Ένα νέο σκάνδαλο αποτελειώνει την Ούρσουλα

Έχει να κάνει με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε επιβληθεί μαζί με τα άλλα πακέτα κυρώσεων την άνοιξη του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Δεν έχουν τελειωμό τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται αναμεμειγμένο το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (η οποία επιδιώκει οι ευρωεκλογές της Κυριακής να της ανοίξουν τον δρόμο για δεύτερη πενταετία στην προεδρία της Κομισιόν)!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το σκάνδαλο στο υπουργείο Άμυνας και τα κενά εξοπλισμού στην Bundeswehr, όταν ήταν υπουργός της Μέρκελ στη Γερμανία, για τις σκιές από το Qatargate εν μέσω της θητείας της στην Επιτροπή, για την εμπλοκή και τη δικαστική έρευνα για το Pfizergate με τα εμβόλια και πρόσφατα για τον σάλο από το διορισμό του κολλητού της Μάρκους Πίπερ σε (χρυσοπληρωμένη) θέση ειδικού συμβούλου. Το Piepergate…

Την ώρα που -διόλου τυχαία- ο Σολτς μεθοδεύει την αντικατάστασή της από την «πράσινη» Αναλένα, ανεξάρτητοι Γερμανοί ερευνητές δημοσιογράφοι άναψαν αυτές τις ημέρες το φιτίλι, αποκαλύπτοντας ακόμη μία γκρίζα υπόθεση, όπου υπάρχει εμπλοκή της: Έχει να κάνει με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε επιβληθεί μαζί με τα άλλα πακέτα κυρώσεων την άνοιξη του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ιστορία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου που δεν έχουν ανακοπεί, καθιστώντας κενό γράμμα τις δυτικές κυρώσεις…

Όπως προκύπτει, το θέμα συνδέεται με μία από τις μεγάλες εταιρίες ανοξείδωτου χάλυβα, που προμήθευε και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Krasny Οktyabr. Οι κυρώσεις δεν (της) επέτρεπαν εξαγωγές ούτε καν μέσω μεσαζόντων…

Έλα όμως που τον Ιούνιο του 2023, μέσω του μακρινού… Καζακστάν, έγιναν κι αυτές οι απαγορεύσεις κουρελόχαρτο. Εκεί, στην πρωτεύουσα Αστάνα, πραγματοποιήθηκε το -κατά τα λοιπά αθώο- Διεθνές Συνέδριο Μεταλλείας και Μεταλλουργίας. Μέλος του αναγορεύτηκε η Krasny Οktyabr, ενώ συμμετείχε και ο κολοσσός χάλυβα ArcelorMittal, ο μεγαλύτερος προμηθευτής μετάλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Παρών ήταν όμως και ένας τρίτος, που κανονικά δεν είχε καμία δουλειά να ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες στις στέπες: Ο Maroš Šefčovič (φωτό), αντιπρόεδρος της Κομισιόν και δεξί χέρι της Ούρσουλα. Επισήμως, στόχος της επίσκεψής του ήταν «η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Καζακστάν».

Κατά… σύμπτωση όμως, όπως αποκαλύπτεται τώρα, εκείνες τις ημέρες συνήφθη εκεί και συμφωνία ανάμεσα σε Krasny Οktyabr και ArcelorMittal, που επιτρέπει στη ρωσική εταιρία να παρακάμπτει τις κυρώσεις, συνεχίζοντας να παρέχει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά…

Το δεξί χέρι της Ούρσουλα, με βάση την έρευνα, εγκαλείται ότι «στάλθηκε προσωπικά από την ίδια για να βοηθήσει και να παρακολουθήσει τα μέτρα για παράκαμψη των κυρώσεων». Πάντως, η Krasny Οktyabr συνεχίζει από τότε να αυξάνει την παραγωγή της, σε αντίθεση με τις άλλες ρωσικές εταιρίες.

Με δεδομένη και την προϊστορία της, ήδη ουδείς πιστεύει ότι κι εκείνη ασχολήθηκε «επειδή νοιάζεται απλώς για την ευρωπαϊκή βιομηχανία». Κατά τα λοιπά, δεν έχει σταματήσει, βέβαια, δημοσίως να μάχεται με πάθος για την απομόνωση της Ρωσίας και την επιβολή, συνεχώς, νέων κυρώσεων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Αντιγραφή της τουρκολιβυκής ΑΟΖ στη Συρία των τζιχαντιστών

Η Τουρκία επιχειρεί να αντιγράψει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και να τη μεταφέρει αυτούσια στην ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας, την...

Τουρκολιβυκό… παρακολούθημα!

Η κυβερνητική κρίση, με τη δημόσια -ενώπιον της εγχώριας κοινής γνώμης και των ξένων ενεργειακών ομίλων- αναζήτηση υπουργικών ευθυνών...

… Και εις ανώτερα, κύριε Χριστοδουλίδη

Ο Ερντογάν δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία και ο λόγος είναι ευνόητος σε όλους. Για την Κύπρο...

Το χρέος των Ιρανών στον εαυτό τους

Η παρέμβαση Τραμπ στο Ιράν τού κόστισε στο εσωτερικό του ακροατήριο. Η ιστορία είναι σαφής: Οι εξωτερικές επεμβάσεις με...