Πόσο μπορεί η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση στην πολιτική της Ε.Ε. για τη Γάζα
Του Βασίλη Γαλούπη
O Μακρόν το υπονοούσε επί μήνες. Στις 21 Μαΐου, όπως είχαμε επισημάνει και τότε από τη στήλη, ο υπουργός των Εξωτερικών του, Ζαν Νοέλ Μπαρό, το δήλωσε ανοιχτά: «Είμαστε αποφασισμένοι να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης».
Χθες ο Μακρόν το ανακοίνωσε. «Αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω την επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο» είπε και πρόσθεσε: «Επείγουσα προτεραιότητα σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός». Δεν ανέφερε στη βάση ποιων συνόρων θα γίνει η αναγνώριση, αν θα είναι αυτά του 1967 ή όχι.
Δεν είναι μια εύκολη απόφαση για τον Μακρόν, ούτε σημαίνει πως είναι διασφαλισμένη η εφαρμογή της. Η Αμερική, το Ισραήλ και ισχυροί σύμμαχοι της Γαλλίας, όπως ο Καναδάς, του ασκούσαν, και προφανώς θα συνεχίσουν να του ασκούν, διαρκείς πιέσεις να μην προχωρήσει σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Οι Ισραηλινοί είχαν απειλήσει τη Γαλλία ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» για τις διμερείς σχέσεις τους. Τώρα επιχειρείται αλλαγή κλίματος και στη Βρετανία, με τον Στάρμερ να πιέζεται έντονα από χθες να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μακρόν. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει ρευστή.
Η Παλαιστίνη, σύμφωνα τόσο με το Διεθνές Δίκαιο όσο και με την ιστορική ηθική, έχει το ίδιο δικαίωμα στη διεθνή αναγνώριση όσο και το κράτος του Ισραήλ και όλα τα υπόλοιπα κράτη. Γι’ αυτό τα περισσότερα έθνη του κόσμου αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν το κάνουν. Εκτός από το Ισραήλ και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, τα 3/4 των κρατών του ΟΗΕ υποστηρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τουλάχιστον τα 142 έχουν πλέον αναγνωρίσει ή σχεδιάζουν να το αναγνωρίσουν. Ισραήλ και ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στην αναγνώριση.
Άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος πέρυσι, όμως η απόφαση του Μακρόν είναι διαφορετικής βαρύτητας. Ασφαλώς πολύ μεγαλύτερης.
Η Γαλλία είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη και το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν υλοποίηση της αναγνώρισης από την ισχυρή Γαλλία πιέζει τώρα κι άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Βρετανία και η «σιωπηλή» Γερμανία, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μακρόν.
Η Ευρώπη, σύμμαχος του Ισραήλ, όλο αυτό το διάστημα τηρεί μια συνολική αφωνία που λειτουργεί υπέρ της τερατώδους κλιμάκωσης από τον Νετανιάχου με τις σφαγές στη Γάζα, καταλήγοντας πια σε απροκάλυπτη κτηνώδη γενοκτονία. Σήμερα, όσοι Παλαιστίνιοι παραμένουν ζωντανοί αντιμετωπίζουν τη λιμοκτονία. «Οι άνθρωποι στη Γάζα μοιάζουν με κινούμενα πτώματα» δήλωσε προχθές η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, με 900.000 παιδιά να υποφέρουν από πείνα και τουλάχιστον 70.000 ακόμα να έχουν ήδη υποστεί σοβαρό υποσιτισμό.
Οι εικόνες των σκελετωμένων κατοίκων της Γάζας, με πιο σοκαριστικές αυτές των παιδιών και μωρών, που κάνουν τον γύρο του κόσμου αυτές τις μέρες σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου πια, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις ανατριχιαστικές εικόνες των δύστυχων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ευρώπη, αηδιασμένη, εκδίδει έως τώρα ανώδυνες ανακοινώσεις καταδικάζοντας τις «εξωφρενικές ενέργειες» του Ισραήλ, αλλά διστάζει να λάβει συγκεκριμένη δράση.
Η απόφαση Μακρόν μπορεί να αλλάξει το σκηνικό και να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση στην πολιτική μιας από τις ισχυρότερες, αν όχι την ισχυρότερη, χώρας της Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και να ανακοινώσει ένα αμιγώς ευρωπαϊκό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.
Η Αμερική αντέδρασε θυμωμένα μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα των ισχυρών του G7 που θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στο X ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχέδιο του Μακρόν. Ο Νετανιάχου έκανε δηλώσεις οργής εναντίον του Μακρόν. Τίποτα δεν φαίνεται να έχει κριθεί ακόμα.
Όσο η κατακραυγή κατά του Νετανιάχου μεγάλωνε σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τις σφαγές στη Γάζα. Αντίθετα, ο Τραμπ ανακοίνωνε ένα απάνθρωπο και παράνομο σχέδιο για μετατόπιση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων, ώστε να μετατραπεί η ισοπεδωμένη Γάζα σε «Ριβιέρα».
Ο Νετανιάχου, που έχει βασικό σκοπό όλης της πολιτικής του καριέρας το να μην υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος, προχωρούσε σε μαζικές εκκαθαρίσεις βιομηχανικής κλίμακας στη Γάζα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές ώρες της ανθρωπότητας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μακρόν είναι ο μόνος ισχυρός ηγέτης της Δύσης που, έστω και στα λόγια προς το παρόν, έσπασε τη σιωπηρή ανοχή στη γενοκτονία που διαπράττουν οι Ισραηλινοί. Αρχικά υποστήριξε σθεναρά τα αντίποινα του Ισραήλ για την 7η Οκτωβρίου με την κτηνώδη τρομοκρατία της Χαμάς. Στην πράξη η απόφαση του αποδυναμωμένου πλέον Μακρόν για τους Παλαιστινίους που λιμοκτονούν και σφάζονται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσφέρει άμεση λύτρωση. Στέλνει απλώς ένα μήνυμα σε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι στο εξής δεν θα μπορούν πια να καθιστούν αδύνατη τη λύση των δύο κρατών, δίχως κανείς να αντιδρά. Η πραγματική λύση, ωστόσο, φαίνεται να απέχει ακόμα πολύ…
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ – Γάλλος πρόεδρος – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1977 στην Αμιάν της Γαλλίας από γονείς γιατρούς. Σπούδασε διεθνή πολιτική και δημόσιες υπηρεσίες στο Sciences Po, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό. Ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του το 2004 ως οικονομικός επιθεωρητής στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας. Το 2008 εντάχθηκε στην τράπεζα Rothschild στον κλάδο επενδύσεων. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματός του En Marche! («Εμπρός!»), μια συγχώνευση λαϊκισμού και νεοφιλελευθερισμού. Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, ο νεότερος αρχηγός της χώρας από τον Ναπολέοντα Α’. Επανεξελέγη το 2022.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Για τον Τραμπ δουλεύει ο Νετανιάου. Για τα Gaza Trump Towers. Ο οποίος Τραμπ του έστειλε και θηριώδεις μπουλντόζες, τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Μπράβο στον Μανωλάκη πάντως και δεν του φαινότανε, παρά το ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό Εβραίων στην χώρα του από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Είθε να σταματήσει το δυσανάλογο αυτό μακελειό. Το ’48 προβλέπονταν δύο κράτη. Λάθος των Αράβων τότε που αρνήθηκαν.
Ο Νετανιάου επιδιώκει το εξής: να εξοντώσει όσο περισσότερους γίνεται τώρα, για να εκτοπιστούν λιγότεροι μετά. Θα είναι ευκολότερο να τους μοιράσει λίγους εδώ λίγους εκεί.
Μαντεψτε που θα πάνε…
Αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι όμως ΚΑΙ η ανάσχεση της απόπειρας του Ισραήλ να χωθεί εδώ ως ΕΘΝΟΚΡΑΤΙΚΗ οντότητα.
Ξεκάθαρα πράγματα. Διακοπές, βόλτες, ποτάκια, οκ αλλά επιθετικές εξαγορές γης και ιδιοκτησιών τέλος.
Μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου αγοράζουν οι Ισραηλινοί, ΓΚΡΕΜΊΖΟΥΝ ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΆ ΚΤΊΡΙΑ ΚΟΣΜΉΜΑΤΑ του Μεσοπολέμου ή και ύστερα κτίρια και χτίζουν άλλα, αλλοιώνοντας εντελώς το Αθηναϊκό ύφος.
Αυτά στο Τελ Αβίβ. Όχι εδώ. Υπάρχει η SOLOMON που καταγράφει πού στο Κέντρο έχουν γκρεμιστεί τα πάντα!!!
Επίσης να ξεκουμπιστεί από το Παιδείας το γραφείο εποπτείας της διδακτέας ύλης που ελέγχεται από το ΚΙΣ.
Καί ναι μεν ο “Χασάν να πάει στο Πακιστάν” … αλλά και ο Μπίμπι κουμάντο στη χώρα του!
Κάτι ακροδεξιοί ελληναραδες που έχουν καταντήσει ΑΜΙΣΘΊ πράκτορες της Μοσάντ να παραδώσουν το ελληνικό διαβατηριο!!!
Ελληνοισραηλινη Ομοσπονδία ΔΕΝ θα γίνει δεκτή.
Ως τώρα οι αντιδράσεις ήταν από τα αντίγραφα. Αν χρειαστεί όμως θα αναλάβουν οι γνήσιοι.
ο Μακρόν είναι δημιούργημα της ελίτ που προωθεί την νέα τάξη οπότε η στήριξη είναι μεγάλη.
οι Άλλοι έχοντας τον φάκελομενο όπως σχεδόν όλους άλλους με τον Εσταίν αλόης νέα εξωχωριες κλπ προσπαθούν να τον τρομάξουν βγάζοντας ότι είναι παντρεμένος με ένα τραβεστί και φωτογραφίες με έγχρωμα παιδιά. όμως αυτός απ’ ότι φαίνεται αν κοντός ακουμπά γερά και δεν δεν σταματά.
κοντός ψαλμός θα δείξει τι και αν θα γίνει
σημείωση. ο Τραμπ έχει αρχίσει και τα βρίσκει σκούρα με την υπόθεση επστάιν αρκετά μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κονγκρέσο πάνε με τους δημοκρατικούς για να βγουν οι λίστες στον αέρα.