Ελλάδα 2022: Πασχαλινό τραπέζι με όσπρια και κομμένο το ρεύμα!

Του Θάνου Κάλλη*

Αντιμέτωποι με το ακριβότερο και πιο πτωχό πασχαλινό τραπέζι των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται οι Έλληνες, καθώς οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα παραδοσιακά προϊόντα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το ράλι της ακρίβειας είναι ανεξέλεγκτο.

Συγκεκριμένα, ακριβότερα έως και 77% είναι φέτος βασικά τρόφιμα που απαρτίζουν το τραπέζι του Πάσχα, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας τιμών προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που διενέργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Είδος πολυτελείας αποτελεί φέτος για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών και το αρνί με την τιμή του να διαμορφώνεται έως και 15 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση έως 87,5% σε σχέση με το 2021.Φωτιά παίρνουν ακόμα και τα κάρβουνα που θα πωλούνται 20% ακριβότερα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η τελική τιμή για το αρνί έφτανε στα 8 ευρώ το κιλό. Για να πάρουμε ένα παράδειγμα, για την αγορά ενός αρνιού 12 κιλών, μια οικογένεια έπρεπε το περσινό Πάσχα να διαθέσει περίπου 96 ευρώ. Το 2022, η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια και το κόστος φτάνει έως και τα 180 ευρώ.

Η τιμή για τα αμνοερίφια, λοιπόν, έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, το ίδιο και στα φρούτα και τα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο ψωμί και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο μισθωτός των 400-700 ευρώ να μην μπορεί να τα αγοράσει και να περιοριστεί σε άλλα είδη πιο φθηνά και προσιτά, όπως το κοτόπουλο ή το χοιρινό κρέας, που και αυτά πάντως έχουν αυξηθεί αρκετά. Εξάλλου, ο κόσμος πρώτα θα κοιτάξει να πληρώσει το ρεύμα στο σπίτι του και μετά να δει τι θα του απομείνει για να ψωνίσει.

Φυσικά, σε κατάσταση πανικού είναι τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που ανοίγουν τον φάκελο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται αντιμέτωπα με όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις. Η κατάσταση είναι δραματική και κάθε ημέρα εκατοντάδες καταναλωτές βλέπουν τα συνεργεία των παρόχων ενέργειας να τους κόβουν το ρεύμα στις οικίες και επιχειρήσεις τους.

Είναι γεγονός ότι όταν μια οικογένεια δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να αγοράσει κατσίκι ή αρνί και  να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος των καυσίμων για ένα ταξίδι και θα περιορίσει ή και θα μηδενίσει τις αγορές ειδών όπως δώρα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε λαϊκισμός ότι πτωχές ελληνικές οικογένειες φέτος, δεν θα έχουν καθόλου κρέας στο τραπέζι και θα γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την σπουδαιότερη εορτή του Χριστιανισμού με όσπρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari/YouGov, η οποία διεξήχθη πανελλαδικά στις 5-12 Απριλίου, δείχνει πως οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα με πάνω από τους επτά στους δέκα να έχουν ήδη μειώσει ή σταματήσει τελείως την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτη ανάγκης.

Μάλιστα, μεταξύ εκείνων που έχουν περικόψει ή μειώσει την κατανάλωση κάθε κατηγορίας προϊόντων, οι επτά στους δέκα το έχουν κάνει διότι δεν επαρκεί το εισόδημά τους, ενώ οι τρεις στους δέκα αναγκάστηκαν να το κάνουν προληπτικά, από φόβο μήπως και στο μέλλον δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, η μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά παράλληλα και η αδυναμία και αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες πολίτες, θα οδηγήσουν πολλές οικογένειες να έχουν το πιο πτωχό Πασχαλινό τραπέζι εδώ και δεκαετίες.

*Δημοσιογράφος

Δικηγόρος-Ιστορικός

  1. Και χώρεσε ο αθεόφοβος ΠΘ να χωρέσει στον πασχαλινό του λόγο και τον Ουκρανικό πόλεμο μεταξύ ομοθρήσκων, στρέφοντας εκεί, σαν άλλος Μπάιντεν, τις αιτιάσεις για την οικονομική του αποτυχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μεταλλαχθήκαμε σε ασύντακτο όχλο

Μήπως είμαστε παγιδευμένοι στους στρόφους του καπιταλισμού και δε θέλουμε να βγούμε από εκεί; Ο Mark Fisher έλεγε ότι...

Για την πάρτη, όχι για την πατρίδα

Μαθήματα Πολιτικής Ιστορίας: "Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν", Τζωρτζ  Όργουελ, "1984"...

Ποιος εισαγγελέας να παρέμβει;

Η εισαγγελική πρόταση ουσιαστικής απαλλαγής του πολιτικά διαπλεκόμενου παιδοβιαστή και μαστροπού του Κολωνού δικαίως εξόργισε το πανελλήνιο, αποτελώντας θέμα...

Ποιος να κρατήσει τον πυρσό;

Η χαμηλότατη συσπείρωση της Ν.Δ. στις μυστικές κυλιόμενες μετρήσεις ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανασύρει από τη ναφθαλίνη...