Χρυσωρυχείο για εταιρείες συμβούλων σε Ελλάδα και ΕΕ το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιλιγγιώδη είναι τα κέρδη πολυεθνικών εταιρειών συμβούλων (!) στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ, χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Χρυσωρυχείο αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με περισσότερα από 700 δισ. ευρώ, για μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, όπως η PricewaterhouseCoopers (PwC), η Deloitte ή η McKinsey», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, Welt. Στην Ελλάδα κάνουν χοντρές μπίζνες. Μέχρι και το… άβατο των απορρήτων του υπουργείου Εξωτερικών έχουν «σπάσει».

Ως γνωστόν, είχε προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση, όταν προ μηνών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε παραδεχτεί δημόσια ότι η Κομισιόν είχε φορέσει «καπέλο» στο υπουργείο, επιβάλλοντας μεγάλη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων στο -νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και με αρκετά απόρρητα στοιχεία- ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εταιρεία, στην οποία είχε αποφύγει να αναφερθεί τότε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, φέρεται να είναι η PricewaterhouseCoopers (PwC), στην οποία λέγεται ότι έχει ανατεθεί το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο μεταρρύθμισης» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Λες και ξέρει καλύτερα η ξένη εταιρεία συμβούλων αυτό το ιδιάζον υπουργείο από ότι τα ίδια τα στελέχη του. Έτσι όπως πάνε, σε λίγο θα απαιτήσουν να χαράζουν την εξωτερική πολιτική ιδιωτικές εταιρείες και πολυεθνικές!

«Μνημόνιο» Κομισιόν: Βάζουν «καπέλο» ξένη ιδιωτική εταιρεία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Βέβαια, δεν άργησαν να εκδηλωθούν αντιρρήσεις στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι τώρα, πάντως, τόσο η κυβέρνηση γενικότερα, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών ειδικότερα, είναι άκρως φειδωλοί ως προς τις δουλειές που έχουν δώσει, τις εταιρείες που τις έχουν αναλάβει, αλλά και έναντι ποίου τιμήματος. Να σημειωθεί, όπως επισημαίνει η Welt, ότι αντίστοιχη κρυψίνοια παρατηρείται συνολικότερα στην ΕΕ και σε άλλες χώρες – μέλη της.

Μπαλώματα στο πόδι ο προεκλογικός απολογισμός Δένδια για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών

Πάρτι στα κρυφά;

Όπως και να’ χει, όλα δείχνουν ότι οι πολυεθνικές των συμβούλων κάνουν πάρτι με το Ταμείο Ανάκαμψης, με κύριο στήριγμά τους, βέβαια, την ίδια την Κομισιόν.

Ενδεικτικές, κατά την εφημερίδα Welt, είναι οι περιπτώσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας. Αναφερόμενη στη γερμανική κυβέρνηση γράφει ότι, από το καλοκαίρι που πέρασε μέχρι και την επόμενη άνοιξη, συνεργάζεται με μία από τις συμβουλευτικές εταιρείες που πληρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τονίζει, ούτε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Κομισιόν κατονομάζουν την εταιρεία. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον φιλελεύθερο (FDP), Christian Lindner, επιβεβαίωσε μόνο ότι η Γερμανία «έχει ζητήσει από την Επιτροπή υποστήριξη για την υλοποίηση του γερμανικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπηρεσία που παρέχεται από «εξωτερική συμβουλευτική εταιρεία».

Το πόσο προβληματικό είναι να μην αποκαλύπτεται το όνομα της συμβουλευτικής εταιρείας, συνεχίζει η Welt, καταδεικνύεται στην περίπτωση άλλων κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η PricewaterhouseCoopers (PwC),για παράδειγμα, βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την άντληση 30 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων, όπως προκύπτει από την έρευνα των #RecoveryFiles που έδειξε ότι εν μέρει ήταν σύμβουλοι της PwC αυτοί που εξ ονόματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντάλλασσαν e-mails με την Κομισιόν σχετικά με το πρόγραμμα.

Μάλιστα, συνεχίζει η εφημερίδα, ένας εκ των συμβούλων γράφει στο προφίλ του στο LinkedIn ότι από τον Οκτώβριο του 2020 δούλεψε ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας που είχε αναλάβει να καταρτίσει το ελληνικό σχέδιο ψηφιοποίησης και κατόπιν εργάστηκε για άλλη ελληνική υπηρεσία για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, σημειώνει η Welt, ο Μάριος Ψάλτης, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της PwC δήλωνε «υπερήφανος» την άνοιξη του 2022 για το ότι η εταιρεία βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στην κατάρτιση του Σχεδίου, ενώ έναν μήνα αργότερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η PwC μαζί με άλλες δύο εταιρείες θα βοηθούσαν την ελληνική κυβέρνηση, έναντι 51,5 εκατ. ευρώ, να πετύχει την ψηφιοποίηση της διαχείρισης των δημοσιονομικών. Ένα έργο που είχε εντάξει η Αθήνα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχε η PwC.

Το υπουργείο Οικονομικών, από τη μεριά του, είχε απορρίψει τις κατηγορίες περί ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, με το επιχείρημα ότι η PwC δεν είχε εμπλακεί στην επιλογή των προς υλοποίηση έργων. Η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση δημοσίως, αλλά διαβεβαίωσε ότι τηρεί όλους τους νόμους που αφορούν την ανάληψη έργων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα, #RecoveryFiles, της ολλανδικής ερευνητικής πλατφόρμας, «Follow the Money», τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν στα κράτη μέλη της ΕΕ αρκετές μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες (PwC, McKinsey, KPMG, κ.λ.π.). Κι αυτό διότι τα χρηματικά ποσά του Ταμείου που πρέπει να διαχειριστούν τα κράτη είναι τόσο μεγάλα και οι κανόνες τόσο περίπλοκοι, που ακόμα και οι μεγάλες χώρες φαίνεται να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

  1. Οι επενδύσεις αυτές απογειώνουν την ανάπτυξη στα λόγια, αυτό όμως επιτυγχάνεται με φάγωμα οποιουδήποτε οικονομικού πόρου υπάρχει στη χώρα.
    Ο Κυριάκος επέβαλε στη χώρα τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, λειτούργησε δηλαδή όπως ο Αμίν Νταντά.

  2. Δεν μοιάζει παραβίαση chinese walls το συγκεκριμένο αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχε κάποιο αβανταζ η PWC μια και είχε προδιαγράψει τις απαιτήσεις για το gov ERP.
    Από την άλλη έγινε διαγωνισμός όπου όλοι είχαν τις ίδιες απαιτήσεις και επί αυτών θα απάντησαν δίνοντας και τη σχετική προσφορά τους.
    Οι εταιρείες που επιλέχτηκαν είναι λίγο πολύ οι προφανείς για ένα τέτοιο έργο.
    Δεν υπάρχουν και πολλές στην Ελλάδα.
    Το κόστος μοιάζει σημαντικό αλλά χωρίς να ξέρει κανείς ακριβώς τι περιλαμβάνει είναι δύσκολο να εκφέρει γνώμη.

    Πιο πολύ όμως θα έπρεπε να μας απασχολεί ότι το δημόσιο βάζει τώρα (2022!) ένα λογιστικό σύστημα, μια τεχνολογία των 80ς που την έχει και η τελευταία επιχείρηση δεκαετίες τώρα μαζί με ένα εμπορικό κύκλωμα, αντί να μιλάμε για απλοποίηση διαδικασιών, master data πολιτών με πρόσβαση των εφαρμογών εκεί, εξουσιοδότηση πρόσβασης και ενημέρωση πρόσβασης, μεταφορά όλων των servers σε cloud Δημοσίου, επιλογή workflow & portal με prebuild εφαρμογές τους, προώθηση open source στο Δημόσιο , big data και ML ιδίως για την αντιμετώπιση του οικονομικού και όχι μόνο εγκλήματος και τόσα άλλα.
    Αντί για αυτά μάλλον θα δούμε HR Δημοσίου και CRM Δημοσίου. Αλλά αυτή η τεράστια καθυστέρηση είναι η άλλη όψη της υπανάπτυξης.

  3. Αυτά είναι ψυχία μπροστά στο μνημόνιο που θα υποστούμε μετά τις εκλογές, διαβάζω (Εστία) σήμερα πως θα τεθεί τετραετής στόχος για μείωση χρέους στο 90% του ΑΕΠ.
    Με στοιχεία προσχεδίου προϋπολογισμού 2023 θα είμαστε στο δείκτη: χρέος/ΑΕΠ = 168%, τώρα πως το 168% θα γίνει 90%, δεν μπορώ να το φανταστώ.
    Το κακό είναι πως ό,τι και να κάνουμε το χρέος ανεβαίνει, παρά τα τρία μνημόνια που μπήκε η Ελλάδα.
    Άρα, μετά τις εκλογές θα έχουμε μια από τα ίδια. Τώρα, ο γαλαντόμος Μητσοτάκης μοίρασε παντού επιδόματα, με αποκορύφωμα αυτά που μοιράζει στους ολιγάρχες της ενέργειας.
    Ήδη μας φέσωσε με εξήντα δις € και προχωρά ακάθεκτος.
    Εμείς κοιτάζουμε με απλωμένο χέρι, ευτυχείς αλλά μοιραίοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξεθωριάζει το… success story

Έκανε ό,τι μπορούσε η κυβέρνηση για να αξιοποιήσει και φέτος το Φόρουμ των Δελφών ώστε να προβάλει το αφήγημά...

Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι...

Οι αληθινές μας προτεραιότητες

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας νοσεί βαθιά. Η χώρα δεν παράγει καν την τροφή της, γιατί κι αυτό πρέπει...

Το «πάρτι» της αισχροκέρδειας!

Πάρτι» στην πλάτη των καταναλωτών κάνουν οι επιχειρήσεις, που στο όνομα του πληθωρισμού και της κρίσης όχι μόνο έχουν...