This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Το ΔΝΤ δεν είναι λύση για την Ελλάδα

Share

Όσο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας γίνεται και πιο ορατό, τόσο πιο πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται προς την Αργεντινή, ελπίζοντας να μάθουν κάτι από τις εμπειρίες της όταν αυτή χρεοκόπησε το 2002,  και μετά ανέκαμψε. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ της οικονομικής περιπέτειας της Αργεντινής στη δεκαετία του 1990, και τον σημερινό εφιάλτη που ζει η Ελλάδα.

Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Αργεντινή χρωστούσε πάρα πολλά (σχεδόν $100 δισ.), και είχε συνδέσει το νόμισμά της με το αμερικανικό δολάριο, βασιζόμενη σε δάνεια από το ΔΝΤ.

Κάποιες όμως μικρές διαφορές, κάνουν την Αργεντινή να μην αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα.

Πρώτα απ όλα, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν της Αργεντινής. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό δημόσιο χρέος φέτος, άγγιξε το 158% του ΑΕΠ, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο όλων των εποχών του ευρώ! Σε αντίθεση, το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ήταν το 2001 μόλις 62% του συνολικού ΑΕΠ της.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει άμεσα διαθέσιμο ένα δικό της νόμισμα ώστε να διευκολυνθεί μια απόσχισή της από το ευρώ. Η Αργεντινή είχε το πέσο που της έδινε αρκετά πλεονεκτήματα. Αν και δεν είχε δυνατότητα βοήθειας από άλλα κράτη, παρά μόνο από το ΔΝΤ, η χώρα μπόρεσε και προχώρησε σε υποτίμηση, η οποία συντέλεσε στην ανάκαμψή της.

Η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια επιλογή προς το παρόν, ακόμη κι αν ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα ήταν ότι  πρέπει. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα το επέτρεπαν, φοβούμενες φυγή των τραπεζικών καταθέσεων σε κράτη όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, κάτι που θα προκαλούσε ανυπέρβλητα προβλήματα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ο φόβος της μεταδοτικότητας ισχύει αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ή εξαναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της (κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο). Αυτό όμως δεν συνέβη στη περίπτωση της Αργεντινής.

Είναι λοιπόν το ΔΝΤ η λύση; Μάλλον όχι. Πρώτον, έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση σε αυτό το συστημικό πρόβλημα. Αυτό που δεν είναι ξεκαθαρισμένο, είναι αν μπορεί το ΔΝΤ να αντιστρέψει τη κατάσταση. Δεν τα κατάφερε στην Αργεντινή πριν η χώρα χρεοκοπήσει.

Το 2003, το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι η απόφαση για συνεχείς διασώσεις της Αργεντινής από το 1995 έως το 2002, ήταν λάθος.

Και όμως το ΔΝΤ συμφωνεί σε ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης που μάλλον θα αποτύχει κι αυτό. Βέβαια, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, πως αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζεται σθεναρά από την Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες δεν θέλουν οι λαοί τους να ξέρουν το μέγεθος της οικονομικής κακοδιαχείρισης στην ευρωζώνη. Τα χρέη όμως θα πρέπει να εξοφληθούν. Ένα μάθημα από το παρελθόν, είναι ότι το ΔΝΤ πάντα παίρνει πίσω τα λεφτά του.

Δύσκολα λοιπόν θα υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτή την ιστορία.

S.A.- N.Y. Times

http://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/06/19/draft-the-imf-greece-and-the-argentina-option/why-the-imf-isnt-the-solution

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

7 σχόλια στο Το ΔΝΤ δεν είναι λύση για την Ελλάδα

  1. ΝΑΥΤΗΣ είπε:

    ‘Δύσκολα λοιπόν θα υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτή την ιστορία.’
    Aυτή είναι η πικρή αλήθεια !
    Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν να βρούμε την δύσκολη λύση, για να δουν τα εγγόνια μας μιά καλύτερη ζωή…

  2. ΜΠ είπε:

    @ΠΠ

    Ναι ως κυρίαρχο Κράτος απαλλαγμένο από τα κοράκια των υπουργείων που ζητάνε ΑΚΌΜΗ και ΣΗΜΕΡΑ μίζες για να προχωρούν μεγάλες επενδύσεις άνω των 100.000.000 ευρώ που ήδη είναι σε εξέλιξη στη Χώρα μας.
    Έχουμε προοπτικές ακόμη και αν πτωχευσουμε. Γιατί -ΑΠΟ την εμπειρία μου – έχουμε δυνατότητα επενδυτικών σχεδίων ΑΠΟ λαούς που πραγματικά μας αγαπάνε και θέλουν να έρθουν σε εμάς αλλά βρίσκουν εμπόδια ακόμη και λόγω της Ε.Ε και των θέσεών της έναντι στην Ελλάδα.
    Να ξεκουμπιστουν λοιπόν τα κοράκια και θα την βρούμε την άκρη.

  3. madprof είπε:

    Τόσο απλοϊκά=naϊf ?
    Τα κοράκια των χρηματιστηρίων και σήμερα στο “cnbc news” αυτό υποστηρίζουν : “να μας αφήσουν στην μιζέρια μας και να χρεοκοπήσουμε”, ισως? για τα cds.
    Σήμερα 50 Execs επιχειρηματικών κολοσσών της ΕΕ καλούν τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ να στηρίξουν το Ευρώ : “The € is Necessary”!.

  4. δημης είπε:

    “Βέβαια, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, πως αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζεται σθεναρά από την Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες δεν θέλουν οι λαοί τους να ξέρουν το μέγεθος της οικονομικής κακοδιαχείρισης στην ευρωζώνη.”
    ΕΝΩ ΟΙ…ΚΑΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ -ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ….
    -ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΑΝ……
    -ΗΞΕΡΑΝ ΤΗΝ …ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ….
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ …ΤΙΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ…ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ…

  5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. είπε:

    Στη Λατινική Αμερική το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του (τα μαύρα αυτά λεφτά του που ένας Θεός ξέρει από ποιές πηγές προέρχονται) πήρε στα χέρια του τις εταιρείες ύδρευσης. Θέλεις νερό; Μάλιστα. 100 δολάρια το μήνα. Τί; Πώς; Είναι ακριβά; Μην πιείς νερό. Κανένα πρόβλημα.

    Αδέρφια, επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου κια του μεσοπρόθεσμου με στόχο την απεμπλοκή εντός διετίας από το μνημόνιο. Αλλιώς οδηγούμαστε να γίνουμε Γουατεμάλα .

  6. Gaetano είπε:

    Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην οικονομικη ιστορία του κόσμου που αν χρεοκωπησει θα πρέπει συγχρόνως να δημιουργήσει και δικό της νόμισμα . Και αυτο είναι κάτι που άμεσα πρέπει να αντιμετωπίσει . Η ΕΕ πρέπει άμεσα να προβλέψει την δυνατότητα απόκτησης δεύτερου νομίσματος για όλες τις χώρες της ΕΕ οι οποίες βρίσκονται σε κρίση ανταγωνιστικότητας . Η δυνατότητα αυτη θα επιτρέπει σε μια χώρα να έχει μαζυ με το ευρω και το δικό της νόμισμα . Θα μπορει να το υποτιμήσει προσωρινά για ολες τις συναλλαγες στο εσωτερικο της χωρας , μισθους τιμες συνταξεις , μέχρι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χωρίς να φύγει απο το ευρω και χωρίς να θίξει τις καταθέσεις σε ευρω οι οποίες θα δηλωθεί απο την ΕΚΤ ότι τελούν υπο την εγγύηση της . Όταν η χώρα σε κρίση αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της θα μπορει να επανέλθει σε σταθερή ισοτιμία ( currency board ) με το ευρω σε ισοτιμία διαφορετική απο αυτη την οποία είχε προηγουμένως . Το σύστημα πρέπει να προταθεί και να γίνει υπο την αιγίδα και προστασία της ΕΕ με όλες τις προφυλάξεις και εγγυήσεις για την προστασία φυγής κεφαλαίων απο το τραπεζικό σύστημα . Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας που θα μπορούσε να κρατήσει μια 5ετια θα πρέπει να γίνεται και συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή όλων , μείωση επιτοκίου , χρονική παράταση , κουρεμα και την εγγύηση της ΕΚΤ .

Τα σχόλια σας

Το email σας δε θα δημοσιευτεί. * Υποχρεωτικά πεδία

*

Επιτρεπόμενα HTML tags και attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>