Νέα ψευδεπίγραφη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Νύχτα τους περίμενε ο Μητσοτάκης, καταμεσήμερο την… πάτησε (πάλι)

Με το όπλο παρά πόδα είχε στηθεί και περίμενε νύχτα τους Τούρκους ο Μητσοτάκης, όπως «διέρρεε» το μέγαρο Μαξίμου, καταμεσήμερο την πάτησε (πάλι). Αν και άπαντες γνώριζαν ότι η Άγκυρα μαγειρεύει νέα συμφωνία με την Τρίπολη, για μια ακόμη φορά η Αθήνα πιάστηκε στον ύπνο

Εδώ στο Antinews, ήδη από τον Μάιο, είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας για μεθοδεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, προκειμένου να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά η Τουρκία στις λιβυκές υποθέσεις. Και ένας από τους τομείς που «έκαιγε» άμεσα την Ελλάδα ήταν το ψευδεπίγραφο μνημόνιο, στο τέλος του 2019, ανάμεσα στην Τουρκία και την τότε κυβέρνηση – μαριονέτα της Άγκυρας στην Τρίπολη, για τη δήθεν οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση, ως αποδεικνύεται, ολιγώρησε δραματικά. Ενδεικτικό, άλλωστε, του μειωμένου ενδιαφέροντός της ως προς τις λιβυκές υποθέσεις, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών της, είναι ότι, αν και έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση νέου Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη, ακόμα δεν έχει πάει (!).

Ουσιαστικά, και αυτή τη φορά, όπως και το 2019 – 2020, η Αθήνα την «πάτησε», παρ’ ότι γνώριζε τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τις εξαρτήσεις από την Άγκυρα σημαντικού τμήματος του «κυβερνητικού» και «κρατικού» μηχανισμού της χώρας, η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, με άμεσο ή λανθάνοντα εμφύλιο πόλεμο. Μια αναμπουμπούλα, στην οποία, ως είναι φυσικόν, η Άγκυρα χαίρεται.

Να σημειωθεί ότι και στο τέλος του 2019, με την υπογραφή τότε του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τη δήθεν ΑΟΖ, πάλι πιάστηκε στον ύπνο η κυβέρνηση. Τότε, της «συγχωρέθηκε», επειδή ήταν καινούργια στη διακυβέρνηση της χώρας, και παρ’ ότι είχαν περάσει μήνες από την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση, ακόμα οι υπουργοί, ανέμελοι (όπως και σήμερα, ωστόσο), πανηγύριζαν.

Επανειλημμένες προειδοποιήσεις

Το Antinews, ήδη από το Μάιο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.

Ενδεικτικά, είχε επισημάνει ότι, ενώ το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της δήθεν οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης παραμένει ενεργό, και δεν έχει καταγγελθεί από τη Λιβύη, γίνονται συναντήσεις Τουρκίας – Λιβύης με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας και των ερευνών στον τομέα της ενέργειας.

Η Τουρκία τώρα ανοίγει και το «Λιβυκό μέτωπο» – Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και ενεργειακή συνεργασία

Τα ίδια, και με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, υπογράμμιζε το Antinews και τον Αύγουστο του 2022. Ουδεμία δικαιολογία, λοιπόν, υπάρχει ότι η ελληνική κυβέρνηση δε γνώριζε.

Παρασκηνιακά παζάρια πίσω από τις πλάτες της Ελλάδας με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ

Μεγάλος κίνδυνος θεαματικού αδειάσματος της Ελλάδας από τη Λιβύη για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της δήθεν ΑΟΖ

Επιπλέον, το Antinews επισήμαινε ότι αναπτυσσόταν μεγάλη κινητικότητα, όχι μόνο εκ μέρους της Άγκυρας, αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, ερήμην της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εκεί εξελίξεις.

Λιβύη: Εδώ Τουρκία, εκεί Ιταλία και Αίγυπτος, που είναι η Ελλάδα;

Πρωτοβουλίες για το Λιβυκό, χωρίς την Ελλάδα, αλλά με την Τουρκία

Ακόμα, το Antinews τόνιζε ότι η Τουρκία επιδιώκει ηγετικό ρόλο στις λιβυκές υποθέσεις, βλέποντας το κενό που έχουν αφήσει εκεί μεγάλες Δυτικές δυνάμεις.

Διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη – Η Άγκυρα επιδιώκει ηγετικό ρόλο

Η «φίλα προσκείμενη» στην Ελλάδα, Ανατολική Λιβύη, προσεγγίζει την Τουρκία

Υπό τη «διαιτησία» Ερντογάν, στην Άγκυρα, συναντήθηκαν τα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης

Ε, και;

Τώρα, λοιπόν, αφού για μια ακόμη φορά η Τουρκία πετυχαίνει τον στόχο της, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, προβαίνει η κυβέρνηση στη βαρυσήμαντον δήλωση ότι ο «Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη και συζητήσαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη».

Ε, και; Τι άλλαξε, δηλαδή, κατόπιν της συνάντησης με τον Τσούνη;  Προφανώς μόνο το ότι θα χτύπησε φιλικά στον ώμο τον Ν.Δένδια για να λέμε στην ελληνική κοινή γνώμη ότι όλα πάνε καλά.

Να σημειωθεί πως ο Ν.Δένδιας φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά τι μαγειρεύεται στη Λιβύη εδώ και καιρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ανέφερε: «(…) Δε θα πρέπει να λησμονούμε την άλλη ουσιαστικά διαλυμένη χώρα στην ίδια περιοχή (failed state), τη Λιβύη, όπου ο κίνδυνος ανάφλεξης και αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός. Και το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι μια διαρκής εστία πιθανών προβλημάτων».

Θετικό σημείο, βέβαια, αποτελεί το ότι το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη, και αποτελεί τον έναν από τους δύο ισχυρότερους πόλους εξουσίας στη Λιβύη (Δυτικό και Ανατολικό «στρατόπεδα») προχώρησε στην απόρριψη της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε deal με την Λιβύη για χρήση ΑΟΖ

Το Κοινοβούλιο χαρακτήρισε «παράνομη» την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς δεν έλαβε την έγκρισή του, ανέφερε ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την Κυρηναϊκή (σ.σ. Ανατολική Λιβύη) δικαιώματα για το πετρέλαιο», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε «παράνομο» το νέο μνημόνιο.

Να σημειωθεί πως το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα και σήμερα το μνημόνιο που υπέγραψε το 2019 η Άγκυρα με την Τρίπολη για τη δήθεν κοινή ΑΟΖ. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η Λιβύη έχει απορρίψει ή καταγγείλει εκείνο το μνημόνιο. Τουναντίον, αυτό έχει κατατεθεί και στον ΟΗΕ. Βέβαια, η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί με επιχειρήματα γι’ αυτό.

Ωστόσο, οι κατά καιρούς λιβυκές «κυβερνήσεις» (στην πραγματικότητα, … κουλουβάχατα) παρ’ ότι άλλοτε υπόσχονταν στην Ελλάδα ότι θα ακυρώσουν το μνημόνιο, και άλλοτε άφηναν να εννοηθεί, ουδέποτε το έκαναν. Και τώρα, πάνω ακριβώς σε αυτό το μνημόνιο του 2019, έρχονται να προσθέσουν το νέο μνημόνιο (!).

Αίγυπτος

Σύμφωνα, επίσης, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας «μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή».

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην «υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων», σημειώνει:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

  1. Δεν την πάτησε, ίσως γνώριζε από τότε έτρωγε τα μπακλαβαδάκια στο Βόσπορο.

  2. Τελικά είμαστε ένα φοβικό κράτος οπερέτα, μια σοβαρή χώρα δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από την αμερικανική παρέμβαση. Η στάση αυτή είναι αυτοκαταστροφική για την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Εκτός των άλλων, η Ουάσιγκτον επιδιώκει πρωτίστως να επαναφέρει την Τουρκία σε δυτική τροχιά, ενώ τα συμφέροντα της υπάκουης χώρας μπαίνουν στο χρονοντούλαπο.
    Οι διπλωμάτες μας πρέπει να ξαναπάνε στο σχολείο, η ένταξη τους στην πρώτη δημοτικού θα βοηθούσε στο γέμισμα των κενών.
    Όσο για τους Έλληνες ψηφοφόρους, πρέπει να ξεκινήσουν από το επίπεδο των προνηπίων.

  3. Αυτή η ιστορία τού “τουρκολιβυκού” μνημονίου κρατά εδώ και τρία χρόνια. Η Ελλάδα ουδέποτε έστειλε συντεταγμένες στον ΟΗΕ, ώστε να τεκμηριώσει την αντίρρησή της, παρά αρκέστηκε σε απλές επιστολές, οι οποίες, όμως, χωρίς συντεταγμένες, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Συνεπώς, ουδεμία πρόθεση είχε να υπερασπισθεί τα δικαιώματα τής Ελλάδος.

  4. Η προδοσία τελικά έγινε με την ψήφο και τη υποστήριξη των Ελλήνων πατριωτών.
    Είναι αυτοί που μας οδηγούν σε γεωπολιτική σμίκρυνση και πραγματικό πούλημα κι όχι οι Πρέσπες που αποτέλεσαν κακό συμβιβασμό μιας ήδη πουλημένης υπόθεσης.
    Έρμαια των καναλαρχών και του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ, και πάντα έτοιμοι να τσιμπήσουν αντικομμουνιστική ρητορεία, οι Έλληνες πατριώτες αποφάσισαν το 2019 την απώλεια εθνικής κυριαρχίας με αντάλλαγμα ‘να φύγει ο Τσίπρας.’

    Κι όποιος ‘δεν ήξερε’, ας ρώταγε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Διεθνής διαπόμπευση (και πάλι) για τη διαπλοκή κυβέρνησης-δημοσιογράφων!

Η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στη θέση 107 όσον αφορά την κατάσταση του Τύπου δεν αποτελεί εδώ και...

Η εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ

Η εικόνα ραστώνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε παραλία των Χανίων, αν και ηγείται μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με...

Εθνικιστής ο Καζαντζάκης; Σωβινιστής ο Βελουχιώτης;

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση των εκδόσεων Gutenberg να παρουσιάσω την εξαιρετική ερευνητική εργασία της καθηγήτριας Άννας Καρακατσούλη...

Βουλευτές πούλησαν τα εθνικά συμφέροντα

Εξαιρετικά αρνητικές για τα συμφέροντα της Κύπρου και το κατοχικό καθεστώς είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του...