Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας!

«Προς το παρόν κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει πως είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», αναφέρουν οι «New York Times»

Κι όμως, δεν πρόκειται για αστείο. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, η οποία επίσης παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας, λαμβάνοντας μέρος στην κούρσα της διαδοχής της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας.

«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει πως είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο Στίβεν Σουίνφορντ, πολιτικός συντάκτης των «New York Times». Μάλιστα, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov τον φέρνει μεταξύ των επικρατέστερων για την πρωθυπουργία!

Κατόπιν παραίτησης της Λις Τρας, η οποία υπέκυψε, τελικά, στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις που τής ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι Συντηρητικοί καλούνται να προσέλθουν για μια ακόμη φορά στις κάλπες, για να ψηφίσουν για τη διαδοχή στη θέση της ηγεσίας του κόμματος και της πρωθυπουργίας της Βρετανίας, την ώρα που η χώρα είναι βυθισμένη σε πολιτικό χάος. Ήδη, πέραν του Τζόνσον, εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούν αρκετά ακόμη ονόματα ως επικρατέστερα για τη διαδοχή της Τρας, μεταξύ των οποίων ο Ρίσι Σουνάκ, η Πένι Μόρντοντ και ο Μπεν Γουάλας.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. «Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Τρας έκανε γνωστό πως παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας, ενώ ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής της στην πρωθυπουργία. Η ίδια τόνισε πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να οριστεί διάδοχός της.

Είχε προεξοφληθεί η παραίτηση Τρας

Η παραίτησή της, πάντως, είχε προεξοφληθεί από τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕΑποδυναμωμένη στο ίδιο της το κόμμα και πιο αντιδημοφιλής παρά ποτέ στην κοινή γνώμη, η Λιζ Τρας είδε το οικονομικό πρόγραμμα της να καταρρέει, όταν αναγκάστηκε να  απομακρύνει δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής της.

«Χάος» είναι η λέξη που καταλαμβάνει τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα, για να απεικονίσει την χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ, όπου η ψηφοφορία για το fracking μετατράπηκε σε… κλωτσοπατινάδα. «Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (…) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των «Times».

https://twitter.com/GivingCuppa/status/1583057883058429952?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1583057883058429952%7Ctwgr%5E3ce52b9c7f1c17f947fb0312a494ad74acf1d457%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F386645%2Fvretania-tzonson-xanathesei-ypopsifiotita-prothypoyrgos%2F

Σε λίγα 24ωρα η κ. Τρας είδε την κυβέρνησή της να «τραντάζεται». Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, μόλις χθες παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ, τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία Γουέντι Μόρτον, όσο και ο αναπληρωτής της, Γκρεγκ Γουίτακερ, φημολογείτο ότι θα παραιτούνταν από τις θέσεις τους. Ωστόσο, στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι παραμένουν εξίσου στη θέση τους.

Πηγή: newsbreak.gr

  1. Ντόμινο η όλη εικόνα στη Βρετανία.
    Μόλις που βρίσκεται στην αρχή.
    Το πόσο θα επηρεάσει την Δυτική Ευρώπη αναμενόμενο και αυτό.
    Εάν καταφέρουμε να βγούμε σε ήρεμα νερά παραμένει πολύ θολό.
    Πολιτική αστάθεια στην Ε.Ε.
    Μα η Βρετανία με το BREXIT πως τα υπολόγισε, πως έφθασε έως εδώ?
    Σιγο-ψίθυροι αλλά τα δύσκολα αναζητούν λύσεις.
    Θα πονέσουμε κάπως περισσότερο αφού λάθος υπολογισμοί, δύσκολα
    ξεμπερδέματα.
    Αυτό που μιλάει από πολύ μακριά το θέλουμε να μην υπάρχει, στο τέλος
    βεβαίως ο συμβιβασμός υποχρεωτικός.
    Η Δύση σε παρακμή, ε δύσκολο έργο για Βασιλείς-Πρίγκιπες-Ηγέτες.
    Αλλά και 80 χρόνια βασανιστικά δεν παραγράφονται τόσο απλά.

  2. “μεταξύ των επικρατέστερων για την πρωθυπουργία” ο Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία και επικρατέστερος για την πρωθυπουργία ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα.
    Πού είναι το περίεργο?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...

Θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ;

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου...

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....