Αναβάθμιση με το… στανιό από Fitch

Εδωσε θετική ψήφο για τις προοπτικές και όχι για το αξιόχρεο της χώρας, παρά την ευνοϊκή έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγησή της

Τις προοπτικές και όχι το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος Fitch, παρά τη θετική έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγησή της για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές», διατηρώντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ-, που είναι το χαμηλότερο σκαλί της κλίμακας του οίκου.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνει ότι ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας εντός των επόμενων 12 έως 18 μηνών. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο οίκος δεν είχε προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος κάνει λόγο στην έκθεσή του για μεγάλο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024 και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,8%, με το τελευταίο να υπερβαίνει τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 1%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τις προσδοκίες του οίκου, σημειώνει η Fitch, και σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη βελτίωση από το έλλειμμα 1,4% το 2023. Σύμφωνα με τη Fitch, η υπεραπόδοση ανακλά διαρθρωτικές δημοσιονομικές βελτιώσεις, ειδικά την καλύτερη είσπραξη φόρων εξαιτίας των φορολογικών μέτρων, και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών. Δεδομένης αυτής της ισχυρής θέσης εκκίνησης, η Fitch προβλέπει δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2025 και το 2026, αν και κάτω του 1%.

Ωστόσο, παρά τα θετικά λόγια του οίκου, φαίνεται πως κρατά ακόμα αποστάσεις από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας για κυρίως δύο λόγους: ο πρώτος είναι ο κίνδυνος να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική.

Οι δύο λόγοι

Μια τακτική, δηλαδή, του «δώσ’ τα όλα» φοβίζει τον διεθνή οίκο, γνωρίζοντας πως το 2026 αποτελεί προεκλογική χρονιά για τη χώρα μας. Με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την κυβέρνηση, φαίνεται πως εκτιμά ότι ενδέχεται οι αντοχές του οικονομικού επιτελείου να χαλαρώσουν μπροστά στις τεράστιες αδυναμίες του κράτους και στη διόρθωση των τραγικών λαθών που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, με φόντο την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Το δεύτερο σημείο είναι το πεδίο των επενδύσεων. Η Fitch αναφέρει πως ένας από τους λόγους για τους οποίους θα εξέταζε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα ήταν η αύξηση των επενδύσεων. Σημειώνεται όμως πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων μέσα στην Ε.Ε., αλλά συνεχίζει να απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μεγάλο μέρος της αύξησης των επενδύσεων οφείλεται στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ολοκληρώνεται τυπικά και ουσιαστικά στο τέλος του 2026. 

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Περί ενέργειας και ενεργειών

Την 1η Φεβρουαρίου 1974 ανακαλύφθηκε το πρώτο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ελλάδας, όταν η ερευνητική γεώτρηση ΠΡΙΝΟΣ-1 εντόπισε και ανακάλυψε...

Η «ανάκαμψη» από τα Μνημόνια θα πάρει 23 έτη

Σχεδόν μια ολόκληρη γενιά θα χρειαστεί η χώρα μας για να επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τα...

Μποϊκοτάζ στην Adidas!

Είναι αποκρουστικό το θέαμα με το «φωτεινό παπούτσι» της Adidas, το οποίο σχηματιζόταν από drones, που εμφανιζόταν ότι πατούσε...

Νύφη με εξωχώρια προίκα

Ο τρόπος που λειτουργεί η ελληνόφωνη Βουλή είναι καταπληκτική επινόηση. Πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις σχολές πολέμου ως...