Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*
Το ράλι της ανόδου των τιμών συνεχίζεται, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6%, από 3,3% τον Μάιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο έφτανε στο 2,5%.
Οπότε δεν μιλάμε για μια πρόσκαιρα δύσκολη κατάσταση αλλά για μια παρατεταμένη κρίση που πλήττει νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, ο πληθωρισμός δεν τιθασεύτηκε στον βαθμό που θα θέλαμε.
Από τη στιγμή που οι πολίτες δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, στην αγορά καυσίμων και στα τιμολόγια ρεύματος, αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνουν και οι πιέσεις προς τις ΜμΕ, που βλέπουν τους τζίρους τους να υποχωρούν.
Το πρόβλημα έχει ενταθεί περισσότερο τον τελευταίο καιρό λόγω και της στεγαστικής κρίσης. Οι υψηλές τιμές των ενοικίων υποχρεώνουν τα νοικοκυριά σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην κατανάλωση, ενώ επειδή έχουν εκτοξευτεί οι τιμές και στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων για έναν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων το λειτουργικό κόστος είναι πλέον δυσθεώρητο.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος, δηλαδή, βρίσκονται οι περισσότερες ΜμΕ της χώρας, περιμένοντας με αγωνία κάποια θετική είδηση από την κυβέρνηση, είτε για μείωση της φορολογίας είτε για εφαρμογή μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας. Επειδή, όμως, οι όποιες θετικές ειδήσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, όπως έχει προαναγγείλει και το οικονομικό επιτελείο, για την ώρα οι ελπίδες επιχειρήσεων και επαγγελματιών στρέφονται στην εκπτωτική περίοδο, η οποία αρχίζει στις 14 Ιουλίου.
Είναι η μοναδική πιθανότητα για αύξηση του τζίρου τους και για κάποια ανάκαμψη της αγοράς. Πράγματι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να δούμε επιτέλους μια αύξηση στην κατανάλωση, όμως συνεχίζουμε να κρατάμε μικρό καλάθι επειδή ακριβώς έχουμε πικρή εμπειρία από προηγούμενες εκπτωτικές περιόδους.
Βλέπετε, δεν αρκεί να κινηθεί λίγο καλύτερα η αγορά. Οι ανάγκες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας μπορούν να καλυφθούν μόνο αν αυξηθεί η κατανάλωση σε επίπεδα προηγούμενων ετών.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο του λιανεμπορίου, περιμένει να δει πώς θα κινηθεί στις εκπτώσεις για να καταλάβει αν πρέπει να ελπίζει βάσιμα σε ένα καλύτερο μέλλον.
Η κατάσταση είναι οριακή εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της αύξησης των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Εύχομαι σε λίγες ημέρες να μπορούμε να συζητάμε υπό καλύτερους όρους, με το βλέμμα στραμμένο και στα θετικά μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
*Προέδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτορ ΠΑ.ΠΕΙ. και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ο συντάκτης προφανώς είναι ή φιλοκυβερνητικός ή αφελής για να περιμένει στην ΔΕΘ εξαγγελίες υπέρ του λαού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αν αυτές γίνουν θα είναι παραμύθια της Χαλιμάς . Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με την φορολογία και κατ’επέκταση με την είσπραξη από το κράτος, μιας και δεν έχει άλλους πόρους πλέον να φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία. Ενώ αυτή η κυβέρνηση οργιάζει με σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κόσμος καρτερεί εξαγγελίες στη ΔΕΘ μαζί με τον συντάκτη. Τα γιαούρτια που εισέπραξε ο Γεωργιάδης είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να εισπράξει. Εν αναμονή της ΔΕΘ λοιπόν.
Ο Λαός λέει- Κάθε πέρυσι και καλύτερα!
Και από τους πολιτικούς δεν περιμένει τίποτα, σε καμιά ΔΕΘ – παρά μόνο λόγια – με τόσους
πολέμους γύρω μας.