων

Οι περισσότεροι κάνουν πολιτική ή διαμορφώνουν πολιτική θέση από επικεφαλίδες αυτών που ακολουθούν ως κομματόσκυλα, αυτών που μοιράζονται την...

Μια ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται διπλωματική δύναμη δεύτερης ή και τρίτης ταχύτητας στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς η διπλωματική και...

Γιατί ανησυχεί ο Ερντογάν

Τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που...