Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος; Η κοινωνία!

Του Πάνου Σώκου

Αν υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί τη σημερινή εκδήλωση «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», αυτή είναι μια και μοναδική, και είναι η εξής: Η ίδια η κοινωνία, ο λαός, οι πολίτες, ο κόσμος… όπως θέλετε πέστε το! Οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, οι φοιτητές που αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι καταναλωτές -όλοι μας, δηλαδή-, που πλήττονται από την ακρίβεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αντέδρασαν στην οριζόντια φορολόγησή τους, που τους είχε αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

Είναι αυτό το κύμα της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» που -όπως έχουμε σημειώσει ξανά- εκδηλώνεται αργά, αλλά σταθερά, και έρχεται να καλύψει και να ξεπεράσει την ανύπαρκτη «πολιτική αντιπολίτευση» των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είτε αυτά κινούνται στο Κέντρο και αριστερά, είτε κινούνται προς τα δεξιά της Ν.Δ.

Ούτως η άλλως, είναι μια πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση με μικρομεσαία κόμματα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, παρά αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ούτως ή άλλως, βγήκε κυρίαρχος από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και χωρίς αντίπαλο που να μπορεί να τον απειλήσει.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Η κοινωνία που του έδωσε το 41% ήδη έχει αρχίσει και αντιδρά. Το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Ν.Δ., εν όψει των ευρωεκλογών, έχει μεγάλες απώλειες, σε ορισμένες πέφτει και κάτω από το 30% – έχει φτάσει και στο 27,2%, χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες από τον Ιούνιο. Η Ν.Δ., αν και δεν έχει αντίπαλο, βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να πέφτουν, βλέπει την κοινωνία να κρατά αποστάσεις για πρώτη φορά στα σχεδόν πέντε χρόνια που κυβερνά. Ένα χαμηλό ποσοστό της στις ευρωεκλογές μπορεί να μην αμφισβητήσει την ηγεμονική της θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, αφού οι αντίπαλοί της κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία δεν μένει αδρανής για πάντα και δεν δίνει λευκές επιταγές, αλλά δεν καταφεύγει και στις εύκολες λύσεις, πριμοδοτώντας άλλα κόμματα που δεν έχουν σε αυτή τη φάση τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν.

Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από τις διαρροές της Ν.Δ. δεν ωφελούνται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, που κινούνται στο φάσμα του 10% με 12% και προσπαθεί το ένα «να φάει τις σάρκες του άλλου» και ποιος θα είναι δεύτερος στις ευρωεκλογές, χωρίς να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο τα ποσοστά τους να είναι πάρα πάρα πολύ χαμηλά! Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να χάσει και τη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο, αλλά δεν φαίνεται να έχει δυναμική που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ.

Όμως, ούτε και τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς, τα οποία απορροφούν ένα μικρό μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τής Ν.Δ., θα μπορέσουν να την απειλήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί δεν είναι σε θέση να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο και ενιαίο μέγεθος. Κι αυτά τα κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο «θα φάει τις σάρκες του άλλου», όπως έγινε και πριν από μερικές μέρες, οπότε κονταροχτυπήθηκαν στη Βουλή για το ποιο κόμμα θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ η πολιτική τους παρέμβασή για τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων είναι ισχνή, αναιμική και περνά απαρατήρητη.

Ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Με αυτή την ανύπαρκτη «κομματική και πολιτική αντιπολίτευση» είναι ηλίου φαεινότερον γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει… πάρτι περνώντας με κοινοβουλευτική άνεση όποιο νομοσχέδιο θέλει, ακόμα κι αν αυτό είναι αντισυνταγματικό, όπως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Μόνο η αντίδραση της κοινωνίας μπορεί να δώσει τη λύση, αναγκάζοντάς τα κόμματα που άσκησαν εξουσία στο παρελθόν να αναδείξουν νέες υγιείς δυνάμεις και να αναζητήσουν διεξόδους έξω από τα στενά κομματικά όριά τους, με συντονισμό και ενιαία δράση. Εξάλλου, πάντα με αυτό τον τρόπο οι παντοδύναμοι γίνονταν αδύναμοι και η αντιπολίτευση έβρισκε βηματισμό και διατύπωνε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

  1. Κοινωνική αντιπολίτευση αντίδραση της κοινωνίας Και η κοινωνία που είναι απέναντι και απο εκείνη θα τα βρούν Κοντολογής να περιμένουμε απο ενα κουκουρούκου και λοιπά κουραφέξαλα κοινωνικό σύνολο να αντιδράσει και να βρεθεί απέναντι απο τον Κυριάκο Ομως….. Δεν αντέδρασαν και τότε ούτε και θα αντιδράσουν τώρα Η κοινωνία τότε προτίμησε να πάει για καφέ παραλία και ταβέρνα Θα το δείτε Ούτε θα αντιδράσει Μόνο ψήγματα όπως οι συνειδητοποιημένοι οι απελπισμένοι και οι οργισμένοι Αλλά και οι ψύχραιμοι και ψαγμένοι
    Τώρα αν επανεκλεγούν οι ίδιοι και οι ίδιοι ……….

  2. Δυστυχώς, τα πρόβατα για να πέσουν στο γκρεμό χρειάζεται να ακολουθήσουν το κριάρι. Τέτοιο ζώο δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση, ούτε ως εκκολαπτόμενο. Οπότε, αφήσαμε την Ελλάδα έρμαιο στους σκιτζήδες του κ. Μητσοτάκη, αυτούς που ο ίδιος ονομάζει άριστους ( με απούσα την αριστεία).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψή...

Αχίλλειος πτέρνα και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κι ενώ τη σκυτάλη από την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που μίλησε για «Μακεδονία» πήρε χθες ο μέλλων πρωθυπουργός των Σκοπίων...

Ακόμα και το «ποντίκι» μπορεί να βρυχάται προς την Αθήνα

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του VMRO, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων. Το μότο του...

Όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών (για να μην ξεχνιόμαστε)

Είτε είχε γνώση ο Κ. Μητσοτάκης μέσω του Γ. Γεραπετρίτη για τη «νομική επεξεργασία» των κειμένων της Συμφωνίας των...