Προσέγγιση ΗΠΑ – Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ η Ελλάδα βαυκαλίζεται για το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενώ αδειάζουν οι αποθήκες πυρομαχικών και αποδυναμώνεται το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι για να υποστηρίξουμε την Κύπρο να εκδιώξει τον τουρκικό στρατό κατοχής από τα Κατεχόμενα, αλλά για να υποστηρίξουμε το καθεστώς του Κιέβου να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της Ουκρανίας.

Ενώ η Τουρκία, που κατέχει το 37% της Κύπρου και απειλεί να καταλάβει και το υπόλοιπο, που απειλεί ανοικτά την Ελλάδα με τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τη Θράκη, τηρεί πολιτική «και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος» έναντι της Ρωσίας, εξασφαλίζοντας πολιτικά και γεωπολιτικά κέρδη αλλά και οικονομικά κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων, μέσα από τις σχέσεις της με τη Ρωσία, που συνεχίζονται κανονικά.

Ενώ με αφορμή το μακελειό στη Μόσχα από τζιχαντιστές τρομοκράτες αποκαλύπτεται ότι η Τουρκία είναι η παγκόσμια βάση υπόθαλψης της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ενώ η Τουρκία έχει κάνει προσβλητικές και, μάλιστα, υβριστικές αναφορές κατά των ΗΠΑ για τη στάση που τηρούν στο Κουρδικό, στη ΒΑ Συρία.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και άλλα πολλά, οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Μπάιντεν ανοίγει για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του τις πόρτες του Λευκού Οίκου στον στενό φίλο και συνεργάτη του Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν, για μια επίσημη επίσκεψη, που αναμένεται να γίνει στις 9 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου είναι η συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αυτήν που κατέστρεψε το καλοταϊσμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, και ειδικά στον τομέα της παραγωγής πυρομαχικών. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα, όταν η ΠΥΡΚΑΛ ήταν στις δόξες της και η Τουρκία δεν μπορούσε να παράξει ούτε… στρακαστρούκες, ήταν κορυφαία παραγωγός πυρομαχικών σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ και τώρα καταλήξαμε και στον τομέα αυτόν… ουραγοί.

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα:

Γιατί οι ΗΠΑ στράφηκαν στην Τουρκία

Μια νέα εξέλιξη στη γραμμή Άγκυρας – Ουάσινγκτον, όπου πρόσφατα έγιναν βήματα εξομάλυνσης, έχει μπει στην ατζέντα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Το Bloomberg, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, εστίασε στην προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Το Bloomberg ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αγορά εκρηκτικών από την Τουρκία, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται. Ενώ αναφέρθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι η χώρα που πουλάει τις περισσότερες οβίδες πυροβολικού στις ΗΠΑ, σημειώθηκε επίσης ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν «έλλειψη» λόγω της παγκόσμιας ζήτησης πυρομαχικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες για να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, καθώς οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Η είδηση αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες, η προμήθεια της Τουρκίας σε τρινιτροτολουόλη, γνωστή ως TNT, και νιτρογουανιδίνη, που χρησιμοποιείται ως προωθητικό, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών προτύπου ΝΑΤΟ και δυνητικά θα τριπλασιάσει την παραγωγή. Η Τουρκία είναι καθ’ οδόν να γίνει η χώρα που πουλάει τις περισσότερες οβίδες πυροβολικού στις ΗΠΑ».

«Λεπτές ισορροπίες»

Ο διετής πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πυρομαχικών, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν να προμηθεύσουν πυρομαχικά στο Κίεβο για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους. Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε κορύφωση των παγκόσμιων παραγγελιών και έχει προκαλέσει ένταση στις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, ειδικά σε υλικά όπως το TNT.

Η έκθεση του Bloomberg ανέφερε: «Η συμφωνία με την Άγκυρα αποκαλύπτει, επίσης, τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των συμμάχων του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, των οποίων οι σχέσεις έχουν ενταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας και της χρονικής περιόδου κατά την οποία η Τουρκία εμπόδιζε τη συμμετοχή της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία».

Επισημάνθηκε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, ενώ αναφέρθηκαν και τα εξής: «Η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέτος επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να παραδώσει στην Άγκυρα αμερικανικής κατασκευής F-16 αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και βομβών. Η συνεργασία στην παραγωγή πυρομαχικών θα οικοδομηθεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο».

Τουρκικές εταιρίες

Συνεχίζοντας το Bloomberg, αναφέρει: «Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι υπέγραψε σύμβαση με την General Dynamics Ordnance and Tactical Systems για την κατασκευή τριών μεταλλικών γραμμών βλημάτων 155 χιλιοστών στο Τέξας. Η εταιρία είπε ότι η εγκατάσταση στο Mesquite του Τέξας προβλέπεται να αρχίσει την παραγωγή τον Ιούνιο. Οι γραμμές παραγωγής της τουρκικής αμυντικής εταιρίας Repkon αναμένεται να παράγουν περίπου το 30% των αμερικανικών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέχρι το 2025. Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αγόρασε 116.000 βλήματα πυροβολικού από την τουρκική Arca Defense για παράδοση φέτος και τον επόμενο χρόνο, ενώ αναμένεται να γίνουν και νέες αγορές».

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με τις επενδύσεις στο Τέξας και την τουρκική αμυντική βιομηχανία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με συμμάχους είναι «το κλειδί για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης».

Σημειώθηκε ότι η Ρωσία θα παρήγαγε ή θα προμήθευε 4.000.000 βλήματα, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να φθάσουν κι αυτές αυτόν τον αριθμό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...

«Γεωπολιτική σκακιέρα υπό εξέλιξη» στη Μέση Ανατολή

Και τώρα αναμένεται να υπάρξει πλήρη ρήξη στο καθεστώς ασφαλείας εντός του 2024. Τα γεγονότα αυτό μαρτυρούν. Γιατί απλά...

Ο άνθρωπος πίσω από το (επίφοβο) εμβόλιο

Τον Σεπτέμβριο του 2020 διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι μια κλινική δοκιμή εμβολίου για τον Covid είχε διακοπεί ξαφνικά, λόγω...