Ρελάνς Μητσοτάκη με γενναία(;) αύξηση του κατώτατου, μονομερές πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και ανασχηματισμό στις 15 Μαΐου

Τα μηνύματα της κοινωνίας, μέσω των δημοσκοπήσεων, φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αφήσει πίσω λάθη και παραλείψεις που έχει κάνει.

Η ανακοίνωση της έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού, με τον Κωστή Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό, δείχνει ότι στο Μαξίμου αλλάζουν στρατηγική, τόσο επικοινωνίας, όσο και ουσίας.

Άλλωστε, οι απαιτήσεις των πολιτών για καλυτέρευση της ζωής τους δεν είναι μια ακόμη υπερβολή, αλλά ανάγκη που δημιουργεί το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, κι εκ των ανθρώπων που συμβουλεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες μια εισήγηση.

Η εισήγηση έλεγε ότι είναι λάθος η στρατηγική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Η πίεση της βάσης του κόμματος (και ολόκληρης της κοινωνίας) είναι μεγάλη και δικαιολογημένη. Και γι’ αυτό απαιτείτο εδώ και τώρα αλλαγή στρατηγικής.

Η τακτική της υπομονής και του «περίμενε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος» ή «περίμενε τις αποφάσεις των Βρυξελλών, δεν απέδωσε. 

Αντιθέτως εξόργισε ακόμη περισσότερο τους πολίτες που κλήθηκαν ταυτόχρονα να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, πανάκριβα καύσιμα και τιμές – φωτιά στα σούπερ μάρκετ.

Έτσι, λοιπόν, στο Μαξίμου αποφασίστηκε μια πιο επιθετική στρατηγική η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει συγκρούσεις ακόμη και με την Κομισιόν.

Άλλωστε, οι χώρες του Βορρά και οι γραφειοκράτες δε δείχνουν διατεθειμένοι να πάρουν άμεσα αποφάσεις και θα μεταθέσουν τη συζήτηση για τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Η ΝΔ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις κι όσο κι αν δεν ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι αρνητικό και οδηγεί σε επαναφορά των φαινομένων του ακραίου λαϊκισμού.

Για το λόγο αυτό ο Μητσοτάκης δεν έχει άλλα περιθώρια παρά μόνο να χτυπήσει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Η απόφαση για τον κατώτατο μισθό ελήφθη και θα ανακοινωθεί στις 19:00. Λέγεται ότι θα είναι πάνω από τον μέσο πληθωρισμό που εκτιμάται σε ετήσια βάση στο 6%.

Λέγεται ότι θα είναι 7% ή και περισσότερο, κάτι που θα οδηγήσει τον μισθό πάνω από τα 700 ευρώ. Ένα σενάριο λέει ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη για τα 751 ευρώ που ζητά η ΓΣΕΕ, όμως, αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και με βάση τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Και την ανακοίνωση αυτή θα κάνει με διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό των τιμών στην ενέργεια, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές, δύο φορές σε δύο ημέρες, του πρωθυπουργού, για αποφάσεις που θα είναι αποσυνδεδεμένες από αυτές των Βρυξελλών.

Φαίνεται να επιλέγεται δηλαδή η μονομερής επιλογή του πλαφόν στις τιμές, η συνέχιση των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά κυρίως η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο.

Εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση μπορεί να κοστίσει από 4 έως 6 δις ευρώ, ώστε τα τιμολόγια να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα και να σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες υπέρογκα ποσά.

Δε φαίνεται να προχωρούν σε μείωση του ΦΠΑ και σε είδη διατροφής καθώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δε θα περάσει στους καταναλωτές και θα το καρπωθεί η βιομηχανία και οι προμηθευτές.

Πρόκειται για δύο κινήσεις ματ με επιθετικό χαρακτήρα, μετά από μια περίοδο χαλαρότητας που κόστισε στην κυβέρνηση.

Με αυτές τις κινήσεις μπορεί ο πρωθυπουργός να πάει στο συνέδριο της ΝΔ και να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Φημολογείται εντόνως ότι η τρίτη κίνηση θα είναι ένας ανασχηματισμός ριζικός, όπου θα μπορέσει να διώξει υπουργούς – βαρίδια και να φτιάξει μια πιο σφιχτή, εκλογική κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου ενισχύοντας τα σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο. Πρόκειται άλλωστε για καλό τάιμινγκ με δεδομένες τις κινήσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, την καλή τουριστική σεζόν και το γεγονός ότι μέχρι τότε μπορεί να έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο.

 1. Δεν αφήνει πίσω της λάθη και παραλείψεις η κυβέρνηση. Απλά πρόκειται για λαϊκίστικη αντίδραση στις δημοσκοπήσεις, με την οποία γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

  Τα φαινόμενα ακραίου λαϊκισμού είναι ακριβώς αυτά που εξυπηρετεί η ΝΔ, από την εξαπάτηση των πατριωτών με το Μακεδονικό ως τις σημερινές ‘ξαφνικές’ εξαγγελίες.

  Καμία έγνοια δεν έχει ο πορφυρογέννητος και οι περί αυτόν βολεμένοι βουλευτές για τον ελληνικό λαό. Αυτό το έχουμε δει δυόμιση χρόνια τώρα με την φτωχοποίηση, την οικογενειοκρατία, τον εμβολιακό διχασμό, την γεωπολιτική συρρίκνωση και το τάισμα των μηντιαρχών.

  Δε μασάμε με τις κοροϊδίες του Κυριάκου, ούτε συχγωρούμε κάθε ψευτάκο βουλευτή που πίεσε για μέτρα ώστε να μην του κάτσει στο λαιμό το αρνί στο χωριό.

  Έρχεται νέμεσις. Δε θα ξέρετε πού να κρυφτείτε.

 2. Το ποτάμι της ακρίβειας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, όσο και αν προσπαθεί το περιβάλλον Μητσοτάκη οι πολίτες όμως δεν τα βγάζουν πέρα. Οι πολίτες είναι σε αδιέξοδο, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές τους οικογένειας ανάγκες. Όλοι θυμούνται την «αδιανόητα» πρόωρη εγκατάληψη του λιγνίτη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κανένας δεν ξέχασε τα πράσινα άλογα της κλιματικής αλλαγής με τις γερμανικές ανεμογεννήτριες στα καμμένα και τις επιδοτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν ξεχνούν οι υπερήλικες ενεμβολίαστοι 60+ που υπέστησαν πρόστιμα εμβολιασμού Μητσοτάκειας έμπνευσης, δεν καταλαβαίνουν πως δεν υπήρξε πουθενά στον κόσμο παρόμοια αντιμετώπιση πολιτών, ούτε καν στην Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα. Όλα φέρουν την υπογραφή «Μητσοτάκης», αυτός θα υποστεί και το κόστος.

 3. Τελικά ούτε πλαφόν στους λογαριασμους και ..50 ..ευρώ αύξηση μεικτά δηλαδή 35 ευρώ πάνω κατο σωθήκαμε…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το αναμενόμενο εκλογικό μαύρισμα του Ιουνίου και το χρέος των πατριωτικών...

Οι όψιμες δήθεν πατριωτικές κινήσεις του… παραλίγο Μωυσή (βλέπε υποψηφιότητα Μπελέρη) αποδεικνύουν περίτρανα τον πανικό του ένεκα του επερχόμενου...

Ελληνοτουρκικά: Η έντασις επιστρέφει…

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατόπιν της κηρύξεως δύο «θαλασσίων πάρκων» : ένα στο Αιγαίον και το άλλο στο Ιόνιον πέλαγος,...

Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε...

Η βαρεμάρα της εκλογικής… πελατείας

Παλαιότερα τους αποκαλούσαν -κατ' ευφημισμόν- «λαμπερά ονόματα». Ήταν οι μαϊντανοί, οι celebrities, οι ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, οι εν γένει...