Μαζί με τον Λάνθιμο «σαρώνουν» στο Χόλιγουντ

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και ο Ελληνας σκηνοθέτης αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά δίδυμα, έχοντας ακόμη να δώσουν πολλά στην 7η τέχνη – Η συγκίνησή της ήταν έκδηλη όταν παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, το δεύτερο στην καριέρα της, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος της στο «Poor Things» άλλαξε τη ζωή της

Του Βασίλη Γαλούπη

«Είμαι ένα κορίτσι από την Αριζόνα και αυτός είναι ένας τύπος από την Αθήνα. Δεν ξέρω πώς δούλεψε αυτό» έλεγε τον Νοέμβριο η Έμα Στόουν σε συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στους «New York Times». Χθες τα ξημερώματα κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things» του Έλληνα σκηνοθέτη. «Γιώργο, σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου» δήλωσε συγκινημένη η ηθοποιός, κρατώντας το αγαλματίδιο.

Στα φετινά Όσκαρ το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου ήταν από την αρχή μια κούρσα για δύο. Όταν η Λίλι Γκλάντστοουν προτάθηκε για το «Killers of the Flower Moon» του Σκορτσέζε, με συμπρωταγωνιστή τον Ντι Κάπριο, θεωρήθηκε ότι θα γινόταν η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που θα κερδίσει το βραβείο στην 96η χρονιά του θεσμού. Αλλά παρόλο που έλαβε εκκωφαντικό χειροκρότημα όταν ανακοινώθηκε το όνομά της κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, ήταν η Έμα Στόουν που κέρδισε τον τίτλο της πρωταγωνίστριας της βραδιάς.

Δεν καταφέρνουν όλοι οι σκηνοθέτες να παρέχουν στους ηθοποιούς τους τον τρόπο και την έμπνευση να αποδίδουν πραγματικά ξεχωριστές ερμηνείες. Μέχρι χθες και την Έμα Στόουν ο Λάνθιμος είχε ήδη δει μια πρωταγωνίστριά του να κερδίζει το Όσκαρ το 2019. Η Ολίβια Κόλμαν, πρωταγωνίστρια στο «The Favourite», ήταν η νικήτρια Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου εκείνη τη χρονιά.

Για την Έμα Στόουν ήταν το δεύτερο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αφού κέρδισε για πρώτη φορά το βραβείο το 2017 για την ταινία «La La Land». Φέτος, πάντως, είναι η χρονιά της. Έχει ήδη κερδίσει βραβεία BAFTA, Screen Actors Guild, Critics Choice και Χρυσή Σφαίρα.

Σαν παιδί υπέφερε από κρίσεις πανικού. Μόνο όταν άρχισε να παίζει σε παιδικά θεατρικά έργα οι κρίσεις υποχώρησαν.

Η ίδια ξεχωρίζει τον ρόλο της στο «Poor Things» του Λάνθιμου. «Όταν πλησίαζε το τέλος των γυρισμάτων ήμουν χάλια. Δεν μπορούσα να βγάλω ούτε τις σκηνές που γυρίζαμε την τελευταία μέρα, γιατί έκλαιγα τόσο πολύ. Δεν ήθελα να την αποχωριστώ» έχει πει για την ηρωίδα που ενσάρκωσε στην ταινία.

Η Στόουν πήρε το Όσκαρ για τον ρόλο της ως Μπέλα Μπάξτερ, μιας γυναίκας που επιστρέφει στη ζωή από έναν «τρελό» επιστήμονα, ο οποίος της εμφύτευσε τον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού της. Το αποτέλεσμα είναι μια ενήλικη γυναίκα με τις παρορμήσεις ενός μωρού.

Στους «New York Times» η ηθοποιός μίλησε για το πώς δέθηκε με τον συγκεκριμένο ρόλο: «Καταβροχθίζει τον κόσμο γύρω της με έναν τόσο μοναδικό τρόπο, που ονειρεύομαι να μπορούσα κι εγώ να ζήσω σαν τη Μπέλα. Κάθε ενήλικας κουβαλάει τόσα πολλά που τον έφτιαξαν σε αυτό που είναι, και ήταν ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις ότι, αν τα αφαιρέσεις όλα αυτά, το μόνο που μένει είναι χαρά και περιέργεια».

Πρωτοσυνάντησε τον Λάνθιμο το 2015 σε ένα καφέ, για να μιλήσουν για την προοπτική να παίξει στο «The Favourite». «Νόμιζα ότι θα ήταν πραγματικά τρομακτικός και δεν είναι. Συνεννοηθήκαμε αμέσως κι ήταν η αρχή της φιλίας μας» έχει πει.

Έκτοτε αποτελεί τη μούσα του σκηνοθέτη. Εκτός από το «Poor Things» και το «The Favourite», όπου ήταν μία από τις τρεις γυναίκες πρωταγωνίστριες, η Στόουν έχει πρωταγωνιστήσει και σε μια λιγότερο γνωστή ταινία του Λάνθιμου, το ιδιαίτερο «Bleat», που γυρίστηκε στην Τήνο. Στη βωβή, ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας 30 λεπτών, η Στόουν περιφέρεται ως νεαρή χήρα στο ανεμοδαρμένο τοπίο του νησιού σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο.

Το «Bleat» είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο 2022 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην παρουσίαση της ταινίας, η Στόουν, από την Αθήνα, είχε μιλήσει για το ιδιαίτερο δέσιμο που έχει με τον Έλληνα σκηνοθέτη:

«Είναι μεγάλο δώρο να δουλεύω μαζί του. Είναι σπάνιο να συναντήσεις έναν σκηνοθέτη με τον οποίο τα πας τόσο καλά, αλλά, πάνω από αυτό, καλλιτεχνικά να σου παρέχει την ικανότητα ως ηθοποιός να θέλεις να παραδοθείς σε κάτι και να μη χρειάζεται να ανησυχείς για την κάθε λεπτομέρεια. Και το γεγονός ότι η ταινία θα σκηνοθετηθεί στην Ελλάδα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο».

Πέρσι, η Έμα Στόουν ταξίδεψε ξανά στην Ελλάδα. Εμπνευσμένοι από την ταινία μικρού μήκους που γύρισαν με τον Λάνθιμο στην Τήνο, θέλανε να κάνουν μια ασπρόμαυρη φωτογράφιση στην Αθήνα για λογαριασμό του περιοδικού «W». Η Στόουν φωτογραφήθηκε με φόντο αθηναϊκές γειτονιές και παραλίες, το λιμάνι του Πειραιά και παλιά κτίρια στο Κερατσίνι. Επιλέγει τη χώρα μας όλο και πιο συχνά πια.

Μετά το «Poor Things», το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Alasdair Gray, που σκηνοθέτησε σε ταινία ο Λάνθιμος κι απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, πρόκειται να κυκλοφορήσει άλλη μια δουλειά του Έλληνα σκηνοθέτη μαζί με την Έμα Στόουν, η κωμική ανθολογία «And».

«Προφανώς έχω πλήρη, πολύ έντονη εμπιστοσύνη στον Γιώργο» δήλωνε η Στόουν και συνέχισε: «Και ως ηθοποιός, είναι το καλύτερο συναίσθημα, γιατί είναι τόσο σπάνιο να νιώθεις πως ό,τι κι αν κάνεις προστατεύεσαι από τον σκηνοθέτη σου».

Μαζί αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο λαμπερά, δημιουργικά κι επιτυχημένα δίδυμα του Χόλιγουντ. Κι όπως φαίνεται έχουν πολλά ακόμα να δώσουν στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πομπηία της Ελλάδας η Αρχαία Μεσσήνη

Ελληνική Πομπηία έχουν ονομάσει την Αρχαία Μεσσήνη, την πολιτεία που ανέδειξε ο πρωτοπόρος και οραματιστής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, και...

Το χέρι και το χέρι του

Καθοριστικός σταθμός στην πορεία της ανθρωπογονίας υπήρξε αναμφισβήτητα η ανόρθωση του σώματος και η επιλογή της όρθιας στάσης από...

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου...

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...