Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη

Του Απόστολου Διαμαντή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίσημη πλέον συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, διότι τα δύο κόμματα συγκλίνουν σε σημαντικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Και το ΠΑΣΟΚ βεβαίως συγκλίνει, αλλά χωρίς την απόλυτη προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις για μια τόσο απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ότι ο Κασσελάκης συγκλίνει με τον Μητσοτάκη και ουσιαστικά είναι ένας άτυπος κυβερνητικός εταίρος δεν πρέπει να προκαλεί απορίες. Πρώτον, διότι και οι δύο είναι φιλελεύθεροι και η μόνη διαφορά που έχουν είναι πως ο Κασσελάκης είναι μεν κοινωνικά φιλελεύθερος και ταυτίζεται με τον Μητσοτάκη, αλλά δεν είναι και στα οικονομικά το ίδιο φιλελεύθερος, έχοντας κάποιες επιμέρους διαφορές κυρίως σε ζητήματα εργασιακής νομοθεσίας.

Ωστόσο, από πολιτική και ιδεολογική άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Νέα Αριστερά, ανήκουν στον χώρο του φιλελεύθερου σοσιαλισμού και προτάσσουν τον απόλυτο πολιτικό δικαιωματισμό. Όπως και η μητσοτακική ΝΔ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και μάλιστα ακόμη πιο συστηματικά την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, η σύγκλιση αυτή προκύπτει και στα εξωτερικά θέματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς τόσο ο ενδοτισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και η εθνομηδενιστική ιδεολογία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς συγκλίνουν απολύτως και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το μέτωπο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρραγές τόσο στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και στην επερχόμενη συμφωνία με την Τουρκία για παραχώρηση ΑΟΖ και χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Τον ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει φυσικά σε όλα αυτά και η Νέα Αριστερά, η οποία απλώς περιμένει την καθαρή ήττα του στις ευρωεκλογές για να επανέλθει στο προσκήνιο. Οι διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα με τον Μητσοτάκη στα ζητήματα του κράτους δικαίου είναι δευτερεύουσες και σύντομα θα εκλείψουν.

Το πολιτικό πρόβλημα που υφίσταται σε όλα αυτά είναι η μετάλλαξη της ΝΔ, η οποία πραγματοποιείται ερήμην των ψηφοφόρων της. Πρόκειται δηλαδή για μια κλασική πολιτική εξαπάτηση, αντίστοιχη με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Η μετάλλαξη της ΝΔ όμως είναι κομβικής σημασίας, διότι αφενός συνιστά αλλοίωση της πολιτικής αντιπροσώπευσης και αφετέρου οδηγεί σε στρατηγικού τύπου μόνιμες κοινωνικές βλάβες και παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Εάν οι ψηφοφόροι της ΝΔ γνώριζαν πως η κυβέρνησή τους θα νομιμοποιούσε τεκνοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, πως θα κύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως θα παρέδιδε το μισό Αιγαίο στην Τουρκία, πως θα προχωρούσε σε επίσημη παραδοχή για κυριαρχία 6 μιλίων, πως θα αποστρατικοποιούσε τα νησιά και πως θα χτυπούσε με τόση μανία τα εισοδήματα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, θα ψήφιζε ΝΔ και θα έδινε πλειοψηφία του 41%; Όχι βέβαια.

Επομένως, η κλασική ελληνική πολιτική εξαπάτηση έδωσε και πάλι το παρών και αυτό που είναι σε εκκρεμότητα μόνον είναι οι δυνατότητες αντίδρασης στο εσωτερικό της ΝΔ, διότι, όπως είπαμε, αντιπολίτευση δεν υφίσταται. Οι 50 και πλέον βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο περί τεκνοθεσίας σε ομοφυλόφιλους δεν έχουν πολιτικό μέλλον στο κόμμα του Μητσοτάκη. Η συντριπτική πλειοψηφία τους θα εκδιωχθεί από τα ψηφοδέλτια. Οπότε καλούνται να βρουν άμεσα νέα πολιτική στέγη και επειδή τέτοια στέγη δεν υπάρχει θα πρέπει να την κατασκευάσουν εξ ιδίων.

Το πρόβλημα θα γίνει ορατό και με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπου θα καταστεί σαφές πως αυτοδύναμη ΝΔ άνω του 37% δεν θα μπορέσει να υπάρξει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Άρα, η ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός νέου πατριωτικού κεντροδεξιού κόμματος είναι εμφανής.

Η αγόρευση Σαμαρά στη Βουλή είναι μια ένδειξη για κάτι τέτοιο, υπό την προϋπόθεση πως δεν συνιστά μια απλή έκφραση γνώμης. Διότι, εάν ισχύουν όλα όσα είπε εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, τότε δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί με ποιο τρόπο τόσο σοβαρές διαφωνίες μπορούν να καλύπτονται μόνον με λόγια.

Η πολιτική δεν είναι φιλολογία, ούτε έκθεση ιδεών. Είναι αμιγώς πρακτικό ζήτημα. Ο Σαμαράς, εάν δεν θέλει να καταγραφεί ως πολιτικός παρατηρητής, θα πρέπει ο ίδιος να εμποδίσει τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.

Δηλαδή να φύγει από την ΝΔ και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση; Προφανώς. Έπρεπε ήδη να το είχε κάνει, μαζί με τον Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2022, με την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εάν τότε είχαν ενεργήσει αποφασιστικά τώρα δεν θα είχαν φτάσει στα πρόθυρα της οριστικής πολιτικής αποστρατείας.

  1. Πλάκα μας κάνει το άρθρο?

    “Το πολιτικό πρόβλημα που υφίσταται σε όλα αυτά είναι η μετάλλαξη της ΝΔ, η οποία πραγματοποιείται ερήμην των ψηφοφόρων της. Πρόκειται δηλαδή για μια κλασική πολιτική εξαπάτηση, αντίστοιχη με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015.”

    Αλήθεια?

    Άμοιροι ευθυνών?

    Δεν είχαν δει τα τέσσερα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης?

    Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα,
    ψήφισαν Μητσοτάκη προσμένοντας, ίσως κάποιο θαμα.

    Ε, όχι.

    Ας μην προσβάλλουμε έτσι τους νεοδημοκρατες.

    Μια χαρά ήξεραν.

    Όσο για τον κύριο Σαμαρά, επιλογή του ήταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, επιθυμία του και να μην ξαναβγεί ο τέως ΠτΔ.

  2. Λογική σκέψη, τα κουκιά δεν βγαίνουν με άλλο μέτρημα. Ο Ανδρουλάκης είναι ανύπαρκτος είτε εκβιαζόμενος, οπότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα φθάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.
    Το θέμα δεν είναι αυτοί, δυστυχώς οι δεξιές δυνάμεις είναι διασπαρμένες και διανύουν την περίοδο της έριδας που χαρακτηρίζει την μη ύπαρξη ηγετικών φυσιογνωμιών.
    Ο τεράστιος αριθμός των ξεγάτωτων ντενεκέδων (όπως θα έλεγε ο Β. Γιαννόπουλος) δεν αφήνει περιθώρια σε σοβαρούς και έντιμους ανθρώπους για να ασχοληθούν με την πολιτική.

  3. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης ανακοινώσει πρόθεση κύρωσης συμφωνίας Πρεσπών, συνυποσχετικού για Χάγη ή κάποιας άλλης εθνικά επικίνδυνης κοινοβουλευτικής κίνησης, ο Σαμαράς θα αντιδράσει άμεσα αποσύροντας την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
    Και θα έχει μαζί του τους 21 βουλευτές του “όχι” + τους περισσότερους από τους 31 της αποχής.
    Και τότε η κυβέρνηση θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη, ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί σε παραίτηση και ο Σαμαράς (με την Α ή Β διαδικασία) θα ξανακερδίσει την αρχηγία της ΝΔ.

    Ο νόμος τεκνοθεσίας από gay ζευγάρια αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός συμπαγούς κοινοβουλευτικού και λαϊκού μετώπου Σαμαρά.
    Χωρίς τον άθλιο αυτό νόμο, θα ήταν σαφώς δυσκολότερη η δημιουργία του μετώπου.
    Τώρα όμως το μέτωπο φαίνεται πολύ ισχυρό!

  4. @ Λυμπέρης18/02/2024 – 21:17 At 21:17

    Σαφώς ήξεραν τι ψήφιζαν τουλάχιστον αυτοί που τον ψήφισαν πέρυσι το καλοκαίρι. Αν όχι, τότε καλύτερα να μην ψηφίζουν, διότι είναι ανώριμοι.

    @ pythagorean19/02/2024 – 0:32 At 00:32

    Η Ελλάδα δεν θ’ αλλάξει ποτέ, όσο οι Έλληνες προσπαθούν να την αλλάξουν με φθαρμένα υλικά. Ο Σ. είναι 74 χρονών πια, πότε θα γίνει “τόπος στα νιάτα”;

  5. Γενικά, η ανάλυση περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες προβλέψεις και παρατηρήσεις, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.
    Αν και παρέχει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, υπάρχουν ορισμένα σημεία που μπορούν να αμφισβητηθούν ή να αναλυθούν πιο λεπτομερώς:

    Πολιτική Συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Αν και είναι πιθανό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων σε ορισμένα θέματα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αυτήν τη σχέση, όπως οι πολιτικές πιέσεις, οι αντιδράσεις των βουλευτών και οι αλλαγές στη δυναμική του πολιτικού τοπίου.

    Μετάλλαξη της ΝΔ και Πολιτική Εξαπάτηση: Αυτή η άποψη προβάλλει ένα πολιτικό πλαίσιο που μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά ανάλογα με την πολιτική θεώρηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ και την αντίληψη των ψηφοφόρων της.

    Πρόβλεψη για Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές: Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να είναι αβέβαιες λόγω της δυναμικής του εκλογικού σώματος και των πολλών παραγόντων που επηρεάζουν τις εκλογές.

    Ανάγκη νέου Κεντροδεξιού Κόμματος: Η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος είναι μια πρόταση που προκαλεί συζητήσεις και ερμηνείες για τις πολιτικές ανάγκες του συστήματος και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

  6. «Κάποιος θα πρέπει να φανερώνεται εφόσον έχει πρωτίστως πετύχει τον σκοπό του Τότε θα πρέπει να δείχνει τον πραγματικό εαυτό του» και η ΝΔ δεν είναι εξαίρεση του κανόνα Κατά τις εκλογές του 19 πολλοί είχαν τεράστιες επιφυλάξεις όσον αφορά την νδ και τον ρόλο του Κυριάκου Ωστόσο θεώρησαν ότι είχαν κάνει καλά να την ψηφίσουν, προκειμένου να διώξουν τον σύριζα…Αυτό διότι οι μνήμες των πολλών της διακυβέρνησης του Τσίπρα είναι οδυνηρές ακόμη και σήμερα Επίσης επί σύριζα υπήρχε η πεποίθηση, η οποία μοχλευόταν από φιλικά μέσα προσκείμενα στη νδ ότι θα μας έδιωχναν απο την Ευρώπη ,θα μας παρέδιδαν στους τούρκους, θα χάναμε τα αυγά και τα πασχάλια Εξυπακούεται δε ότι και η διακυβέρνηση σύριζα, δεν βοηθούσε στην κατάσταση …αντιθέτως διευκόλυνε χωρίς να το καταλαβαίνει ,την ανάδειξη του Μητσοτάκη επιβεβαιώνοντας εναν άλλο κανόνα «Κάνοντας ανοησίες εργάζεσαι για κάποιον άλλον»
    Όμως από το 19 εως και τις εκλογές του 23 πέρασαν 3 χρόνια Να βάλουμε την κατά τους τότε πολλούς απεχθή ανάμνηση του Σύριζα, βάζουμε και τον φόβο επιστροφή τους συν και την too good to be true εικόνα του Μητσοτάκη κερδήθηκαν οι πρόσφατες εκλογές Και ύστερα έπεσαν οι μάσκες. Επιβεβαιώνοντας πανυγηρικά την φράση «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξια» Και αυτήν την φορά είναι όλα αποτυπωμένα στην μνήμη πρωτίστως των ανθρώπων που πίστευσαν ..Οντως αυτή η φράση επιβεβαιώνεται αποδεικτικα και αποτυπώνεται βαθειά πολύ βαθύτερα στις μνήμες των νεώτερων ή όσον έχουν ήδη επιβιώσει μεχρι τώρα
    Το γέλιο ειναι οτι τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται θα στηριχθούν με την βοήθεια του σύριζα Αν θα υπάρχει σύριζα Τουλάχιστον οι συριζαίοι ήταν ειλικρινείς σε αυτά που πιστευαν Ηδη ο Κασσελάκης κατα την νύχτα που ψηφίσθη το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διακύρηττε έξω απο στέκι μπαρ οτι εκείνος ειναι πραγματικός ηγέτης οτι αυτός βοήθησε να περάσει το νομοσχέδιο Και αυτό αληθευεται εκ των γεγονότων, διότι χωρίς εκείνον προπαντώς εκείνον (και δευτερευόντως χωρίς την Ζωή και την νέα αριστερα βάλε και το πασοκ ) δεν θα περνουσε το νομοσχέδιο Συνεπως είχαν τα φανερά μπέσα και το στήριξαν φανερά και οχι οι δειλοί του κυβερνωντος κόμματος που προτίμησαν την αποχή
    Εφεξής δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τον σύριζα πασοκ νεα αριστερα κλπ και ούτε θα επρεπε διότι τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν αυτές τις πεποιθήσεις και δη τα πιστεύουν Το θέμα είναι οτι η νδ προτήμησε να πέσει να στηριχθεί να ζητιανέψει εκει που εφτυνε εκει που χλευασε προκειμένου να προστατευθεί η δεδηλωμένη και οι βουλευτάδες την θέση τουσ για ενα νομοσχέδιο Το οποίο η ίδια η νδ έφερε στην βουλή Θυμάστε πως ο μιτσοτακης της πρώτης θητείας αντιμετώπιζε τους συναδέλφους του των αντίπαλων κομμάτων; Τι εμμετικό
    Και το ίδιο θα κάνει η νδ και για τα άλλα νομοσχέδια Μόνο που εκείνα Θα αφορούν εδαφικές και υδάτινες επικράτειες και ιστορία Και τοτε όλη εκείνη η αίθουσα θα κριθεί Η αίθουσα 2023 θα δώσει λογαριασμό στη Ιστορία Και εκεί δεν θα υπάρχουν αποχές Η αποχή θα ισούται με καταφαση Συνεπώς οσοι απείχαν σε αυτό το κρας τεστ δοκιμών που ήταν το νομοσχέδιο Δεν θα μπορέσουν να κρυφθούν Εκεί θα πείς το ναί εκεί και το όχι …… Αυτό ισχύει πρωτίστως για την νδ όχι για τους άλλους Οι άλλοι είναι άλλοι …….Που και εκείνοι θα κριθούν αν ψηφίσουν ή παρόν τότε θα περάσουν τον δρόμο χωρίς πολιτική επιστροφή Διότι θα είναι καταστροφικο για εκείνους Αλλά ξέρουν οι άλλοι των άλλων κομμάτων
    Τώρα για να κάνει η νεα δημοκρατια αντιπολίτευση στον Κασσελάκη που τήριξε την νδ με τους βουλευτές του Που δεν πήραν αποχή στο σύνολό τους παρα ενας δυο κα Χάρη στον κασσελάκη και στον Σύριζα η νδ ειναι κυβέρνηση Χάρη στην νεα αριστερά η νδ είνα κυβέρνηση Χάρη στο πασοκ του ανδρουλάκη ειναι ακόμη κυβέρνηση Η ΝΔ κυβέρνηση το πασόκ στην εξουσία Και κάθονται τα άμοιρα άλογα οντα μέλη της παράταξης Που βλέπουν τα ειρωνευτικά γέλωτα του εκάστοτε Σκέρτσου( και καλά κάνει ο τελευταίος που τους χλευάζει ) Η νδ χρωσταει την επιβιωσή της στην εξουσία στους άλλους . Αυτή ειναι η πραγματικότητα που εφεξής δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε στο μέλλον Οταν θα βλέπετε νδ θα ξέρετε οτι οι πραγματικοί πυλώνες που την στηρίζουν ακόμη στην ζωή ειναι άλλοι (Οτι έχει το χρωστά στους άλλους τους γραφικούς τους γιδοβοσκούς τους φευγάτους τους τυχαίους τους περαστικούς κατά τα μυαλά της νδ )Ο Σύριζα δια του κασσελάκη η νεα αριστερα το πασοκ του ανδρουλακη και η ζωή …Και δευτερευόντως τα χαζά και αβουλα όντα για απλά μέλη της συγκεκριμένης παράταξης Και ακόμη τα χειρότερα δεν έχουν έρθει …..
    Αυτό είναι η δικαια νέμεσης Δικαιωθηκε πρώτον ο Τσίπρας και το Σύριζα Πήρε το αίμα του πίσω δια του κασσελάκη και του ταιλερ Επίσης το Πασόκ πήρε την δικαίωση του στο να διαφεντευει τον πρωθυπουργό της αιώνιας και αντίπαλης παράταξής Μέσω των παρασκηνίων και των σημητικών που συμβουλεύουν τον κυριακο διαφεντευοντας παραλληλα ως λοιπο υπουργικό συμβούλιο μια ολόκληρη παράταξη Τέτοια άλωση και ευτελισμό δεν βιώσε κανείς παραταξιακός μηχανισμός μέχρι τώρα
    Εδειξε οτι η νδ δεν έχει θέση στο πολιτικό στερεωμα Ούτε στην ιστορία ούτε και στις καρδιές των ανθρώπων Επίσης επι των ημερών της η χώρα ευτελίστηκε και εσωτερικά και εξωτερικά και παντού
    Μόνο που αν υπάρχουν ικανά στελέχη εκείνα θα πρέπει να λυπομαστε περισσότερο Με το στίγμα και με εκείνα που έρχονται όχι δουλεια΄δε θα βρούν Δεν θα μπορούν να σταθούν απο την κατακραυγή ολόκληρης της κοινωνίας Εκείνοι οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση αυτου του ειδους θα καταστραφούν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ακόμα και το «ποντίκι» μπορεί να βρυχάται προς την Αθήνα

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του VMRO, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων. Το μότο του...

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών (για να μην ξεχνιόμαστε)

Είτε είχε γνώση ο Κ. Μητσοτάκης μέσω του Γ. Γεραπετρίτη για τη «νομική επεξεργασία» των κειμένων της Συμφωνίας των...

Μειοδοσία και υποτέλεια… διά της διαφωνίας

Όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφισβήτητα οδυνηρά για την πατρίδα μας. Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία, αλλά...