Ρήτρα αναπροσαρμογής: Το «μήνυμα» του ΣτΚ για την κερδοσκοπία στους λογαριασμούς δεν έφτασε στο Μαξίμου

Την επικίνδυνη κωλυσιεργία και ενδεχομένως την απροθυμία, όπως υποστηρίζει η Αντιπολίτευση, της κυβέρνησης να βάλει ένα «φρένο» στις τρομακτικές αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, δείχνει το γεγονός ότι το μήνυμα που εστάλη εδώ και καιρό προς το Μέγαρο Μαξίμου από τον Συνήγορο του Καταναλωτή (ΣτΚ) για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και τις αδιαφανείς πρακτικές που εφαρμόζουν από το 2021 (!) εταιρείες ενέργειας για να «φουσκώνουν» το τελικό κόστος προς τους καταναλωτές, δεν ελήφθη… Το antinews αποκαλύπτει ότι ο ΣτΚ εδώ και καιρό ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας αλλά οι αρμόδιοι κάνουν σαν να «μην ακούν, να μην είδαν και να μη γνωρίζουν»

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία επικεφαλής είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010, εδώ και μήνες, από το 2021 συγκεκριμένα και μετά, με συνεχείς εκθέσεις – πορίσματα έχει καταγράψει ότι επιχειρήσεις ενέργειας αύξησαν αδικαιολόγητα ρήτρες (όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής) επί των τιμολογίων έως και 875% από πέρυσι, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί και ο ΣτΚ ήδη έχει ζητήσει να μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις συνολικές χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά (!!) αλλά, οι αρμόδιοι και το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν σαν να μην έχουν λάβει το «μήνυμα».

ΣτΚ: Αδιαφανείς πρακτικές

Την ίδια πρακτική ακολούθησαν και μετά τις αιτιάσεις του ΣτΚ, στην αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου του 2022. Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στις μέρες μας, το διεθνές, αλλά και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη φάση, ασκώντας ασφυκτική πίεση στα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα» και έκανε λόγο για «κερδοσκοπικά φαινόμενα», τα οποία η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Η ενέργεια και τα καύσιμα, τα δύο περισσότερο επηρεαζόμενα βασικά αγαθά της καθημερινότητας του καταναλωτή αλλά και των επιχειρήσεων, ακολουθούν μια ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία που στο πέρασμά της συμπαρασύρει το κόστος πλειάδας άλλων αγαθών και πιέζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», συνέχιζε ο κ. Ζαγορίτης στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «η εμφάνιση φαινομένων κερδοσκοπίας και αδιαφανών πρακτικών επιτάσσει την αυξημένη εγρήγορση και τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας από τους αρμόδιους θεσμούς της Πολιτείας και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσον αφορά, δε, στο θέμα που έχει προκύψει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο ΣτΚ ανέφερε ότι «η τήρηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των βασικών αρχών τιμολόγησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα τιμολόγια βεβαίως πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος πρέπει να είναι διαφανής με σαφώς ορισμένο τρόπο ενεργοποίησης και υπολογισμού και γνωστός στον πελάτη εκ των προτέρων. Πρέπει επιπλέον να προσφέρει επαρκείς επιλογές ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών».

Παρ’ όλα αυτά, αν και οι τοποθετήσεις του ΣτΚ έγιναν στα μέσα Μαρτίου αλλά και τις εκθέσεις – πορίσματα που έχουν αρχίσει από πέρυσι (!) να αποστέλλονται προς τα συναρμόδια υπουργεία για το αθέμιτο «φούσκωμα» των λογαριασμών μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής (βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ”φουσκώματος” των χρεώσεων» και «Πορίσματα ”φωτιά”: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά…») η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει λάβει μέτρα. Σε αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νοικοκυριών, οι έχοντες μεσαία εισοδήματα και οι μη έχοντες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες χρεώσεις, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να «πέφτουν βροχή» καθημερινά οι διακοπές ρεύματος!

  1. Η κυβέρνηση δεν υπηρετεί τον λαό ως όφειλε, αντίθετα με τις πράξεις και παραλήψεις της εξυπηρετεί μια πολύ μικρή ομάδα ολιγαρχών. Μη μου πείτε πως ο ΣτΚ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αντιπολίτευσης, μη ισχυριστείτε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει για δεν γίνεται πιστευτό ούτε από νήπια. Δεν φτάνει να παραιτήσουν τους κ.κ. Σκρέκα και Γεωργιάδη, ούτε τον ανεκδιήγητο μάνατζερ της ΔΕΗ που υπογράφει μπόνους για τον εαυτό του από το αίμα των φτωχών Ελλήνων καταναλωτών. Αέρα, πρέπει να φύγει ο μητσοτακικός ζόφος που πνιγεί τη δημόσια ζωή και επιτρέπει στους ολιγάρχες να κλέβουν τον κόσμο.

  2. Συνήγοροι του καταναλωτή, συνήγοροι του πολίτη, ρυθμιστικές αρχές και άλλα τέτοια ωραία σε μια χώρα που την κυβερνάει το οργανωμένο έγκλημα η μαφία δεκαετίες τώρα. Ο Μητσοτάκης απλά το τερμάτισε.

  3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ενέργεια στο χρηματιστήριο ( ο αρμόδιος Υπουργός Σταθάκης, μας έλεγε για το κέρδος που θα είχαμε από αυτή την απόφαση – τώρα μας λένε ήταν μνημονιακή υποχρέωση- γνωστοί κωλοτούμπες) και η Ν.Δ. θεσμοθέτησε την ρήτρα αναπροσαρμογής και το δικαίωμα στους παρόχους ενέργειας να διαμορφώνουν την τελική τιμή σύμφωνα με την ακριβώτερη προσφορά. Με άλλα λόγια αν ας πούμε το 50% αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( ηλιακή-αιολική- λιγνητική κλπ) τους κοστίζει 30 ευρώ η κιλοβατώρα και το άλλο 50% αφορά φυσικό αέριο που τους κοστίζει 300 ευρώ, οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν ” νόμιμα” χρεώνοντας το 100% στην τιμή των 300 ευρώ που κοστίζει το φυσικό αέριο.
    Και έρχεται η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού – αντζέντη των παρόχων – να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, ότι θα δεί τους ισολογισμούς των παρόχων φίλων του και θα τους φορολογήσει με 90% από αυτά που αισχροκερδώς ενθυλακώνουν, ξεζουμίζοντας τον Ελληνικό Λαό.
    Λες και δεν μπορούν αυτοί να μαγειρέψουν τους ισολιγισμούς τους και να προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα έως και χασούρα ακόμη.
    Το δούλεμα πάει σύνεφο και η ληστεία καλά κρατεί και με την σφραγίδα της ανήθικης “νομιμότητας” των “αρίστων” και του επικεφαλής τους.

  4. Ναι έχεις δίκιο για χρηματιστηριακή τιμή επί ΣΥΡΙΖΑ μόνο που αφορούσε το 30% ενώ στην κυβέρνηση Κούλη έφτασε η χρηματιστηριακή διαμόρφωση στο 100%

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...