Το τέλος της εμπιστοσύνης!

Οι απόδημοι που φαντασιώνεται η κυβέρνηση ότι θα την ψηφίσουν δεν είναι και τόσο εύκολοι Έλληνες

Του Μανώλη Κοττάκη

H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι καθεστώς. Κακώς την κατηγορεί η αντιπολίτευση περί αυτού. Εξελέγη με την ψήφο του ελληνικού λαού σε ελεύθερες εκλογές. Υπό την έννοια ότι αυτές δεν αμφισβητήθηκαν. Το πόσο χειραγωγήθηκαν είναι άλλο θέμα. Ζήτημα ισχύος. Η οποία συνδέεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και με τις δυνατότητες μιας οργανωμένης αντιπολίτευσης, αν υπάρχει, να αμύνεται θεσμικά και να ακυρώνει τα όποια παιχνίδια.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία μας ακόμη και στην κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα, ημιθανής και σακατεμένη, έχει δυνάμεις που μπορούν να αντισταθούν σε πρακτικές ξένες προς το πνεύμα της. Δεν είναι υπήκοοι όλοι. Καθεστώς λοιπόν δεν είναι. Υπάρχει στον κόσμο ψευδαίσθησις ελευθερίας. Ωστόσο συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Η κυβέρνηση αυτή χωρίς να είναι καθεστώς χρησιμοποιεί, όπου ζορίζεται ή όπου διευκολύνεται, καθεστωτικές πρακτικές. Όσα καταγγέλλονται σήμερα στην Αρχή Προστασίας Πολιτικών Δεδομένων για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα την καταδίκη του υπουργείου Εσωτερικών, ακόμη και με βαρύ πρόστιμο (μετά την αντιπαραβολή των αρχείων), είναι μεν η κορυφή του παγόβουνου, καθώς προστίθενται σε σειρά άλλων καραμπινάτων παραβάσεων και παραβίασης των ατομικών ελευθεριών, αλλά, προσοχή, είναι τα πρώτα που υποσκάπτουν το κύρος της εκλογικής διαδικασίας μετά το 2000. Την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία.

Τρία πράγματα δεν αμφισβητούνται στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης: τα αποτελέσματα των εκλογών, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα αποτελέσματα των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Και έρχεται τώρα μια υπόθεση με πρωταγωνίστρια εκλεγμένη ευρωβουλευτή, που χρησιμοποίησε, ως φαίνεται, προσωπικά δεδομένα πολιτών που φυλάσσονται σε αρχεία του κράτους, να μας πει τι; Ότι οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών είναι διάτρητες. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Η ευρωβουλευτής μπορεί να τα ζήτησε, αλλά το μείζον είναι ότι κάποιος από μέσα τα «έδωσε». Και αν τα έδωσε σε αυτήν, τα έχει δώσει και σε άλλους. Πρόσωπα ή κόμμα/κόμματα. Ακόμη μία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο και βαρύτερο (μεταξύ 2010 και 2015) ύστερα από καταγγελία πολιτικού κόμματος ότι είχε τοποθετηθεί από αγνώστους παράνομο λογισμικό στον υπολογιστή του ΥΠΕΣ, με στόχο την αλλοίωση των αποτελεσμάτων κατά 0,5-1% (με χειρισμό εκ του μακρόθεν), δεν έτυχε δημοσιότητας, διότι παρενέβη σιωπηρώς η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και προστάτεψε τη Δημοκρατία. Εισαγγελέας πρόλαβε και αφαίρεσε το παράνομο λογισμικό πριν από κάποια αναμέτρηση. Αυτή τη φορά όμως έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του. Κάτι συνηθισμένο στο παρελθόν, που ίσως και να το «έπνιγαν» τα κανάλια αν η καταγγελία ερχόταν από πολίτες του εσωτερικού, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, γιατί οι καταγγελίες ήταν εισαγόμενες. Πάντα κάπως έτσι μαθαίναμε τα νέα στην πατρίδα μας. Διά της εισαγωγής. Μόνο έτσι αποκτούν αξιοπιστία. Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζει η δημοκρατία του υβριδίου, όπως την αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από κανονική γίνεται υβριδική και αυτή.

Όταν όμως το πολιτικό σύστημα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φλερτάρει με το τέλος της εμπιστοσύνης σε κάθε θεσμό, τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά και σοβαρεύουν. Στις δημοκρατίες υπάρχει εμπιστοσύνη και λογοδοσία. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν απαντήσεις. Ήτοι: Γιατί δεν δίδετε στη δημοσιότητα τους πελάτες και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών; Τι σας εμποδίζει; Γιατί δεν δίδετε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την Εξεταστική; Τι φοβάστε; Γιατί η Δικαιοσύνη δεν μας έχει πει δύο χρόνια μετά ποιος ευθύνεται για τις υποκλοπές στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Και τώρα! Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει έως την ώρα που τυπώνονται αυτές οι γραμμές εξηγήσεις σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ψηφοφόρων του εξωτερικού; Μόνο βίντεο στο YouTube και στο ΤikTok από διάφορες ωραίες δραστηριότητές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξέρει να μας στέλνει; Μια ανακοίνωση 19 λέξεων του γενικού γραμματέα δεν μπορεί να θεωρηθεί απάντηση. Λυπούμεθα. Είναι υπεκφυγή.

Το έγραψα και θα το ξαναγράψω. Όζει η ατμόσφαιρα. Θα κάνω και μια προσθήκη. Ίσως μετανιώσει πικρά η κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο. Οι απόδημοι Έλληνες που φαντασιώνεται ότι θα την ψηφίσουν δεν είναι και τόσο εύκολοι Έλληνες. Είναι δύσκολοι. Ανεβαίνουν στα «κάγκελα» πολύ πιο εύκολα από ότι οι Μιθριδάτες εμείς, διότι μερικά πράγματα που είναι στην Ελλάδα συνηθισμένα δεν είναι στις κοινωνίες τους και τόσο αυτονόητα. Ενώ στις απόψεις τους για τον γάμο των ομοφύλων και για τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι και τόσο φιλελεύθεροι όσο θα ανέμενε η κυβέρνηση. Ωστόσο, μην ξεχνιόμαστε. Το τέλος της εμπιστοσύνης είναι το μείζον. Όχι το τέλος των ιδεών. Αν αρχίσει να εμπεδώνεται στον κόσμο, με αφορμές σαν αυτή με τα e-mails (που ευχόμαστε να είναι η τελευταία), ότι άλλο ψηφίζεις και άλλο προκύπτει, θα έχουμε απροσδόκητες εξελίξεις στο μέλλον. Ο Έλλην αρχίσει να βγαίνει σιγά σιγά από τον λήθαργο. Το μάτι του παίζει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κορυφή και το παγόβουνο της παρακμής

Η περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα, με αφορμή τον αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει -έστω εμμέσως- και...

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η απειλή των drones

Η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, στα αρχικά του στάδια, στον πόλεμο...

Οι αληθινοί χριστιανοί και πατριώτες δεν κουνάν το δάχτυλο

Θα ήθελα πολύ να πάρω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κασσελάκη, αλλά λυπάμαι. Δεν δύναμαι. Εκεί που...

Διεθνής διαπόμπευση (και πάλι) για τη διαπλοκή κυβέρνησης-δημοσιογράφων!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στη θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και...