Η αναγκαστική μέχρις εσχάτων αντίσταση του Ισραήλ και η εκ νέου μετατροπή της Ελλάδας σε προσφυγικό hot-spot

Του Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Επειδή στη Μέση Ανατολή οι αντιθέσεις μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών είναι αγεφύρωτες, είναι δεδομένο ότι ο πόλεμος μέχρις εσχάτων κάποια στιγμή θα συμβεί. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι καθοριστικά για την ύπαρξη ή την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ, επειδή είναι πολύ πιθανόν εντός αυτού του χρονικού ορίζοντος το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Δοθέντος ότι η γεωγραφική έκταση του Ισραήλ είναι ίση με της Πελοποννήσου και ότι σε αυτήν ζουν 9.000.000 ισραηλινοί, ένα και μοναδικό πυρηνικό πλήγμα από το Ιράν θα εξαφάνιζε το Ισραήλ από τον χάρτη. Επίσης, η δημογραφία του Ισραήλ δεν το ευνοεί.

Σε πέντε χρόνια ο πληθυσμός του Ιράν, της Αιγύπτου και της Τουρκίας θα είναι 92, 125 και 90 εκατομμύρια αντίστοιχα. Εσωτερικά, το κράτος του Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει τη δημογραφική έκρηξη των ορθόδοξων Εβραίων (haradin), οι οποίοι σε πέντε χρόνια θα αποτελούν το 35% του εβραϊκού πληθυσμού, καθώς και των Παλαιστινίων, ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται εκθετικά. Οι haradin δεν στρατεύονται, δεν εργάζονται και, το χειρότερο, τοποθετούνται ιδεολογικά κατά του κράτους του Ισραήλ.

Στο πρόσφατο λουτρό αίματος των τρομοκρατών της Χαμάς οι haradin διαδήλωναν κατά του ισραηλινού κράτους κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες. Επίσης, το καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο αναμένεται να καταρρεύσει, επειδή, αφενός, ο πληθυσμός της χώρας στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και, αφετέρου, επειδή η χώρα δεν μπορεί να σιτίσει τον αυξανόμενο πληθυσμό της ούτε να τον εφοδιάσει με την απαιτούμενη ενέργεια. Αλλη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι, εκτός του ότι ο ισλαμισμός στην Τουρκία έχει εδραιωθεί, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ακυρώσει τον σχεδιαζόμενο από τις ΗΠΑ εμπορικό δρόμο Ινδίας – Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ (India – Middle East – Europe Economic Corridor – IMEC) προβάλλοντας τον δικό του που θα καταλήγει στην Τουρκία μέσω Ιράκ ή Ιράν (DRY CANAL).

Επειδή ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε οικονομικά λόγω της διάνοιξης της Διώρυγας του Σουέζ που παρέκαμπτε την Τουρκία προς την Ινδία, δεν σκοπεύει να αγνοήσει τα πρόσφατα γεωπολιτικά δεδομένα. Τα τελευταία 20 χρόνια ο Ερντογάν έχει επενδύσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη οδικών δικτύων και σιδηροδρόμων. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανόν η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς να οργανώθηκε από την Τουρκία επειδή ο IMEC θα τοποθετήσει την Τουρκία πάλι εκτός Ιστορίας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό γεωπολιτικό περιβάλλον, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή επιβίωσης από το να διεξαγάγει αρχικά διμέτωπο αγώνα σε Βορρά και Νότο και αμέσως μετά να χτυπήσει το Ιράν με πυρηνικά όπλα, καταστρέφοντας τις υποδομές εμπλουτισμού ουρανίου, πριν το Ιράν προλάβει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (2030 National Security Report). Το Ισραήλ πλήρωσε ακριβά την απόκτηση πυραυλικής τεχνολογίας από τη Χαμάς και συνεπώς η μη επανάληψη του ίδιου λάθους συνεπάγεται τη διεξαγωγή ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά την Ελλάδα, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα βρίσκουν τη χώρα μας απροετοίμαστη και ανίσχυρη γεωπολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, πολιτικά και ιδεολογικά. Ο συστημικός κίνδυνος που προκύπτει για την Ελλάδα σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου είναι η μετατροπή της, ακόμα μια φορά, σε προσφυγικό hot-spot λόγω του αναμενόμενου τσουνάμι των μουσουλμάνων προσφύγων. Επειδή ένα συνέδριο «ειρήνης» δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στον πόλεμο, δηλαδή του Ισραήλ, του Ιράν και των ΗΠΑ, στο πρόσφατο συνέδριο του Καΐρου συζητήθηκε κυρίως η αντιμετώπιση ενός προσφυγικού κατακλυσμού.

Δοθέντος ότι η χώρα μας έχει αποδεχτεί ιδεολογικά και πολιτικά τη μετατροπή της σε πολυπολιτισμική (ισλαμική) κοινωνία, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το πολιτικό σύστημα να δεχτούν την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων προσφύγων στην Ελλάδα, εκτονώνοντας την προσφυγική πίεση από την Ευρώπη, πρακτική που εφαρμόζουν μέχρι σήμερα.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan και Trump

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...