Προεκλογική φιέστα Μητσοτάκη – Θα κόψει την κορδέλα σε έργο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεπουλήσει την ΕΑΒ

Στο παρά 1′ πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να ξεπουλήσει και τα τελευταία «ασημικά». Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Τη μοναδική αμυντική εταιρεία με έργο και προοπτικές να αναπτυχθεί ως βασική ελληνική αμυντική βιομηχανία, εφόσον στηριζόταν από την κυβέρνηση. Κάτι που δεν έγινε. Αντίθετα απαξιώθηκε.

Σε μια ακόμη προεκλογική φιέστα προβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χτεσινή «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου… προεκλογικής παροχολογίας. Έτσι, τώρα θα κόψει την κορδέλα σε έργο του… ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην ΕΑΒ όπου πανηγυρικά θα παρουσιάσει τα εκσυγχρονισμένα F-16 στην εκδοχή Viper. Έργο που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ.

Στην «αποικία “η ωραία Ελλάς”» την εκδήλωση στην έδρα της ΕΑΒ στην Τανάγρα διοργανώνει πρωτίστως η Lockheed Martin, η οποία απέστειλε και τις σχετικές προσκλήσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η αμερικανική εταιρεία, στην οποία πιθανότατα θα περάσει η ΕΑΒ, πραγματοποιεί την εκδήλωση κατόπιν συνεννοήσεως με το μέγαρο Μαξίμου, σε καθαρά προεκλογική ατμόσφαιρα. Εκεί, σύμφωνα με έντονη φημολογία, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ξεπούλημα της ΕΑΒ στους Αμερικανούς. Άραγε, το μέγαρο Μαξίμου, προεκλογικά, πρόκειται να κατακυρώσει και τη δουλειά των «κορβετών» στους Αμερικανούς;

Και ενώ άπαντες αναμένουν σήμερα την ανακοίνωση του Κ.Μητσοτάκη για το «μέλλον» της ΕΑΒ και τους πανηγυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη ότι επιτέλους κατάφερε να πουλήσει την εταιρεία, ο πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες ουσιαστικά θα κόψει την κορδέλα σε ένα έργο που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ και προώθησε ο τότε αρχηγός ΓΕΑ και μετέπειτα αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Χριστοδούλου. Άραγε εκλήθη ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στην εκδήλωση, ή θα γίνει όπως και σε άλλες φιέστες που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για τα F-16 Viper όπου ούτε καν τον είχαν ειδοποιήσει;

Μεταξύ των άλλων που προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα, λοιπόν, στην Τανάγρα, είναι: «Ομιλία του προέδρου του ΔΣ της ΕΑΒ. Ομιλία του περιφερειακού αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronautics Regional Global Pursuits. Ομιλία του υπουργού Άμυνας. Ομιλία του εκτελεστικού αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της LM Aeronautics. Κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας (10 -12’). Ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις και στο αναβαθμισμένο αεροσκάφος. Αναμνηστική φωτογράφιση. Δεξίωση και προετοιμασία απογείωσης του αεροσκάφους. Προετοιμασία, τροχοδρόμηση και απογείωση αεροσκάφους».

Η πρόσκληση, βέβαια, που είχε στείλει η Lockheed Martin στα ΜΜΕ ήταν γενικόλογη. Αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «με την ευκαιρία των εγκαινίων των προγραμμάτων ασφάλειας προμήθειας και πληροφοριών (SSI) στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η Lockheed Martin Aeronautics και η ΕΑΒ σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ». Η αμερικανική εταιρεία, δε, πληροφορούσε τα ΜΜΕ ότι «την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης».

Χτες, όμως, μια ημέρα πριν την εκδήλωση έσκασε η – δήθεν- «βόμβα». Δήθεν, διότι εδώ και καιρό συζητείτο και υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία σχεδιαζόταν το πέρασμα της ΕΑΒ στα χέρια της Lockheed Martin, η οποία θα αναλάβει πιθανότατα και το μάνατζμεντ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε «πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ σε ποσοστό έως 49%. Με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».

Εάν πράγματι η κυβέρνηση τα’ χει βρει, ως φημολογείται, εδώ και καιρό με τη Lockheed Martin, τότε προς τι η «πρόσκληση ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ»; Μάλλον η χώρα και πάλι κινδυνεύει να γίνει ρεζίλι με τέτοιους «πέτσινους» διαγωνισμούς.

Όπως και να’ χει, όμως, μένει να φανεί εάν θα προλάβει μέχρι τις εκλογές (Απρίλιο, Μάιο) η κυβέρνηση να έχει βάλει τις υπογραφές, με τις οποίες θα δεσμεύει την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες τόσο με την πώληση της ΕΑΒ, όσο και με την πρόσδεση της χώρας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, τα οποία επίσης κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Εάν δεν υπάρξουν απτές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, τότε με τη σημερινή εκδήλωση στην Τανάγρα ο Κ.Μητσοτάκης κάνει απλά μια προεκλογική φιέστα, εκμεταλλευόμενος μάλιστα έργο που είχε κλείσει και άρχισε να «τρέχει» προηγούμενη κυβέρνηση.

Εκτός των άλλων, η ενδεχόμενη σύνδεση της αγοράς από την Ελλάδα F-35 (τουλάχιστον 4 δισ.) με την απόκτηση της ΕΑΒ από την Lockheed Martin, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, δεδομένου ότι είναι άγνωστο τι κατασκευαστικό έργο θα γίνεται στην ΕΑΒ, εφόσον η εταιρεία περάσει στα χέρια των Αμερικανών και εφόσον αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35.

Κατά πληροφορίες, εξελίξεις για τα F-35 αναμένονται τους επόμενους μήνες, περίπου την περίοδο των εκλογών, οπότε πιθανώς θα προσδεθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα, πάντως, το οποίο παρουσιάζει πολλές «γκρίζες ζώνες», τεχνικά και οικονομικά προβλήματα. Εφόσον πέσουν υπογραφές, τα πρώτα F-35 αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας, οπότε εκτιμάται ότι τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους θα έχουν βελτιωθεί.

Κρίσιμο ερώτημα, τέλος, παραμένει εάν η Τουρκία θα αποκλειστεί οριστικά από το πρόγραμμα, ή τελικώς μαζί με την Ελλάδα ή μετά θα αποκτήσει και αυτή F-35. Προς το παρόν εκτιμάται ότι η αμερικανική πρόθεση για να πουληθούν F-35 στην Ελλάδα δεν αποτελεί παρά μια ισχυρή πίεση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία προκειμένου να αλλάξει ρότα και να ευθυγραμμιστεί με τη «γραμμή» των ΗΠΑ στα μείζονα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα. Ίδωμεν!

  1. Τα ασημικά της χώρας είναι η ΕΑΒ που προσπαθεί πάνω από 10ετία να συντηρήσει τα μεταγωγικά της ΠΑ και δεν τα καταφέρνει με αποτέλεσμα να χρειαστούν να έρθουν οι Νεοζηλανδοί! για να μεταφέρουν τα κατασχεμένα ουκρανικά καλάσνικοφ πίσω στους Ουκρανούς όταν έγινε η εισβολή?
    H EAB που δεν μπορεί να παραδώσει τα αναβαθμισμένα P-3, το άλλο αμυντικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε στο χάσιμο μισού δις Ευρώ? Η ΕΑΒ που δεν μπορεί να δημοσιεύσει ισολογισμό?

    Οπως όλες οι κρατικές “στρατηγικές” αμυντικές “βιομηχανίες” φτιάχτηκαν για εξαγορά ψήφων.
    Και υπονόμευσαν την άμυνα της χώρας λειτουργώντας de facto πεμπτοφαλαγγίτικα.
    Τεράστια κεφάλαια έχασαν οι ΕΔ και η χώρα με πενιχρά αποτελέσματα

    Ετσι ενώ φτιάχτηκαν την ίδια περίοδο με τις Τουρκικές έχουμε:
    Φασον κατασκευή εξαρτημάτων F-16 για την ΕΑΒ, κατασκευή ολόκληρου του F-16 από την Τουρκική αντίστοιχη συν παραγωγή δικών της σχεδίων UCAV
    Στα ναυπηγεία πάνω από 10ετία καθυστέρηση και μισή φορά πάνω σε κόστος κατασκευή πυραυλάκατων στην Ελλάδα, ναυπήγηση με δικά τους σχέδια κορβετών, φρεγατών και ετοιμάζονται για αντιτορπιλικά, μικρού αεροπλανοφόρου! και με πολλές εξαγωγές στα Τουρκικά.
    Αδυναμία να καλύψουν κατασκευή μερικών δεκάδων φορτηγών σε γερμανικά σχέδια για την Κύπρο από την Ελληνική “αμυντική βιομηχανία” και λουκέτο στη συνέχεια, δικά τους τανκς, τεθωρακισμένα, όλο το τροχαίο υλικό και με μεγάλες εξαγωγές για την Τουρκία.
    Κατασκευή G-3 στην Ελλάδα, όλη τη γκάμα οπλισμού ενός στρατού σε δικά τους σχέδια για την Τουρκία πάλι με σημαντικές εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 4 δις $ πέρσι.

    Κατά τα άλλα τα ασημικά της Ελλάδας!! Αν είναι έτσι τα ασημικά τα σκουπίδια πως είναι?
    Που κι αυτά έχουν μεγαλύτερη αξία από τα “ασημικά” μας.

    Σωστό αυτό που λέει το άρθρο για την αναβάθμιση των F-16. Είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι το μολις δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που αποφάσισε σε 5 χρόνια!! η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα μετά την εγκληματική απόφαση των ΚΚ Β (2005+), ΓΑΠ και Σαμαρά να μην κάνουν τίποτα για την άμυνα της χώρας. Αυτό είχε καλύτερη τύχη από τα P-3.
    Εγινε μεν ανορθόδοξα μια και αποφασίστηκε να αναβαθμιστούν τα νεώτερα F-16 και όχι τα παλαιότερα με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να πάρουμε τα απάρτια από τα νεώτερα για να τα βάλουμε….στα παλαιότερα!
    Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή! Και με μεγαλύτερο συνολικό κόστος.
    Αλλά μαζί με τα Rafale, τα εκσυγχρονισμένα F-16 κρατάνε ισορροπία στον αέρα και μέχρι να αντιδράσει η Τουρκία οι προσθηκες θα φέρουν μια υπεροχή αντιμετωπίζοντας για κάποιο διάστημα τα προβλήματα που δημιούργησε ο μονομερής αφοπλισμός της χώρας την περίοδο 2005 έως ΚΑΙ 2020.
    Ετσι το “δώρο” – εκσυγχρονισμός F-16- στον Trump που έκανε ο Τσίπρας για να συναντηθεί μαζί του αλλά και οι αμερικανικές βάσεις σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη που έδωσε βοήθησαν μαζί με την απόφαση επανεξοπλισμού της χώρας από το 2021 να αποφύγουμε για την ώρα τα χειρότερα.

    Τον υβριδικό αρχικά και την απόφασή για προετοιμασία για θερμό πόλεμο δηλαδή από τη μεριά της Τουρκίας. Ενώ στο ναυτικό και στο στρατό ξηράς έχει χαθεί κάθε μορφή ισορροπίας και μένει μόνο το μόνιμο προσωπικό αυτών των κλάδων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

  2. Δεν φταίει αυτός, οι Έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν το δικαίωμα. Αναμενόμενα άρα τα έργα στις ημέρες του, άλλωστε τον είχαμε γνωρίσει σαν υπουργό, έπρεπε να είχαμε έστω και του ραδικιού τη μνήμη για να μην τον εκλέξουμε. Η Ελλάδα βίωσε τη χειρότερη περίοδο της σαν κρατική οντότητα, φτωχύναμε, λοιδορηθήκαμε, χάσαμε τις ελευθερίες μας και τελικά, στη μονάδα πληθυσμού πέθαναν οι περισσότεροι συμπολίτες μας, από τον covid και από υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Δυστυχώς, μας ξεπέρασαν σε δείκτες ευημερίας και ελευθερίας των πολιτών οι βαλκανικές και πολλές χώρες της Αφρικής.

  3. Εύκολο το ξεπούλημα, το δύσκολο είναι η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη.

  4. Θλιβερός, αποτυχημένος και ψεύτης ο ηγέτης που ψηφίσαμε για να σώσει τη χώρα, αυτός όμως τη βύθισε σε ζόφο και μετέτρεψε ελεύθερους ανθρώπους σε υπόχρεους αδειών εξόδου. Χάθηκε η ελευθερία, χάθηκαν η ατομική και κοινωνική ευημερία, βασιλεύει όμως η σταλινικού τύπου προπαγάνδα και η οπισθοδρόμηση. Δεν τον φοβόμαστε, δεν περιμένουμε τίποτα από αυτόν, θα παραμείνουμε ελεύθεροι και δημιουργικοί σε πείσμα της προπαγάνδας, οι αγκυλώσεις του δεν μας αφορούν, αλλάζουμε σελίδα.

  5. Έχετε δίκαιο ρε σύντροφοι, πως θα ξεχάσουμε τις λαμπρές ημέρες του Συριζα:
    Κλείσιμο τραπεζών και διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
    Ουρά στα ΑΤΜ για 60 ευρώ (έτσι πέφτουν οι τιμες).
    Κόψιμο του ΕΚΑΣ
    Φορολογικό ξεσκισμα των εντόμων Ελλήνων.
    Αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα είδη και υπηρεσίες.
    Σφαγιασμος συντάξεων από τον χσσαπη Κατρούγκσλο.
    Άνοιγμα συνόρων και πλυμυριδα παράνομων μεταναστών σε κάθε γωνιά της χώρας.
    Καπέλο 80 δις στους Έλληνες πολίτες για τις μαγκιές του Βαρουφακη.
    Αναγνώριση Σλάβων των Σκοπίων ως Μακεδόνων, και μάλιστα με Μακεδονική γλώσσα. Δηλαδή αυτοί ομιλούν τη γλώσσα του Μ.Αλεξανδρου!!
    Είναι να μην αναπολούμε τις ενδοξες ημέρες του Συριζα?

  6. @ George N

    Ο Σύριζα είχε να αντιμετωπίσει άμεσα άλλα προβλήματα, και πολύ και καλό ό,τι έκανε και πόσο στα πόδια της κράτησε την άμυνα της χώρας.
    Οι ΚΚΒ’, ΓΑΠ και “Πατριωτικές Δυνάμεις” είναι προφανώς υπόλογοι για την αδράνεια, και είναι υπόλογοι και για την κρίση χρέους και την γεωπολιτική συρρίκνωση που έφεραν τα δύο κόμματά τους.
    Το γεγονός ότι η ΕΑΒ είναι για πέταμα δε σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίησή της δεν την καθιστά εξάρτημα της Αμερικανικής γεωπολιτικής στα πλαίσια της γενικότερης ανευ όρων υπογωγής της χώρας στην στρατηγική των ΗΠΑ από Κυριάκο.

  7. Ούτε συνδικαλιστές των εργαζομένων στην ΕΑΒ δε θα τα λέγανε αυτά
    Στο κλαψουρισμα πρώτοι, στα ψευτοπατριωτικα πρώτοι, όταν είναι να γίνει κάτι επί της ουσίας, τότε θυμόμαστε τα ασημικά.
    ΥΓ: Αν δε μπει τωρα ,τώρα όμως , στρατηγικός επενδυτής στην ΕΑΒ, η επόμενη κυβέρνηση (ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ) θα την ιδιωτικοποιησει με πολύ χειρότερους όρους, εκτός αν την κλείσει εντελώς

  8. Ο Μητσοτάκης, ο εν αναμονεί Σαμαράς, και το αντισύριζα μέτωπο (από τον Ντογιάκο στην Διαμαντοπούλου και από τον ΣΚΑΙ στην Lifo) παίζουν τα ρέστα τους αυτές τις μέρες:

    – Μπουρδολογίες Κούλη για την οικονομία.

    – Σταθερή ενημέρωση για δίκη για Μάτι, ώστε να τονώνεται η αντισύριζα γραμμή.

    – Επανεκίννηση δικαστηρίου για Παππά, ώστε να παίζει το χαρτί “ήταν κι αυτοί διεφθαρμένοι”.

    – Απανωτές δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την άνετη πρωτιά της ΝΔ.

    – Λεπτομερής εκπόνηση σχεδίου εκλογών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία.
    επωφελής συγκυρία και ώστε να αποφευχθεί η ψήφος των νέων (που θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ).

    – Έμμεση πίεση (Διαμαντοπούλου) στους κεντρώους που τολμούν να μιλήσουν.

    – Πλήρης συγκάλυψη της σοβαρότατης συνάντησης προέδρου ανεξάρτητης αρχής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της επίσημης επιβεβαίωσης των συστηματικών παρακολουθήσεων δεκάδων προσώπων από τον Μητσοτάκη.

    Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης αυτήν την στιγμή θα είχε γίνει πολιτικός σεισμός και ο ΠΘ θα φυγαδευόταν μην τολμώντας να αντικρύσει τους βουλευτές του, πριν σύντομα αναγκαστεί σε παραίτηση και οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο.

    Όμως εδώ Δεν Μένουμε (στην) Ευρώπη.
    Φρόντισε η αλητεία των Μητσοτάκη-Σαμαρά να μας μετατρέψει σε Βόρεια Κορέα.

    (Αυτά είναι καλό να τα βλέπουν όσοι πριν από μερικά χρόνια κόπτονταν για την Ευρωπαϊκή θέση της χώρας και μαίνονταν για τους κόκκινους “κατσαπλιάδες”. Σήμερα οι “κατσπλιάδες” είναι οι μόνοι που προασπίζουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς απέναντι στο ανεξέλεγκτο πλιάτσικο της γαλάζιας συμμορίας.)

  9. @ Πέτρος Μαργαρίτης

    Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που έδινε ψίχουλα για εξοπλισμούς ακολουθώντας το παράδειγμα των ΚΚ Β, ΓΑΠ, Σαμαρά για μονομερή αφοπλισμό της χώρας. Και έτσι έφερε τον πόλεμο στο κατώφλι μας. Με μεγάλο κίνδυνο για ακρωτηριασμό της χώρας.
    Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί θα έπρεπε να πάνε σε ειδικό δικαστήριο μια και έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια. Ο δε Τσίπρας δυο φορές (και με το δημοψήφισμα)

    Την ίδια πολιτική με τον Κυριάκο εφάρμοσαν ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας αναφορικά με τα Ελληνοαμερικανικά.
    Ο δε Τσίπρας με τον Καμμένο ήταν οι πιο ένθερμοι.
    Βλέπε τον αντιπρόεδρο της πρώτης φοράς αριστερά κυβέρνησης:

    https://youtu.be/fMLms-TdMug
    https://youtu.be/q_8LG9MX30c
    https://youtu.be/Yvcp_A8MlII
    https://youtu.be/oT48s5VNKio

    Για έμφαση στην Ευρώπη αντί για τις ΗΠΑ πρέπει να πας πίσω στον Σημίτη και στον “εθνάρχη”
    Για απομάκρυνση από τη Δύση συνολικά στον ΚΚ Β’ και στον Αντρέα.

  10. No NAME
    JAN 24, 2023 AT 5:43PM

    συμφωνώ με το σχόλιο σας, όμως από την άλλη ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για όλα αυτά, συνέχισε την πολιτική Τσίπρα. Τι άλλαξε στο μεταναστευτικό; τίποτα, μάλλον εξωραΐστηκε. Στη σφαγή Κατρούγκαλου με τα ραβασάκια, όχι μόνο δεν έγινε κάτι, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους οι πολίτες που έτυχαν της σφαγής ενώ το επιτόκιο είναι το ίδιο επειδή τα δικαστήρια πήραν εντολή από ψηλά να μην αλλάξουν τίποτα, αντιθέτως να κατάσχουν τα πάντα τα ξένα φαν που έφερε το πολιτικό προσωπικό.
    Στα εθνικά με την τουρκιά να αλωνίζει στο Αιγαίο και να απειλεί, τι απαντά στις δηλώσεις τους ο αρχηγός;
    Αν πούμε για την φορολογία, την ακρίβεια και την ενέργεια, τότε παθαίνουμε κατάθλιψη με το πολιτικό προσωπικό. Διαμαρτυρίες σε Γαλλία, Γερμανία και εδώ τίποτα, σιγή ιχθύος από την αντιπολίτευση.
    Μετά διαμαρτύρονται όλοι όταν λέμε γιατί να πάμε να ψηφίσουμε και ποιός είναι άξιος αντιπρόσωπος μας;

  11. @ Νο ΝΑΜΕ
    Όλα σωστα τα λες αλλά αποφευγεις το κύριο.
    Ότι όλα αυτά τα αρνητικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αποτέλεσμα του πρώτου μνημονίου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη και δεν ψήφισε ο Σαμαρας και οι άλλοι. Του Δευτερου μνημονίου που ψήφισαν Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ και του τρίτου και μακρύτερου που ψήφισαν όλοι μαζί ΣΥΡΙΑΝΕΛ-Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το οποίο τρίτο μνημόνια εμπεριέχει όλες τις δεσμεύσεις και των τριών
    Και μετά όλοι μαζί ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση πουλάνε παπατζιλίκι.
    Τέλος αποφεύγεις και το πως φτάσαμε στην χρεοκοπία και ποιοί ευθύνονται διαχρονικά.

  12. Εγω θα ήθελα απλώς να θυμίσω πως ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά και όχι μακεδονικά καθώς η Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλέξανδρου ηταν Ελληνική και είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη.

    Αυτά τα γράφω για τον κάθε παραπλανημένο που νομίζει πως μας έκλεψαν την μακεδονική γλώσσα, η οποία, όπως έχει δεχθεί και ο Μπαμπινιώτης, ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

  13. @ Λυμπέρης
    Πολλοί έγκριτοι ιστορικοί αποφαίνονται με στοιχεία ότι ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκύθικης καταγωγής.
    Το ότι ήταν Ελληνομαθείς δεν σημαίνει ότι δεν είχαν Σκύθικη προέλευση. Το ράσο δεν κάνει τον Παπά λέει ο Λαός. Την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) όλοι οι Λαοί της επικράτειας της, πέρα από την δική τους γλώσσα, μιλούσαν και την Ελληνική ως η γλωσσα της επίσημης κρατικής επικοινωνίας και του εμπορίου.
    Κάτι σαν την Αγγλική γλώσσα σήμερα.

  14. @ Γιάννης Κατσώνης

    «Ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες εκτός από τους Σπαρτιάτες, από τους βαρβάρους που κατοικούν στην Ασία»
    https://cognoscoteam.gr/archives/10836

    Εξάλλου όπως μας πληροφορεί ο Σαραντάκος: Τι λέει εδώ ο Ισοκράτης; Ότι πιο άξιοι να καλούνται Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας παρά όσοι έχουν ελληνική καταγωγή.
    https://www.sarantakos.com/language/isocrat2.htm

    Όποτε εφόσον αδιαμφισβήτητα ο Αλέξανδρος σκεφτόταν ελληνικά πάει να πει πως ήταν Έλληνας.

    Ακόμη κι αν στέκει πως είχε σκυθικη καταγωγή, κάτι που δεν το προκύπτει από όσα έχουν πέσει στην αντίληψη μου, χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός.

    Ως προς τους Ρωμιούς ισχύουν τα ίδια, μόνο που πρώτο ρόλο έπαιξαν οι “βωμοί και οι εστίες” δηλαδή η θρησκεία και η εντοπιότητα και μετά η γλώσσα την οποία πολλοί ήρωες της επανάστασης, οι Αρβανίτες κυρίως, δεν την γνώριζαν. Όμως είχαν πίσω τους την ιστορική αντίληψη της βυζαντινής περιόδου, ως κάτι πολύ περισσότερο από την επίσημη γλώσσα μιας διαλυμένης πριν 400 χρόνια αυτοκρατορίας.

  15. @ Λυμπέρης
    Η περίπτωση του Μεγα Αλέξανδρου συγκαταλέγεται στους “χρήσιμους Εθνικούς μύθους” που ήταν και μερικοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για να στηρίζεται το νεοελληνικό αφήγημα της συνέχειας.
    Και με βάση αυτή τη λογική διακινήθηκαν κα οι “μύθοι” του κρυφού σκολειού και της ανύψωσης του λάβαρου της επανάστασης την 25η Μαρτίου του 1821 από τον Π.Π.Γερμανό.
    Όλοι οι ιστορικοί, Ελληνες και ξένοι που σέβονται την ιστορία και την ιστορική επιστήμη, αυτους τους “μύθους” τους τεκμηριώνουν και τους αναφέρουν χωρίς να αποδέχονται την “ψευτοποιοία τους” όπως γράφει στο “21 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ” ο σπουδαίος κατ’ εμέ Γιάννης Σκαρίμπας.

    Υ.Γ. “Το 21 και η αλήθεια” ενα ιστορικό ντοκουμέντο από το 1974, χρήσιμο για κάθε φιλίστορα που δεν το έχει διαβάσει.

  16. @ Γιάννης Κατσώνης

    Τα ιστορικά γεγονότα δεν αμφισβητούν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ένιωθε Έλληνας, σκεφτόταν ως Έλληνας και άρα ήταν Έλληνας.

    Από την επίσκεψη στην Τροία όπου απέδωσε τιμές στον πρόγονο του Αχιλλέα μέχρι την ελληνική νίκη (κατά τον Αλέξανδρο) στα Γαυγάμηλα.

    Δηλαδή μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε πως οι Αντετοκούμπο είναι Έλληνες (συμφωνώ) αλλά ο Αλέξανδρος όχι.

    Ως προς το 1821 είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα αν η θρησκεία ήταν κοινό στοιχείο των επαναστατημένων από τον ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση.

    Και ναι, στην αλλαγή της μετάβασης προς τα έθνη κράτη, κάθε κράτος για να μπορεί να έχει συνοχή και συγκρότηση έφτιαξε τους εθνικούς του μύθους.

    Και σηκώνει ατελείωτη κουβέντα αν ήμαστε Έλληνες γραμμικά εξ αίματος ή είμαστε Έλληνες ως σκέψη και αυτοπροσδιοσμο ή ήμαστε “πολιτικοί πίθηκοι” καθώς εκλέγουμε ηγέτες σαν τον Μητσοτάκη που η εκλογή του απέχει πόρρω από την ελληνική σκέψη και την ελληνική αντίληψη.

    Καλώς ή κακώς μένουμε σε έναν τόπο που προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις για να διαμορφώσει ελεύθερους ανθρώπους αλλά δυστυχώς παραμένουμε για τουλάχιστον 600 χρόνια υπόδουλοι, στον έναν ή στον άλλο κατακτητή, αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα βάλουμε τα χέρια μας και θα βγάλουμε τα μάτια μας φτάνοντας στο σημείο να απαρνηθούμε τα ιστορικά γεγονότα επειδή έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθει να στηρίξουν σαθρά αφηγήματα.

  17. @ Λυμπέρης
    Ότι ο Αλέξανδρος, αν και κατακτητής των Ελληνικών πόλεων(την Θήβα την ισοπέδωσε και όσους δεν κατέσφαξε τους πούλησε σαν σκλάβους) τέθηκε επικεφαλή της εξτρατείας (πλην Λακεδαιμονίων) των Ελλήνων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκρ’υβουμε ή να διαστρεβλώνουμε το γεγονός ότι υπήρξε σκληρός κατακτητής των Ελληνικών πόλεων κρατών, προκειμένου να εξιδανικεύουμε ιστορικά γεγονότα.
    Αγαπητέ μου, σαυτό τον τόπο που έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε, στα 3.000 ιστορικά χρόνια , δεκάδες φυλές ανεβοκατέβηκαν επιμέιχθηκαν και αφομοιώθηκαν.
    Και στο τέλος πέρα από τις αντιεπιστημονικές και αντιϊστορικές”συγγένειες αίματος” που διακινούν οι κλαθε ειδους “βαρεμένοι”, εκείνο που επικράτησε ήταν το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα που σε συνδυασμό με την θρησκε΄ια ως συνεκτικό κρίκο δημιούργησε το νεοελληνικό κράτος.
    Και αυτό ολοκληρώθηκε το 1922 με την βίαιη μετακίνηση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας όπου εκεί υπήρξαν επί τρεις χιλιάδες χρόνια.
    Σε γενικές γραμμες δεν διαφωνούμε στα κύρια.

  18. @ Λυμπέρη

    Ξεφευγεις σε ελιτισμό πάλι! 🙂
    Για να σε πειράξω πόσο απέχεις από το να αμφισβητήσεις τον χαρακτηρισμό “Ελληνας” από όσους ψηφίζουν Κυριάκο?
    Εδώ το έχεις!
    Βλέπεις τι κάνει η συμμετοχή σε λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα?

    Και τι στο καλό αριστερά είναι αυτή που δίνει τέτοια έμφαση στο έθνος, στο πολιτισμικό και στη παράδοση παρά στην οικονομία? Σημεία των καιρών?

  19. @ Γιάννης Κατσώνης

    Το επιχείρημα για την Θήβα αμφισβητεί την ελληνικότητα του Αλέξανδρου όσο αμφισβητεί την ελληνικότητα της Αθήνας η καταστροφή της Μήλου.

    Όμως από την στιγμή που δεν δέχεσαι την γραμμή αίματος ως προς την ελληνικότητα γιατί επικαλείσαι μια άλλη γραμμή αίματος με σκυθικη καταγωγή για να υποστηρίξεις πως ο Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας?

    Εγώ υποστηρίζω πως το να είσαι ή να μην είσαι Έλληνας έχει αξία μόνο ως προς τον τρόπο σκέψης, τον πολιτισμό και τις αξίες που ακολουθούν τον βίο του καθενός.

    Και κατά βάση δεν με ενδιαφέρει αυτό καθεαυτό το γεγονός της εθνικότητας παρά μόνο τα αποτελέσματα αποφέρει ή δεν αποφέρει ως προς το υπόδειγμα που αυτή η εθνικότητα υποτίθεται πως φέρει.

    Κατά τα λοιπά μπορώ να ζήσω με γείτονα τον οποιοδήποτε καλό άνθρωπο και αντιστροφα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας( αλλά και εθνικότητας).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες»

Στη συλλογική συνείδηση της χριστιανοσύνης ο Απόστολος Θωμάς, ο λεγόμενος Δίδυμος, έχει καταγραφεί ανεξίτηλα ως ο «Άπιστος Θωμάς», γιατί...

Ο Πόντος θα τιμωρήσει τους Τούρκους

«Η μια αδικία, η παλιά, γεννά άλλη, καινούργια μες στο σπίτι, όταν έλθη η ωρισμένη ημέρα να γεννήση∙ γεννά...

Δεν είναι σοβινισμός οι εκδηλώσεις μνήμης!

Ήμουν πάντα και συνεχίζω να είμαι υπέρμαχος της φιλίας και της συνεργασίας των βαλκανικών λαών, και σε κάποιον βαθμό,...

Μοιραίος πρωταγωνιστής μιας βέβαιης αποτυχίας

Η επιλογή Τερίμ δεν έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά με τηλεοπτικά και πολιτικά. Στα 71 του χρόνια η ποδοσφαιρική...