Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αντίθετες στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Αντίθετες εμφανίζονται μαζί με την Ελλάδα και οι Ισπανία – Πορτογαλία στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων: “Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξει διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κυβέρνηση δε συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο…Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στις προτάσεις αυτές θα επιμείνουμε…”.

Η Πορτογαλία και αυτή από τη μεριά της είναι “εντελώς αντίθετη” στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο, επειδή κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν συνέστησε στα κράτη μέλη την Τετάρτη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ρωσικές προμήθειες που αποστέλλονται μέσω του μεγαλύτερου αγωγού στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και ίσως ακόμη και να σταματήσουν.

Ο Galamba δήλωσε στην εφημερίδα Expresso ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες λόγω της τρέχουσας ξηρασίας αναγκάστηκαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσω σταθμών φυσικού αερίου.

Είπε ακόμη ότι η πρόταση είναι “μη βιώσιμη”, επειδή η υλοποίησή της θα οδηγούσε σε διακοπές ρεύματος.

“Η Πορτογαλία είναι απολύτως αντίθετη με την πρόταση της Κομισιόν, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για την Πορτογαλία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Ιουνίου, πριν από το πρόσφατο κύμα καύσωνα, η ηπειρωτική Πορτογαλία είχε ήδη το 96% της επικράτειάς της σε σοβαρή ή ακραία ξηρασία, σύμφωνα με το εθνικό μετρολογικό ινστιτούτο IPMA, και τα φράγματα σημείωσαν μεγάλη πτώση στην αποθήκευση νερού, γεγονός που βλάπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ, και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε “δίκαιο” ούτε “αποτελεσματικό”.

“Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

“Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί”, δήλωσε.

Για την Τερέζα Ριμπέρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι απαραίτητα το πιο “αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο”. “Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους” και “η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας”, υποσχέθηκε.

Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ. “Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές”, στην υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε.

Πηγή: capital.gr

  1. ένα Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη της Γεωθερμίας χρειαζόμαστε στην Λαμία -και στην Υπάτη-
    ..στην Κοιλάδα της Γεωθερμίας…
    α. Σμόκοβο, β. Καϊτσα, γ, Πλατύστομο, δ. Παλαιοβράχα, ε. Λουτρά Υπάτης, στ. Αλαμάνα, ζ. Ψωρονέρια, η. Θερμοπύλες, θ. Κονιαβίτη -Λουτρά-, ι. Καμένα Βούρλα, κ. Αιδηψός, λ. Γιάλτρα.
    ..στην Ισλανδία της Μεσογείου…
    η Ισλανδία, είναι παράδειγμα χώρας, όπου η Γεωθερμία χρησιμοποιείτε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
    ..στην Κόστα Ρίκα της Ευρώπης…
    η Κόστα Ρίκα, είναι παράδειγμα χώρας, που αποφεύγει την παραγωγή ενέργειας από εξορύξιμες πηγές, και προτιμά τις ανανεώσιμες πηγές.
    ..έχει κάποια πετρέλαια και αέρια που δεν τα βγάζει, γιατί το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Βενεζουέλα, και το Εκουαντόρ, δεν θεωρούνται πως έκαναν και προκοπή, μ’ ανάλογα κοιτάσματα, κατά την γνώμη της Κόστα Ρίκα.
    ..αντίθετα μόνον στις μεταφορές έχουν τέτοια καύσιμα στην Κόστα Ρίκα (και επιδιώκουν να αντικαταστήσουν),
    ..κι’ όλη ή άλλη ενέργεια είναι από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ των άλλων και η Γεωθερμία, ..ανεμογεννήτριες κ.λ.π. κυρίως υδατοπτώσεις όμως…
    i. ..και να γεμίσουμε θερμοκήπια, σαν της Ολλανδίας, που όμως να θερμαίνονται γεωθερμικά… (αγροτική χρήση)
    ii. ..και νέα Πτολεμαϊδα, να γίνουμε, που να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, γιά όλη την Ελλάδα ή για την Αθήνα γεωθερμικά… (βιομηχανική ενεργειακή χρήση).
    iii. ..να οργανώσουμε πέντε έξι Λουτροπόλεις με παρα-Ιατρικές εξυπηρετήσεις… -με φυσιο-θεραπευτήρια, γυμναστήρια, και μασάζ- (ιαματική / παρα-ιατρική χρήση, αλλά και αθλητική χρήση ή και τουριστική).
    iv. ..ή θέρμανση στην α. Λαμία, β. Καμένα Βούρλα, γ. Μώλο, δ. Υπάτη, ε. Πλατύστομο, στ. Μακρακώμη, ζ. Σπερχιάδα, η. Στυλίδα, θ. Βιομηχανική Ζώνη Λαμίας, ι. Σταυρός, κ. Ανθήλη, λ. Ροδίτσα κ.λ.π. να είναι γεωθερμική… (ήπια ενεργειακή χρήση, τοπική).
    v. ..η Βιομηχανική Ζώνη της Λαμίας, να λειτουργεί γεωθερμικά… (βιομηχανική χρήση).
    ..Το Πανεπιστήμιο i. Λαμίας / Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Θεσσαλίας, ii.Αγρινίου
    (Πανεπιστήμιο Υδατοπτώσεων, Αγρινίου – Άρτας / Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Ιωαννίνων),
    Δελφών (Αμφικτυονία Πανεπιστημίων), iii. Χαλκίδας (Πανεπιστήμιο υπό διαχείριση Καποδιστριακού), Λιβαδιάς, Μεσολογγίου΄
    να είναι ημικρατικό, με σχολές που να ανήκουν και σε επιστημονικούς επαγγελματικούς συλλόγους,
    i. Φαρμακευτικό Σύλλογο, ii. Ιατρικό Σύλλογο, iii. Δικηγορικούς Συλλόγους, iv. Τεχνικό Επιμελητήριο, v. Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λ.π….

  2. Ωραιες προτασεις. κατα ποσο ομως ειναι εφικτες μενει να διαπιστωθει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Πρέσπες ως Ίμια και το μοντέλο του Τιρόλο

Ο πρωθυπουργός γύρισε ικανοποιημένος από την περιοδεία του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θεωρεί ότι ανέκτησε μέρος της πολιτικής...

Αχ, αυτός ο μέσος Έλληνας πολίτης, θέλει πολύ Μητσοτάκη ακόμη για...

Δύο απόπειρες ανωτάτων κυβερνητικών αξιωματούχων έλαβαν χώρα σε μεσοδιάστημα λιγότερο των επτά ημερών. Το πιο ύποπτο; Σε δύο νευραλγικές...

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...